Gazete Vatan Logo

Siyasi karikatürlere yasak

Malezya’da hükümeti eleştiren karikatürleri yayınlanan iki kitap ve bir dergi yasaklandı

Hükümet “Halkı isyana teşvik ediyor” derken, muhalefet ve karikatüristler ayağa kalktı.

Basın özgürlüğü konusunda Asya’nın en sabıkalı ülkelerinden biri olan Malezya’da hükümet, siyasi içerikli karikatürler yayımlayan iki kitap ve bir dergiyi yasakladı. Hükümet bu tür karikatürlerin “güvenlik tehdidi oluşturduğunu” öne sürerken, İçişleri Bakanı Mahmud Adam “Söz konusu üç yayın da halkı hükümete ve onun politikalarına karşı ayaklandırmayı amaçlıyor. İçerikleri halka sunulması için uygun değil” açıklamasını yaptı.

Yasaklanan dergilerde, Başbakan Necip Tun Razak’ı yerden yere vuran ülkenin en önemli karikatüristlerinden Zunar takma ismiyle bilinen Enver Ülhak’ın çalışmaları yer alıyordu. Bu karikatürlerde Zunar, polisin yaptığı yargısız infazları ve muhalif lider Enver İbrahim’in yargılanmasındaki usulsüzlükleri hicvediyordu. Yasaklanan kitaplardan “Funny Malaysia”nın yayıncısı Malaysiakini, yasağın kaldırılması için mahkemeye başvuracağını açıkladı. Diğer kitap “Perak”ın geçen yıl piyasaya çıktığı belirtilirken, yasaklanan dergi “Issues in Cartoons”un ise şubat ayında raflarda yerini aldığı ve 15 bin adet sattığı ifade edildi.

Zunar ise “Yasağın gerekçesinden haberdar değilim. Hala hükümetten resmi bir yazı bekliyorum. Bence çok anlamsız bir karar. Ancak ne olursa olsun karikatürlerime ara vermeyeceğim. Malezya hükümeti böyle işte. Farklı görüşlere yer vermiyorlar. Ne yaparsanız yapın hükümetin çizgisinden ayrılmamanızı istiyorlar” diye konuştu.

Hükümetin kararı ükede tartışma yaratırken, muhalif liderler yasağa büyük tepki gösterdi. Malezya’da geçen yıllarda da onlarca yayın, cinsel içerikli olduğu ya da İslamı tahrif ettiği gerekçesiyle yasaklamıştı. Geçen ay da hükümete muhalif yayınlar yapan bir gazetenin 6 bin sayısı bayilerden toplatılmıştı. Hükümet gazetenin basım izni olmadığını öne sürerken, gazetenin sahibi gerekli izninin bulunduğunu iddia etmişti.

Kimse muhalefeti sevmiyor

Sadece Malezya’da değil dünyanın dört bir yanında başbakanlar ülkede kendilerine yönelik eleştirilere karşı sert önlemlere başvuruyorlar.

İTALYA: Başbakan Silvio Berlusconi seçim öncesi devlet televizyonunda siyaset programlarının yayınlanmasını yasakladı. Kendisi aleyhinde yayın yapan, seks skandallarını haberleştiren gazeteleri dava etti.

FRANSA: Boy kompleksiyle bilinen Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, radyo programında kendisine “cüce” diyen iki komedyeni işten kovdurdu.

ARJANTİN: Muhalif Clarin Medya Grubu ile Devlet Başkanı Christina Kirchner arasında büyük gerilim yaşanıyor. Geçen yıl bu grubu susturmak için Clarin’e vergi memurları gönderilmiş ve tüm hesapları didik didik edilmişti.

VENEZUELA: Hugo Chavez, en ufak muhalefet yapan medya organlarına bile tahammül edememesiyle biliniyor. Ülkedeki tek muhalif kanal Globovision’un sahibi hakkında tutuklama kararı çıktı.

ROMANYA: Bakanların rüşvet aldığını gizli kamera ile belgeleyen ve buna yönelik bir haber yapan gazeteciler 7 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor.

Haberin Devamı