Gazete Vatan Logo

Siyasi gerilimlere ‘soykırım’ molası

AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde

4 Mart’ta gerçekleşecek kritik “soykırım” oylaması öncesi, Türkiye’nin hassasiyetini dile getirmek için tek yumruk olarak bugün ABD’ye gidiyor.

Ne demokratik açılım, ne gensoru, ne darbe planları ne de Balyoz gözaltıları sonrası yaşanan gerilim... Siyasette iktidar muhalefet çekişmesine “soykırım” molası verildi. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde 1915 olaylarının “soykırım” olarak tanınmasını öngören tasarının 4 Mart’ta yapılacak kritik oylaması öncesi, CHP ve MHP’den de temsilcilerin yer alacağı parlamenter heyeti bugün ABD’ye uçuyor. Tasarının komiteden geçmesini önlemek için ABD’li meslektaşlarıyla görüşüp, think thank kuruluşlarında konferanslar verecek TBMM Dışişleri Komisyonu ve Türkiye-ABD Dostluk Grubu üyesi 8 milletvekili, yarın birlikte kalacakları Willard Otel’de bir koordinasyon toplantısı yaparak, yürütülecek lobi çalışmasına ilişkin görev paylaşacaklar. Ardından da 4 Mart’a kadar yoğun bir ikna operasyonu yürütecekler.

’Pes etmek yok’

Ancak geçmiş yılların aksine, Dış ilişkiler komitesindeki yapının büyük ölçüde değişmesi, Yahudi lobisinin de iki ülke arasında yaşanan son gerilimler nedeniyle bu kez Türkiye lehine tavır sergileme konusundaki isteksizliği yüzünden parlamenter heyetinin bu kez işi zor görünüyor. Buna rağmen heyet “Pes etmek yok” sloganıyla yola çıkıyor.

Heyet 5 Mart’ta dönecek

THY’nın tarifeli seferleriyle, uçaklardaki boş yer olmaması nedeniyle iki kafile halinde peş peşe ABD’ye uçacak milletvekillerinin isimleri şöyle:

“AK Parti: Murat Mercan (TBMM Dış İşleri Komisyonu Başkanı), Suat Kınıklıoğlu (AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve ABD Dostluk Grubu Başkanı), Abdullah Çalışkan (Kırşehir Milletvekili), Şaban Dişli (Sakarya Milletvekili), Nursuna Memecan (İstanbul Milletvekili), Cüneyt Yüksel (İstanbul Milletvekili) CHP: Şükrü Elekdağ (İstanbul Milletvekili) MHP: Mithat Melen (İstanbul Milletvekili)” Heyet, 5 Mart’a kadar Washington’da, başta 4 Mart tarihinde kritik oylama yapacak Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi başkan ve üyeleri olmak üzere çeşitli temaslarda bulunacak.

’Talihsizlik ve basiretsizlik’

Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin devam ettiği bir dönemde 1915 olaylarına ilişkin tasarının ABD Kongresi’nde gündeme alınmasını talihsizlik ve basiretsizlik olarak değerlendiren AK Partili Suat Kınıklıoğlu Washington’daki temaslarında Türk-Amerikan ilişkilerinin stratejik ve uzun vadeli önemine vurgu yapacaklarını ifade etti.

’Türkiye’nin meselesi’

MHP’li Mithat Melen de, kritik seyehat öncesi VATAN’a şu değerlendirmeyi yaptı:

“Soykırım iddiasının kabulüne ilişkin bir tasarının gündeme getirilmesi yalnızca hükümetin ya da AK Parti’nin meselesi değil. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin meselesidir. Konuya partilerüstü bir anlayışla yaklaşıyoruz. Ancak her yıl yaşanan bu gerilime karşı Türkiye olarak TBMM olarak artık daha kalıcı bir çözümü gündeme getirmemiz gerekiyor.

‘1923 RUHU’ UYARISI YAPILMIŞTI

İktidar ve muhalefet milletvekilleri, ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jaffrey’nin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği TBMM Dışişleri Komisyonu’nu ziyareti sırasında da “tek ses” olmuşlardı. Milletvekilleri, sözde soykırım yasa tasarısını, Ermenistan ile imzalanan protokollerin TBMM’den geçirilmesine yönelik “baskı” ve “tehdit” olarak nitelendirdiklerini belirterek, Jaffrey’e “TBMM baskı ve dayatma ile karar almaz. Sözde soykırım tasarısı kabul edilirse Türkiye-ABD ilişkileri telafi edilmez biçimde yara alır. Eğer tasarı ABD Kongresi’nden geçerse, tüm Türk halkı kenetlenir. 1923 ruhunu yeniden yaratırsınız” uyarısında bulunmuşlardı.

Haberin Devamı