Gazete Vatan Logo

Siyasette yargı fırtınası

Siyasette yargı fırtınası

17 Aralık Operasyonu siyaset ve hukukta başdöndürücü bir trafiğe ve yeni ittifaklara kapı araladı. Siyasetin gündemi 'yargı'. Hükümetin önceliği HSYK'yı değiştirmek. 'yeniden yargılama'yı tartışmaya açarak muhalefeti masaya çekmek istiyor.

Radikal'den Ömer Şahin'in haberine göre, 17 Aralık Operasyonu siyaset ve hukukta başdöndürücü bir trafiğe ve yeni ittifaklara kapı araladı. Siyasetin gündemi ‘yargı’. Hükümetin önceliği HSYK’yı değiştirmek. ‘yeniden yargılama’yı tartışmaya açarak muhalefeti masaya çekmek istiyor.



Muhalefet ise yeniden yargılama-HSYK sarkacında ‘yolsuzluk ve rüşvet’in unutulmasını istemiyor. Hakimler Savcılar Yüksek Kurumu değişikliğine iktidarın elini rahatlatacağı gerekçesiyle mesafeli. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “HSYK’ya karşı yeniden yargılama ahlaksız teklif olur. Yolsuzlukları unutturmayız” dedi. MHP’li Engin Alan’ı çıkaracak formüle CHP ve BDP de sıcak.



Metin Feyzioğlu umutlu

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu insiyatif aldı. Devletin zirvesiyle görüşen Feyzioğlu, gelişmelerden umutlu.TBB ile Adalet Bakanlığı ortak metin arayışında. Radikal’e konuşan Feyzioğlu, ‘yeniden yargılama’ konusunda AK Parti ile mutabık olduklarını söyledi. Feyzioğlu’nun formülü şöyle: “ÖYM’ler kalkacak, Ergenekon davası Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Temmuz 2012 öncesi davalar da yeniden görülecek.Katalog suçlar kaldırılacak.” Feyzioğlu, Veli Küçük dahil herkes tahliye olacak mı? sorusuna ise, “Af olsa tahliye olurdu. Kararı mahkeme verecek” dedi. Feyzioğlu, hızlı bir şekilde çalışmaları tamamlayacaklarını söylerken, “Gelişmelerden umutluyum” dedi.



İlker Başbuğ ne dedi?

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ ile Tuncay Özkan ve diğer bazı Balyoz ve Ergenekon sanıklarıyla Silivri Cezaevi’nde görüşen Feyzioğlu, ortak mesajlarını şöyle aktardı:”Yolsuzluk soruşturmalarının sonuna kadar gidilsin, örtbas edilmesin istiyorlar.Bu yapılırken de kumpasın da örtbas, gözardı edilmemesini istiyorlar.”
CHP, HSYK’ya karşılık ‘yeniden yargılama’ya soğuk
CHP gelişmelere daha çok ‘kuşku’ ile bakıyor. Hükümeti ‘samimi’ bulmayan CHP’ye göre TBB’nin teklifi de ‘yetersiz’.



CHP’nin temel kaygısı iktidar partisinin HSYK ve yeniden yargılama gündemiyle 17 Aralık’taki ‘yolsuzluk ve rüşveti’ unutturmaya çalışacağı.Seçime doğru bunun yerine yasal değişikliklerin konuşulmasına karşılar. CHP, AK Parti ile yerel seçim öncesi Anayasa değişikliği yapmayı da istemiyor. Grup Başkanvekili Engin Altay, yeniden yargılama karşılığı HSYK değişikliğini kabul edip etmeyecekleri sorusuna, “Bu edepsiz teklif olur” karşılığını verdi. CHP,TBB’nin önerilerinin Balyoz davasını kapsamasını da istiyor. CHP de Özel Yetkili Mahkemeler ve Terör Mahkemeleri’nin kalkmasını istiyor. CHP ayrıca dijital verilerin hüküme esas kanıt olmamasını savunuyor. Bu değişikliğin Balyoz davası sanıklarına yarayacağı düşünülüyor.



AK Parti’den farklı sesler: Veli Küçük de çıkar
‘Yeniden yargılama’ tartışmasına AK Parti’den farklı sesler yükselmeye başladı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, TBB’nin önerilerinin ‘sıfırdan yargılama’ anlamına geldiğini söyledi. Üstün,”Bu öneri yargı yoluyla üstü örtülü aftır. Kabul edilirse Silivri boşalır. Darbe suçları cezasız kalır. Küçük, büyük herkese tahliye yolu açılır” dedi. Üstün, Veli Küçük dahil bütün sanıkların tahliye olacağını işaret etti. Ergenekon konusunda kitaplar yazan AK Parti Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar da tepkisini Twitter’da dile getirdi. Tayyar, “Hayırlı Hayırlı olsun.... Metin Feyzioğlu CHP ‘ye.... Ergenekon bize... Yazık oldu... Memleketime...” diye yazdı.



Dosyalar el mi değiştiriyor?

Savcılara el mi çektiriliyor: Bütün bunlar olurken Yüksek yargı kulislerinde sürpriz bir gelişme olabileceği konuşuluyor. HSYK’nun 17 Aralık Operasyonu’nda görev alan hâkim,savcı ve başsavcıları görevden el çektirebileceği öne sürülüyor. HSYK, aralarında Başsavcı Turan Çolakkadı ile Başsavcıvekilleri Zekeriya Öz, Oktay Erdoğan, savcı Muammer Akkaş’ın da yer aldığı isimler hakkında inceleme başlattı. HSYK 3’ncü Dairesi’nin bu hafta başlatacağı incelemenin soruşturmaya dönüşmesi gündemde. HSYK’nun kamuoyunda fazla gündeme gelen bu isimlerin ‘yıprandıkları’ gerekçesiyle geçici olarak başka bir yerde görevlendirmesinin sürpriz olmayacağı söyleniyor. Başsavcı, başsavcıvekili ve savcılarla ilgili son kararı HSYK 1’nci Dairesi verecek. Karar için öngörülen süre 15 gün.

Haberin Devamı