Gazete Vatan Logo

Siyasetin twitter fenomenleri

Siyasetin twitter fenomenleri

SEÇİM öncesi her alandan seçmene ulaşmayı hedefleyen siyasetçiler, Twitter’ı da aktif kullanıyor. İzmir milletvekilleri arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra en çok takipçi sırayla MHP’li Oktay Vural, CHP’li Mustafa Balbay, CHP’li Tuncay Özkan, AK Partili Binali Yıldırım ve HDP’li Ertuğrul Kürkçü. Çoğu kendi yazıyor, cap’s hazırlamakta zorlanıyorlar, hesap çalmaya karşı cep telefonuyla şifre doğrulama kullanıyorlar, hakaret ve küfür edenleri hemen blokluyorlar.

Sosyal medyanın beyaz kuşu twitter, erişim engeli, hesapların çalınması tartışmalarının yanısıra yüz gülümseten cap’sleri, favları, RT’leri ile gündelik hayatın bir parçası haline geldi. Seçmene her alandan ulaşmaya çalışan siyasetçiler sosyal medyada hem düşüncelerini paylaşıyor, hem de imajlarını yönetiyor.

Twitter en son AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım’ın, bir televizyon programında "Sosyal medyayı kullanıyor musunuz" sorusuna, şarkıcı Merve Özbey’in Yaş Hikayesi şarkısının sosyal medya cap’slerine gönderme yaparak yanıtladığı, "Vurur yüze ifadesi, kullanıyorum sosyal medyayı bitanesi" sözleriyle gündeme geldi. Yıldırım, sadece twitter hesabı olduğunu, mesajlarının özel bir ekip tarafından atıldığını, riskli konularda kendisinin haberdar edildiğini söyledi. Yıldırım’ın 404 bin takipçisi bulunuyor.

MESAJLARI KENDİ CAP’SLERİ DANIŞMANLARI YAZIYOR

İzmir milletvekili adayları arasında en çok takipçisi olan 3 milyon 280 bin kişiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. Onu MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural izliyor. Vural’ın takipçi sayısı 728 bin. Vural’ın, twitter’da fenomen olmasının nedeni her mesaja kendisinin yanıt vermesi ve kendisinin yazması. Vural sadece cap’s oluştururken danışmanlarından destek alıyor. Twitter’daki hakaret ve küfürler canını sıkıyor. Bu nedenle son zamanlarda hakaret içeren hesapları savcılığa bildiriyor. Vural, "Twitter’da benim kitlem, bu alanı haber edinmek amacıyla kullananlar. Buradan düşüncelerimi paylaşıyorum. Medya için de iyi bir haber alma yöntemi. Gelişen olayları sıcağı sıcağına burada değerlendiriyorum. Hepsini kendim yazarım. Mesajları yanıtlarım. Saldırılar beni yıldırmaz. Seçim döneminde bunlar artıyor. Hakaret ve küfürler için hukuki işlem başlatıyoruz. Onun dışında mutlu olduğum bir alan, seviyorum" dedi.

KELİME OYUNLARINI SEVİYOR

İzmir’de twitter fenomeni siyasetçiler arasında gazeteci kökepliler önde geliyor. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ı 693 bin kişi takip ediyor. Balbay da her mesajı kendi atıyor, duygularını çok sevdiği kelime oyunlarıyla ifade ediyor. Tweet’lerini ’artı 18 yaş’ için değil çocukların bile okuyabileceği düzeyde yazıyor. Katı ve sert söylemlerden kaçınıyor. Balbay, "Toplumun ortak değerlerini gözeterek yazıyorum. Sadece benim gibi düşünenlere hoş görünmek ya da onların içlerini soğutmak amacıyla değil AKP’ye oy verenlerin de vicdanlarına seslenecek paylaşımlarda bulunuyorum. Kelime oyunlarını seviyorum twitter da buna çok uygun bir mecra. Örneğin, ’Suriye şampiyonu olacaktı, Şam piyonu oldu’ diyorum. Bunlar cap’se dönüşebiliyor. Türkçenin zenginliklerini kullanıyorum. AK troller benim canımı sıkamıyor sadece gülümsetiyor. Olağanüstü yükleniyorlar" dedi. CHP İzmir Milletvekili ve Gazeteci Tuncay Özkan 496 bin takipçi ile dördüncü sırada. Özkan’ın mesajlarını sosyal medya uzmanı yazıyor. Fırsat buldukça kendi de paylaşımda bulunuyor. Hakaret ve küfür edenleri siliyor ve dava açıyor.

ŞİFRE DOĞRULAMA KULLANIYOR

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’yü 287 bin kişi takip ediyor. Kürkçü’nün twitter’da iki hesabı var. Hakaret edenleri yargıya taşımayan doğrudan engelleyen Kürkçü, "Onları kendim cezalandırıyorum, direk blogluyorum. İlk hesabım çalındığı için iki hesabım var. Hesabıma saldırıya karşı cep telefonuna şifre doğrulama yöntemi kullanıyorum. Takipçilerimin karşılarında otomatize olmuş soğuk birini hissetmemeleri için sıcak samimi mesajlarım oluyor ve hepsini kendim yazıyorum. Her zaman zamanım olmayabiliyor. Bazı konularda anında reaksiyon göstermekte gecikebiliyorum ama önemli konularda başka kimseye muhtaç olmadan insanlara düşünce ifade etmenin en dolaysız yolu" dedi.

Haberin Devamı