Gazete Vatan Logo

Siyasetin efendisiydi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Türk milleti, siyasetçi, devlet adamı ve bilim adamı kimliğiyle, ülkemize önemli hizmetlerde bulunan Erdal İnönü’yü her zaman saygıyla hatırlayacaktır. Erdal İnönü’ye Allah’tan rahmet diliyor, İnönü ailesine, sevenlerine ve dostlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum.

Başbakan Erdoğan: Saygın kişiliği ile bulunduğu görevlerde ülkesine ve milletine değerli hizmetlerde bulunan Erdal İnönü’ye rahmet, kederli ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum.

CHP lideri Deniz Baykal: Onurlu kimlik, kişiliği, siyasetteki duruşu, bilim dünyasına katkılarıyla herkesimin sevgi ve saygısını kazanmış olan Erdal İnönü’nün yaşamını yitirdiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim. 12 Eylül 1980’deki askeri müdahale ortamından sonra, demokrasiye geçiş sürecinde önce SODEP’in, sonra da SHP’nin Genel Başkanı olarak sosyal demokrat hareketin derlenip toparlanmasına ve demokrasi çizgisinde gelişmesine yönelik unutulmaz çabalarıyla, siyasal yaşamımızda da çok önemli ve seçkin bir konuma gelmiştir. Kendisine özgü mizah duygusu ve gürültüsüz, gösterişsiz bir üslup içinde sebatkar ve kararlı takipçiliğiyle bütünleşen siyasi kimliğiyle hep hatırlanacak ve unutulmayacak olan Erdal İnönü’ye rahmet, İnönü ailesiyle ülkemize başsağlığı ve sabır diliyorum.

MHP lideri Devlet Bahçeli: Değerli bilim ve fikir adamı olmasının yanı sıra, Türk siyasetinde ve devlet hayatında iz bırakan bir şahsiyet olan merhum İnönü’ye yüce Allah’tan rahmet, ailesine, bilim dünyasına ve aziz milletimize başsağlığı dileklerimi sunuyorum.

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu: Onun renkli siyasi yaşamı, devlet adamlığı ve hayatı ile ilgili çok şey söylenecektir. Siyasi duruşunda ilkeli, ilişkilerinde nezaket sahibiydi.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk: Erdal Bey gerçekten tüm toplumu kucaklamayı esas alan, demokrasiyi özümsemiş, farklılıkları zenginlik gören, kucaklayıcı bir insandı. Uzun süre kendisiyle çalıştım. Gerçekten çağdaş değerlerin Türkiye’de egemen olmasını isteyen bir insandı, tarihi çok iyi bilen, gelecek için de kardeşleşmeyi esas alan mantığı savundu.

ANAP lideri Erkan Mumcu: Milli Şef’in oğlu olmanın ağırlığını gülümseyerek, sanki bir tüy üflermiş kadar sadelikte kaldırabilen bir tevazu ve efendilik timsaliydi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: Türkiye’nin çok zor bir döneminde beraber siyasette bulunduk. Sağduyusuna, serinkanlılığına, vatanperverliğine şahit oldum. Doldurulması güç bir boşluk bırakmıştır. Ailesine, kendisini sevenlere, milletimize başsağlığı ve merhum İnönü’ye de Allah’tan rahmet diliyorum.

Eski Başbakan Tansu Çiller: Hepimizin başı sağolsun, değerli bir siyasetçimizdi. Üniversite ortamında birarada olduk. Sonra bir bakttık ki, ikimiz de bir süre sonra siyaset arenasındayız. Zaman zaman bunu espri vesilesi yapardı. Ben başbakan iken, başbakan yardımcısı oldu, çok uyumlu bir çalışmamız oldu, fakat kısa bir dönem oldu. Ülkemizde ayrı bir yeri olmuştur. Sol cenah zaman zaman hep kendisine başvurmuş, geri dönmesini istemiştir.

Murat Karayalçın (SHP Genel Başkanı): Sosyal demokrasi büyük bir önderini kaybetti. Aslan sosyal demokratların başı sağolsun. Telafi edebilir miyiz bilemiyorum. Yaşamının son bulmasıyla onun bıraktıklarının son bulacağını sanmıyorum.

Ertuğrul Günay (Kültür ve Turizm Bakanı eski CHP Genel Sekreteri): Her zaman olgun bir siyasetçiydi, hiçbir zaman hırsları olmadı. Özgürlük konusunda başkalarının tehlikeli gördüğü alanlarda görüşlerini kararlılıkla savunurdu.

Ercan Karakaş (Eski SHP Grup Başkanvekili): Sol partiler arasındaki dağınıklığı giderdi. 12 Eylül sonrasında sosyal demokrat hareketin yeniden güçlenmesi için hiç yer almadığı siyasete girdi. Bu nedenle yaptıkları hiç unutulmayacak.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu: Çok değerli bir bilim adamıydı. Hastalandığı zaman derslerini başka arkadaşlar verdi, ABD’den onları takip etti “notları bana yollayın okuyayım” dedi. Çok bilge bir insandı. En son üzerinde çalıştığı kitap, Türkiye’de matematiğin gelişimi hakkındaydı.

Haberin Devamı