Gazete Vatan Logo

Siyasetçinin gündemi idam!

Siyasetçinin gündemi idam!

Özgecan’ın katledilmesi üzerine siyasiler idam konusuna odaklandı. AK Parti idamın tartışılmasını stiyor. CHP’de farklı yönde açıklamalar var. MHP “Buyursunlar getirsinler” derken, HDP karşı çıkıyor.

‘Bu infial tam karşılanamıyor’

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: “Yasadan çok uygulama konusu Türkiye’de, tartışmalı konudur. İkincisi; olayla ilgili hapis cezası veya dile getirilen tedbirler ne olursa olsun vatandaşın beklentisi idam edilmesidir. İdamla ilgili bir ceza uygulanmadığı sürece bu infiali tam karşılamak mümkün olmuyor. Bu vesileyle idam cezası yeniden, sayın bakanların da açıklamaları ile gündeme geliyor. Vatandaşın da bu yönde talebi var, bazı açıklamalar var. Tabiatı ile bu konuyu tartışırken Türkiye’nin bir kısım uluslararası taahhütleri de var. Bunları da ortaya koyarak, tartışmak lazım. Her türlü affa karşıyım. Ne ceza, ne imar, ne vergi affı yapılmalı.”
Yeniden tartışılmalı
Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: “Hukukun mümkün kıldığı en katı cezayı katile tatbik etmek; bizleri sorumluluktan kurtarmaz. Kadına karşı şiddete ve vahşete dayalı öldürmelerde idam cezası, ölümle sonuçlanmayan cinsel şiddette niteliğe göre süreli veya sürekli olarak erkeklik gücünü yok etme cezası seçenekleri yeniden tartışılmalıdır. Partiler, Meclis Başkanımız tarafından bu gündemle ziyaret edilerek, toplumun güvenini tazeleyecek ve caydırıcı hukuku yürürlüğe koyacak kısa süreli ve sınırlı bir norm çalışmasının sağlanmasının uygun olacağını düşünmekteyim. Yasama iktidarı, daha çok bu günler için vardır.”
Silahı alırdım...
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır: “İdam konusunu, sanıyorum bugün içinde bulunduğumuz psikoloji içinde değil, çok daha sağlıklı bir ortamda değerlendirmemiz doğru olur. İdam cezası, Türkiye’de 2000 yılında kaldırılırken çok uzun düşünülmüş bir cezadır ve 1986 yılından beri Türkiye’de idam cezası olmasına rağmen de bu gerçekleştirilmemiştir. Şayet benim kızımın böyle bir olay başına gelseydi ben elime silah alır bunun cezasını kendim verirdim ve cezasına da katlanırdım, ama devletlerin reaksiyonlarının bu şekilde olmaması gerekir. Mevcut en ağırlaştırılmış müebbet cezasının, bu tür suçlar için idam cezası yerine uygulanmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.”
Mutlaka konuşulmalı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık: “Siyasetin üstünden görüp, çözüm üretmemiz gerekir. İdamı yeniden tartışmamız lazım. Devlete karşı yapılan suçlarla alakalı demiyorum, geçmiş dönemde devletin farklı kademelerinde maalesef idamlar yaşanmış ama kişiye karşı, cana karşı yapılan ölümlerde, bu tarz cinsel saldırılarda tecavüzlerde, pedofili hastası, cani insanlara karşı bu mutlaka konuşulmalı diye düşünüyorum.”
İdamdan yanayım
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop: “Ben şahsen kasten adam öldüren katillerin cezalandırılması için idam cezasının olmasından yanayım. Hata ile öldürmeler olabilir, o ayrı. Burada bir konuyu yeniden değerlendirmesi gerekir Türkiye’nin. Bu yeni anayasanın yeni bir konusu olabilir.”
İdamı gündeme almanın zamanı
Ak Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım: “Bu ve benzer cinayetlerin sonuçsuz kalmaması için idam cezasının tekrar getirilmesi toplumda geniş anlamda tartışılmalıdır. Demek ki caydırıcılığı yeterli olmuyor. Konunun tekrar toplumda enine boyuna tartışılmasının herhalde zamanıdır. Buna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Buapisle geçiştirilecek bir şey değildir. Enine boyuna, hırsla değil, sakin bir şekilde düşünülerek, belirli konularla sınırlı olmak üzere tekrar idam cezasının toplumun gündemine getirilmesinde fayda var.
İdam uygulansa itiraz olmaz
Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan: “Kendi kızları olmasına rağmen kız çocuklarına saldırıyorlar. Devlet olarak madem koruyamıyorsunuz o zaman kız çocuklarımıza, kadınlarımıza dokunanı yakacaksınız, başka çaremiz yok. Ben hümanist doktrine inanıyorum, idam cezasına karşıyım ama artık bıçak kemiğe öyle dayandı ki böyle bir vahşet karşısında idam cezası uygulansa bir itiraz olmazdı demek durumunda kaldım.”
Buyursunlar getirsinler
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal: “Bu kanunları kim çıkardı? 2004 yılında bütün ceza kanunu değiştiren AKP hükümeti çıkardı. ‘İdam cezasını getireceğiz’ dediler. İdam cezasıyla ilgili olmak üzere AB müktesebatında ek protokollere imza atan hükümet kim? AKP hükümeti. Eğer getireceklerse buyursunlar 312 tane milletvekilleri var, parlamentoda çoğunlukları var. Buyursunlar getirsinler? Yok, hayır getirmek değil, sadece vatandaşın gazını almak için bir laf söylemekten ibarettir. MHP’nin idam cezasıyla ilgili görüşleri açıktır, nettir.”
Ne hadım, ne idam...
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: “Türkiye idam cezasını çok tartıştı ve bu defteri kapattı. Hadımlaştırma olayı çok ilkel bir tartışma. O kadar ilkel ki bunu öne sürenlerin, peygamberimiz Hazreti Muhammed ve dört halifenin buna şiddetle karşı olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bu tür alçakça ve canavarca, insanlığa karşı işlenen suçlarda adaleti yerine getirmek için zaman aşımının kaldırılması, infaz indirimi ve af olmaması, yargılamanın hızlandırılmasına yönelik yasal düzenleme yapılması gerekir. Ne hadım, ne idam, bu ülkede olmayan şeyi istiyoruz; adalet.”
Ülkemize ve çağa yakışmaz
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün: “İdam veya hadım etmeyi doğru bulmuyorum. Bunu isteyenler, bu cezayı genişletme eğiliminde olan çevreler, AKP çevrelerinden idam ve hadım etme önerisi var. İdamın da hadım cezasının da ülkemize ve çağımıza yakışmadığını düşünüyorum. Özgecan’ın katilleri sadece onu öldüren 3 kişi değil, Recep Tayyip Erdoğan’dır. Çünkü her gün kadınlara nefreti yayan, ‘kadın mı kız mı bilmiyorum?’ diyen kendisidir.”
IŞİD’vari bir ceza olmamalı
CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner: “Böylesine hunharca bir cinayetin daha ağır bir bedeli, karşılığı olmalı. İdam olabilir, idamın değişik şekilleri var ama hadımlık cezası pek zihnimde yer almıyor. Hiçbir ceza IŞİD vari bir ceza olmamalı. Cezalar da intikamcı duygularla değil, caydırıcı özellikleri dikkate alınarak uygulanmalı. Devlet intikamcı olmaz. Caydırıcı nitelik taşıyan cezalarla bu son failleri, sadece failin kendisi değil, ona yardım edenler de yargılanmalı.”

Haberin Devamı