Gazete Vatan Logo

Siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl oluyor?

Türkiye’de Siyanür nedenli ölümler artıyor. Bugün Bakırköy Osmaniye’de 1’i çocuk 3 kişinin Siyanür nedeniyle ölmesinden sonra Siyanür yeniden gündem oldu. Peki, Siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl oluyor?

Siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl oluyor?

Mayıs ayında İzmir’in Bayraklı ilçesinde yaşayan Mahmut Can Kalkan’ın, anne ve babasına siyanür içirerek ailesini öldürmesiyle başlayan Siyanür intiharları artıyor. Fatih’teki 4 kardeş, ardından 4 kişilik bir ailenin siyanürlü intiharı en son da Bakırköy’de 3 kişilik ailenin siyanürle intiharı gündem oldu. İntihar olayları ile beraber siyanür Türkiye'de en çok konuşulan konulardan biri oldu. Peki, siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl oluyor?

Siyanür nedir?

Bir karbon ve karbona bağlı 3 azot içeren kimyasal bileşiklere siyanür denir. Organik ve inorganik olmak üzere 2 çeşidi vardır. Erik, kiraz, şeftali, fasulye, patates, turp, lahana ve şalgam gibi doğal ürünlerde bulunan siyanür organik siyanürdür ve vücuda herhangi bir zararı yoktur. İnorganik siyanür ise endüstride; çelik ve maden sanayide kullanılır. İnsan vücuduna zararlı olan inorganik siyanür çok tehlikelidir ve bireysel olarak satışı yasaktır.

Siyanür zehirlenmesi nasıl olur?

Vücuda giren siyanür, kanda bulunan methemoglobin'e irreversible (geri dönüşümsüz) bir şekilde bağlanarak etkinlik gösterir. Bu özelliği kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması sonucu hipoksi'ye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur. Siyanür kandaki oksiyen salımını engeller, kişi oksijen havuzunda boğulur.

Haberin Devamı