Gazete Vatan Logo

Siyah isyan büyüdü OHAL ilan edildi

ABD’nin Charlotte kentinde, Terence Crutcher adlı siyahinin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterilerinde şiddet olaylarının artması üzerine olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi

Siyah isyan büyüdü OHAL ilan edildi

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletindeki Charlotte kentinde, polisin bir siyahı öldürmesinin ardından başlayan gösterilerde, polisle göstericiler arasında çıkan çatışmaların ardından olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Önceki akşamki gösterilerde bir kişinin başından vurularak ağır yaralanması, protestocuların öfkesini artırdı. Polis göstericilere biber gazıyla müdahale ederken, göstericiler de polise şişe ve hava fişek fırlattı. Çatışmalarda 16 polis de yaralandı. Etraftaki mağazaların camlarını kıran ve ufak yangınlara neden olan göstericilerin gazetecilere saldırdığı da rapor edildi. OHAl ilanı sonrası göstericilerin sabah saatlerinde dağılmaya başladıkları belirtildi. Gelişmelerin ardından Charlotte’a diğer kentlerden takviye polis gücü gönderildi.

Olaylar, Oklahoma eyaletinde Terence Crutcher (40) adlı siyahi rahibin, bir polis memuru tarafından vurularak öldürülmesine tepki olarak başlamıştı. Geçtiğimiz gün de 43 yaşındaki Keith Lamont Scott adlı siyahın polis tarafından öldürülmesi tepkileri daha da artırmıştı. Polis, Scott’ın uyarılarına rağmen elindeki silahı bırakmaması nedeniyle vurulduğunu iddia ediyor. Ailesi ise silahsız olan Scott’ın o sırada kitap okuduğunu öne sürüyor.

Haberin Devamı

ABD’de polisin siyahilere yönelik şiddeti, daha önce de halkın tepkisine neden olmuştu. 2014’te Michael Brown adlı siyahi gencin teslim olmasına rağmen polis tarafından öldürülmesi, polis şiddetini dünya gündemine taşımıştı. Geçen yıl da 25 yaşındaki Freddie Gray’in polis tarafından gözaltında hayatını kaybetmesi de günlerce süren protestolara neden olmuştu.