Gazete Vatan Logo

Şivan Perver'in dönme şartı!

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Almanya’da görüşmesinin ardından Kürtçe yayın yapan TRT 6 kanalına konuştuktan sonra bazı çevreler tarafından tehdit edilen ünlü Kürt sanatçısı Şivan Perver, "Türkiye’ye dönmem için Türkler’in ve Kürtler’in iki kırmızı çizgisi var. Bu kırmızı çizgileri kaldırmaları lazım. AKP- BDP ortak irade gösterip ortak çağırmazlarsa Türkiye’ye dönemem. 1 milyon insana konser verdiğim alanda bir bomba patlarsa ne olur? Ama hem AKP, hem de BDP’nin kontrolü olursa hiç bir şey olmaz" dedi.

Şivan Perver’in Almanya’da TRT’nin Kürtçe yayın yapan TRT 6 kanalına yaptığı röportaj, Rewi (Yolcu) adlı programda yayımlanmaya başlandı. Yaşamının belgesel olarak ele alındığı programda konuşan Şivan Perver, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın samimi olduğunu ve içlerinin temiz olduğunu inandığını söyledi. Perver, şöyle dedi:
"Onlar da sorunları çözmek istiyorlar. Türkiye’nin artık eski statükodan vazgeçmesi gerekir. Onların da işinin zor olduğunu biliyorum. Ama bu sorunun çözümü için 1 adım ileri, 2 adım geri atılıyor. Böyle olmaması gerekir. 2 adım ileri, 1 adım geri atması gerekir. Türkiye’de 2 dil olsa kıyamet mi kopar? İsveç’te 5 dil var. Onun için Kürtçe’nin kabul edilmesi lazım. Avrupa’nın birçok ülkesinde bir çok dil var. Biz Türk halkını seviyoruz. Dilimizin kabul edilmesi lazımdır. Ama kabul etmiyorlar. Bu nedir biliyor musunuz? ’Dilini, kültürünü, seni de kabul etmiyorum’ deniliyor. Bu kardeşlik değildir. Kardeşlik birbirini kabul etmektir. 1000 yıldır kardeşiz. Kürtler, İstanbul’u, Bursa’yı Alanya’yı, Antalya ve Mersin’i de seviyorlar."

"YERİNDE VE CESUR ADIMLARIN ATILMASI LAZIM"

Şivan Perver, sorunun herkesi ilgilendirdiğini, Kürt sorununun artık bütün dünyayı ilgilendirdiğini anlatırken şöyle devam etti:

"Türkiye’de yıllarca statükonun sürmesi ülkeye büyük zarar verdi. İnkar üzerine kurulu bir sistem vardır. Bir toprak renkleri ile vatandır. Kürtler, o coğrafyada çok eski bir halktır. Türkler, yıllarca Kürtler’e büyük zulüm yaptı, onları inkar etti. 35 yıl önce ben de Kürtler gibi isyan ettim. Bir çok vatandaşımız zindanlarda öldü. Ben de onlardan biriyim. Son birkaç yıldır Türkiye’de olumlu şeyler oldu. Ancak atılan adımlar yeterli olmadı. Bu adımların yerinde ve cesurca atılması lazım. Bunun zor ve zahmetli olduğunu biliyorum. Zahmetle atılan adımların doğru atılacağını ve yerini bulacağını biliyoruz. Milletler kavga eder, sonra barışırlar. Savaşla olmayacağını görünce barışırlar. Adam öldürenin kendisi de ölür. Bir şey söylediğimizde bizi öldürdüler."

Şivan Perver Türkiye’de Kürt sorununun çözülmesi için doğru adımların atılmasına sevinerek, destek olacaklarını belirtti. Perver, Türkiye’de 30 milyon Kürt yaşadığını ifade ederken, "Bunların 10 milyonu asimle olmuş olsun. O da büyük bir suçtur. 20 milyon Kürt halen Kürtçe konuşuyor. Bu az değil. Bu Avrupa’da bir çok ülkesinden ve Türkiye’nin bir çok komşu ülkesinin nüfusundan fazladır. Sen nasıl 20 milyonun insanın dilini resmi kabul etmezsin ve nasıl kanun çıkarmazsın? Kürtler’in Türkiye’ye büyük sempatisi var. Çocuklar nerede doğsa orası onların vatanıdır. Türkiye onların da vatanıdır. Marmara, Ege ve Akdeniz’de 1 milyon Kürt çocuğu doğdu. Oralar doğan bu çocukların vatanıdır" diye devam etti.

Türkiye’ye ne zaman döneceği ile ilgili soruyu da yanıtlayan Şivan Perver, herkes gibi memleketine dönmek istediğini, annesinin o topraklarda yattığını, babası ve kardeşleri ile halkının o topraklarda yaşadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Ama nasıl gideyim? Kimin çağrısı ile kimin adına gideyim? Kendi isteğim ve gitsem beni mengeneye koyarlar. Ben gidip iki konser verip, dönmek istemem. Ya da birileri para verip gidip para ile konser vermem. Ben Şivan Perver’im. Ben yaşamımı feda ederim. Para ile satın alınamayan şeyler var. Çağrım sadece Hükümete ve Türklere değil aynı zamanda Kürtleredir. Ben sanatçıyım ya bana nesi siyasilerden ve partilerden. Hükümette davet edebilir, AKP’ de, BDP’ de davet edebilir. Ama önemli olan gittiğim yoldur"dedi. Birilerinin çağrısı üzerine gelmesi halinde bu kez başkalarının sorun çıkartacağını söyleyen Perver, şöyle konuştu:

"Bir komite kurulsun. Ben halkın sanatçısıyım. Ben sanatımla sorunları dile getirdim. Hiçbir zaman bir bayrağı alıp, ’Bir partiyi savunuyorum’ demedim. Ama onlara da hizmet ettim. Halkımızın potansiyelinin bir araya gelmesini istedim. Türkler’in de, hükümetin de Kürtler’i muhatap alması gerekir. Geldiğim zaman bana ’Hoş geldiniz’ dediklerinde iki damla gözyaşını o topraklara akıtıp, ’Sizin için ne yapabilirim?’ demek istiyorum. Halen kırmızı çizgiler var önümde dönmem için. Hükümet, ’Gel kırmızı çizgi yok’ diyor ama başka bir kırmızı çizgi daha var. 2 kırmızı çizgi var. Türkler’in ve Kürtler’in kırmızı çizgiler var. Kürtler; ’Bizim gibi hareket etmezsen kırmızı çizgimiz var’ önünde diyor, Türkler de sorunun çözümü için Kürtler’i muhatap almadığı için sıkıntı yaratıyor. O da büyük sıkıntıdır. Bu iki kırmızı çizgi yüzünden buradayım."
Şivan Perker, kendisi üzerinde yapılan siyasi tartışmalara değinirken halkın bu tartışmalar nedeniyle kendisini siyasi malzeme yapanlardan hesap sormasını istedi. Şivan Perver, "Benim dönmemi isteyen halkın kırmızı çizgileri olanlardan hesap sorması gerekir. ’Niye kırmızı çizgi koyuyorsunuz? Bu adam mecbur mu hükümet ve partiler istiyor’ diye gelsin. Biz onu istiyoruz. Onu rahat bırakın desinler. Ben gelip bir organizyasyon ile Diyarbakır, İstanbul, Kars, Mardin, Şanlıurfa ve Van’da halk ile buluşmak istiyorum. Türkler’e de gitmek istiyorum. Bugüne kadar Türkler ile ilgili bir şey demedim, insanların birbirini sevdiğini söyledim. Devletlerinin ve idarelerin kötü yaptığını söyledim. BDP, hükümet ile otursun. ’Şivan gelsin. Hem bizim, hem sizin için iyidir’, ’Halkımız istiyor’ desin. ’O bizden bir şey istedi, biz de yapalım’ desin. Beni halka ulaştırsınlar. Siyasetleri sıkıntıya girmesin. AKP-BDP bir araya gelmeyene kadar ortak irade olmayana kadar ben gelemem. Çünkü nereye gitsen sıkıntı, sorun çıkar. 1 milyon insana konser verdiğim alanda bir bomba patlarsa ne olur? İkisinin de kontrolü olsa bir şey olmaz" dedi.

Şivan Perver, Türkiye’de hangi sanatçıları beğendiği sorusu üzerine ise, "Tarkan iyi müzik yapıyor. Ahmet Kaya iyi müzik yapıyordu. Keşke hayatta olsaydı. Ahmet biraz isyankardır. Çok birlikte söyledik. Ahmet Kaya doğru adamdı. Yeni bir sanatın yolunu açtı. Doğruları söylediği için vatanından ayrıldı. Ahmet’i öldürdüler. Sezen Aksu güzel müzik yapıyor. Gençler de var güzel müzik yapıyor. Sertap Erener’ in sesi çok güzel" diye konuştu.

Haberin Devamı