Gazete Vatan Logo

Site Bank'ı meğer Yunanlılar değil Portekizliler satın almış

BCP, "Site Bank'ı alan Nova Bank'ın arkasındaki kurum biziz" açıklaması yaptı. Banka Türkiye'de 3 Temmuz'da BankEuropa adıyla faaliyete geçecek İrlanda'yı saymazsak Avrupa'nın en uç noktası Portekiz'in başkenti

Lizbon. Atlas Okyanusu kıyısındaki Lizbon'a küçük İstanbul diyebiliriz, insanları, iklimi, Roma kalıntıları, sokakları, hatta trafiği Türkiye'ye, özellikle de İstanbul'a çok benziyor. Bize çok benzeyen, 10 milyonluk Portekiz'e THY'nin tarifeli seferi yok.

Lizbon'la Türkiye arasında öyle çok gelip giden yok anlayacağınız ama Portekiz'in en büyük bankası BCP (Banco Comercial Portugues) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na ait olan Site Bank'ı aldı ve 3 Temmuz'da BankEuropa adıyla yepyeni bir banka Türkiye'de hizmete başlayacak. Site Bank'ı Yunanistan'ın NovaBank'ının aldığı biliniyordu, bilmediğimiz NovaBank'ın BCP'nin bir bankası olduğuydu.

Portekiz'in bu en büyük bankasının yatırımlarını yakından tanımak için Lizbon'daydık, bu vesileyle Lizbon'u da görmüş olduk.

Avrupa´da ilk 20 arasında
BCP (Banco Comercial Portugues) Portekiz'in ilk ticari bankası. 1885 yılında kurulmuş. 2002 yılında NovaBank'ın Site Bank'ı aldığında Yunanistan'ın bir bankasının Site Bank'ı aldığı sanılmıştı, oysa Nova Bank Portekiz'in en büyük bankası olan BCP'nin bankalarından biri.

BCP, Avrupa'nın ilk 20 finans kuruluşu arasında yer alıyor. 20 farklı ülkede bin 250 şubesi, 18 bin 800 çalışanı var. Bankacılık, sigorta ve finansal hizmetlerde yüzde 30'luk oranla Portekiz'de en büyük piyasa payına sahip.

BCP'nin, 1994 yılında 11.1 milyar euro olan aktif büyüklüğü, 2002 yılında 62 milyar euroya, toplam kredilerdeki pazar payı da yüzde 8.3'ten yüzde 26'ya ulaşmış. BCP, 1989 yılında Private Bankers ve Nova Rede, 1994 yılında Banco 7, 1995'te de Atlantico, 2000'de Sotto Mayor markalarını bünyesine katmış.

Hedef:Geliri yüksek müşteri
1998 yılında Polonya'da Bank Millennium'u kurup, 700 binden fazla kişiye ulaşmış. 2000 yılında da Yunanistan'da NovaBank'ı faaliyete geçirmiş.

Sermayesinin büyük bölümüyle teknolojiye yatırım yapan BCP Grubu Mozambik'ten, Hollanda'ya, Güney Afrika'dan Angola'ya kadar 20 farklı ülkede hizmet veriyor.

BCP Yönetim Kurulu Başkanı Jorge Jardim Gonçalves Türkiye'de Site Bank'ı almaları ve yeni bir banka olarak BankEuropa'yı kurmalarını büyüme stratejilerinin bir parçası olarak anlatıyor:"Portekiz 10 milyonluk bir pazar. Yerel pazarımız dar. Bu yüzden Polonya ve Yunanistan'da yatırım yaptık, şimdi Türkiye'de yapıyoruz. Türkiye'de sıfırdan işlemleri başlatacağız. Girdiğimiz her pazarda yeni bir marka yaratıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin nüfusu Türkiye ile kıyaslanamaz. Portekiz bile 10 milyonluk bir ülke. Türkiye'de büyük bir büyüme potansiyeli var."

Gonçalves, BCP'nin aynı zamanda Portekiz'in halka açık üçüncü büyük şirketi olduğunu söylüyor. BCP'nin CEO'su Francisco Lacerda, 'Amacımız Türkiye'de yeni bir banka yaratıp büyümek. Türkiye'de gelir seviyesi yüksek müşteriyle hizmete başlayacağız" diyor.

Yönetim kurulu başkanı Yaramancı
BankEuropa'nın Yönetim Kurulu Başkanı bankacılık dünyasının tanınmış ismi, Özelleştirme idaresi eski başkanı Tezcan Yaramana. Bankanın Yönetim Kurulu üyesi ise Cüneyt Genç. Genç, BCP'nin yatırım yaptığı tüm ülkelerde hizmet anlayışıyla farklılık yarattığını söylüyor. Farklı kesimlere yönelik geniş bir yelpazede hizmet anlayışına sahip BCP'nin Türkiye'de ilk adımda üst gelir seviyesini hedeflediğini anlatan Genç, bankanın ileriki tarihlerde yelpazesini genişletebileceğini de sözlerine ekliyor.

BankEuropa 3 Temmuz'da açılıyor. BCP; ilk etapta İstanbul'da 10, İzmir ve Ankara'da birer şubeyle hizmete başlayacak.

Haberin Devamı