Gazete Vatan Logo

Şişli’deki son parsellere yüksek fiyat

Şişli Valikonağı’nda yer alan 8 bin metrekarelik arsa, 23 Aralık’ta açık artırmayla satılacak

Merkezi lokasyonda arsa bulmanın giderek zorlaştığı İstanbul’da kalan son küçük parsellerin ulaşabileceği fiyatların göstergelerinden biri de Şişli Meşrutiyet Mahallesi Valikonağı’nda şu anda otopark olarak kullanılan 8 bin 195 metrekare büyüklüğündeki arsa oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türk Kızılayı, Türk Havayolları ve Atatürk Orman Çiftliği’nin iştiraki olan Emek İnşaat ve İşletme A.Ş. tarafından 23 Aralık’ta açık artırmayla satışa çıkarılacak olan arsa için değerlendirme yapan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, fiyatın 100 milyon doların üzerine çıkabileceğini iddia etti. Fiyatın bu denli yükselmesindeki ana neden olarak 1003 adada 60 parselde bulunan arsanın imar durumunun farklı bir statüde değerlendirilmesini gösteren Aşa, “Bu nedenle burada emsallerine göre daha çok inşaat yapılabilir” dedi.

100 milyon doları geçebilir
Normal koşullarda arsanın bulunduğu adanın Valikonağı’na bakan kısmında normalde sekiz kat, arka tarafa bakan kısmında ise altı kat imar hakkının olduğuna dikkat çeken Aşa, şöyle devam etti: “Bu arsa ise arka tarafa bakıyor, dolayısıyla altı kat imar geçerli. Arsa mevcut imara göre satılırsa metrekaresi 4-5 bin dolar eder. Ama arsanın imarındaki ‘özel alan’ maddesi işleri tamamen değiştirebilir. Bu maddeye göre belediyeyle ortak karar alınarak bölgedeki dokuyu da bozmadan ticari izin alınabilir. Bir rezidans kulesi ya da ofis binası bile dikilebilir. Ticari imarda arsanın metrekare fiyatı 10 bin doları bulabilir. Çok iyi bir imarla da arsanın metrekare değeri 15 bin dolara bile çıkabilir. Toplam fiyat da 8 bin metrekare için 100 milyon doların üzerini çıkabilir. Fakat arsanın imar durumunun yanı sıra yola bağlantı sorununun da çözülmesi gerekiyor.”

‘150 milyon dolar istediler’
Nizamettin Aşa’nın altını çizdiği bir diğer nokta da, söz konusu arsa ve çevresindeki parsellerin satışının yıllardır gündemde olması oldu. Daha önce birkaç kez adadaki tüm parsellere 150 milyon dolar isteyenlerin olduğunu söyleyen Aşa, buna rağmen 1003 ada 60 parseldeki arsada tek başına fiyatın bu denli yükselme olasılığını ‘özel alan’ maddesiyle olacağını bir kez daha ifade etti.

TEMİNAT İÇİN 1 MİLYON LİRA
23 Aralık 2011 Cuma günü saat 14:30’a kadar tekliflerin alınacağı arsa için 1 milyon lira geçici teminat bedeli isteniyor. Kapalı tekliflerin alınmasından sonra en yüksek ve ikinci teklife sahip olanların dışındakilerin geçici teminat bedeli iade edilecek ve en yüksek teklifin üzerinden açık arttırma başlatılacak. Pazarlık aşamasında 10 bin liranın altındaki peyler kabul edilmeyecek. İhalede yüzde 18’lik KDV de alıcı tarafından ödenecek. Arsa şu anda otopark olarak kullanılıyor.

Yabancı için satış izni büyümeye ivme katar

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) 2011’in son ayı için hazırladığı rapora yabancılara konut satışı izni damgasını vurdu. Raporda yabancılara konut satışı izniyle sıçrama yapılabileceği belirtilerek, bugüne kadar kendi kaynaklarıyla iyi bir performans gösteren sektörün önümüzdeki aylarda da bu durumu sürdüreceğini, ancak pazar çeşitlemesinin önem taşıdığının altı çizildi. Raporda, konunun önemi, “Yurtiçi talepte yabancılara satış izni çıkmasıyla ciddi bir talep artışı görülebilir. Buna bağlı olarak sektörde hareketliliğin artarak sürdüğü gözlenebilir” sözleriyle ifade edildi.
Artık küresel bakış var
İnşaat sektörünün artık uzun vadeli adımları atmadan önce küresel gelişmelerin netleşmesini beklediğini, orta vadeli yatırımlarda ise hızlı hareket ettiğine dikkat çekilen raporda, bu çizginin yansımaları ise şöyle ifade edildi:
“Yapı ruhsatında geçen yıla göre bir düşüş yaşandı. Ancak, yapı kullanım izinlerinde artış oranları oldukça yüksek bir düzeyde gerçekleşti. Yapı ruhsatlarında geçen yılın aynı dönemine göre temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki değişimler sırasıyla eksi yüzde 4.97, yüzde 14.95 ve eksi yüzde 21.58 düzeylerinde oluşurken, aynı dilimde yapı kullanım izinleri yüzde 25.87, yüzde 37.91 ve yüzde 31.93 düzeyinde arttı. Yani inşaat sektörü yeni projelerin işaretçisi olan yapı ruhsatı alımında temkinli davranmış, buna karşın elindeki projeleri bitirme eğilimine giderek yapı kullanım izni alımlarında hızlı bir artış yaşanmasına neden olmuştur. Buna bağlı olarak yılın 3’üncü çeyreğinde 29.82 milyon metrekare yapı ruhsatı alınırken, 25.69 milyon metrekare yapı kullanım izni talep edilmiştir.”

SATIŞLARA ‘MERKEZ’ FRENİ GELDİ

İMSAD’ın raporunda altı çizilen noktalardan biri de 3’üncü çeyrekte 2’nci çeyreğe göre tüketici talebinin hız kesmesi oldu. Nedenlerin faiz yükselişi, Avrupa’dan gelen kriz haberleri olarak ifade edildiği raporda konut satışlarında bir önceki döneme göre yüzde 5.18’lik gerileme, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 21.57’lik artış yaşandığı kaydedildi. 2010’un 3. çeyreğinde 83 bin 697 düzeyinde gerçekleşen konut satışlarının bu yılın 3. çeyreğinde 101 bin 754 düzeyine çıktığı kaydedilen raporda, “Yaşanan artış, baz etkilidir. Meydana gelen gerileme, Merkez Bankası’nın adımlarının etkili olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.

Sinpaş, Bursa’daki modern kentin yarısını tamamladı

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2 bin 600 konut olarak planladıkları Bursa Modern’de 1.300 konutun inşaatını tamamladıklarını açıkladı. Tüm etapların tamamlandığında projede yaklaşık 8 bin kişinin yaşayacağı projenin inşaatına haziran ayında başlayacaklarını belirten Çelik, projenin tamamlandığında küçük bir şehir görünümünü alacağını kaydederek, şunları söyledi:
“Bursa’daki vatandaşların konut alım alışkanlıkları çok farklı. İstanbul’da müşteri geliyor, satış temsilcisiyle görüşüp konutunu alıyor. Anadolu’nun birçok şehrinde olduğu gibi Bursa’da da insanlar patronu görmek istiyor. Dokunmak, konuşmak istiyor. Biz de bundan sonra bu bölgede yapacağımız satışlarda farklı stratejiler belirleyeceğiz.”
Ankara’ya 3 proje yapacak
Ankara’ya üç ayrı proje için kolları sıvadıklarını söyleyen Ömer Faruk Çelik, “Çankaya, Alacaatlı ve Gaziosmanpaşa’da yapacağımız yeni projelerden 500 milyon dolar civarında da bir ciro hedefliyoruz” dedi.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Tipi Alanı (m2) Fiyat
Yalı köşk 586 2.646.666
Yalı evleri 270 720.000
Asmalı evler 149-21 451.667 - 783.889
Gök kule 129 279.444 - 326.667
Residence 72-179 193.333 - 437.222

26 bin metrekarelik gölet

Bursa’nın en büyük konut projesi olan Bursa Modern, 26 bin metrekarelik gölet ve kenarında yalılar, köşkler, göl ve doğa manzaralı kuleler ile rezidanslardan oluşuyor. Yalı Köşkleri, Asmalı Yalılar, Kemer Residence’lar, Park Konakları, Gök Kuleler, Saraybahçe Konakları ve Kristal Kuleler olmak üzere yedi ayrı yaşam alternatifinin sunulduğu proje, Demirtaş bölgesinde, Bursa kent meydanına 10 dakika mesafede yer alıyor.
Ottomanors ve İpek Yolu olmak üzere iki mahalleden oluşan Bursa Modern, bugüne kadar Bursa’da gerçekleştirilmiş en büyük konut projesi olarak nitelendiriliyor. 26 bin metrekare gölet ve açık-kapalı yüzme havuzları gibi iddialı sosyal yaşam alanlarına yer verilen proje, üç etapta toplam 2 bin 600 adet konut olarak planlandı.


Maliye satış artırmak için ‘emlak ofisi’ kurdu

Maliye Bakanlığı da halkla ilişkiler çalışmalarına ağırlık vermeye başladı. Ankara Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde satışa sunulan Hazine’ye ait taşınmazların satışını artırmaya yönelik çalışmaların yapılması için Mithatpaşa Caddesi’nde tanıtım ofisi açıldı.
Açıklamada yeni ofisin dizaynının emlak bürosu olarak tasarlanması ve çalışanların da yine bu prensiple hizmet verdiklerine vurgu yapılması dikkat çekti.
İsmi, Milli Emlak Tanıtım Ofisi olarak belirlenen yeni oluşum için yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Milli Emlak Tanıtım Ofisi emlakçı gibi çalışarak, Hazine’ye ait arsa, arazi, bina ve dükkânların satışı ve tanıtımının yanında, Hazine taşınmazlarının kiralanması ve irtifak işlemleri gibi konularla ilgili olarak, gelen vatandaşların her türlü sorusuna doğru ve bilgilendirici yanıtlar verecek. Kuruluşu Ankara Defterdarlığı tarafından yapılan ofiste iki defterdarlık uzmanı çalışıyor. Ofisin dizaynı bir devlet dairesinden çok bir emlak bürosu şeklinde tasarlandı. Çalışan personel de aynı prensiple hizmet veriyor.”

AVM’lerin rekabeti bir yıllık kirayı sildi

Her geçen gün sayısı artan AVM’ler, sert rekabet karşısında farklı stratejiler geliştiriyorlar. 2007 yılında Beylükdüzü’nün ilk AVM’si olarak açılan İstanbul Outlet Park da bunlardan biri. İstanbul Outlet Park AVM Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Almacı, ayakta kalabilmek için yeni formüller üretmek zorunda olduklarını belirterek, yüzde 45’lik doluluk oranı olan AVM’nin boş alanlarında yılbaşı için başlattıkları kampanyaya dikkat çekti.
Almacı, yeni kiracılardan aidat dışında bir yıl boyunca hiç kira almayacaklarını açıkladı. İstanbul Outlet Park Alışveriş Merkezi’nde 153 mağaza bulunduğunu vurgulayan Almacı, diğer yandan gördükleri ilginin altını çizerek Area Home ve Bavul’u AVM’ye katılacak yeni isimler olarak gösterdi.

Hariri ortaklığı Ortadoğu planına büyük güç kattı

Uluslararası inşaat sektöründe teknik müteahhitlik alanında üç kıtada faaliyet gösteren AE Arma Elektropanç, sadece Lübnan’ın değil, dünyanın da ünlü ailelerinden biri olarak kabul edilen Hariri Ailesi ile ortak bir şirket kurdu. İsmi AE Arma- Elektropanç Lübnan olarak belirlenen şirkette AE Arma Elektropanç ve Hariri ailesi eşit hisseye sahip. Kurulan yeni ortaklıkla inşaat sektöründe atılımda olan Beyrut’u hedefleyen şirket, orta ve uzun vadede Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar’da iş yapmayı planlıyor.
AE Arma- Elektropanç İş Geliştirme Direktörü Burak Kızılhan, AE olarak teknik müteahhitlik alanında bölgesel bir markayı küresel boyutlara taşıyabilmeyi hedeflediklerini belirtti.

Beylikdüzü’ndeki vadide yılbaşına özel indirim

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Ayışığı Vadi Evleri’nde peşin ödemede yüzde 12+2 indirim fırsatı sunduklarını açıkladı. Projeden123 bin ile 377 bin 700 lira arasında ki fiyatlardan ev alınabileceğinin altını çizen Demir, 1+1’den 4+1’e kadar farklı daire seçeneğinin bulunduğu proje için geliştirilen kampanyanın sadece peşin konut alacaklara yönelik olmadığını vurguladı.
Ayrıca Vakıfbank’tan 60 aya kadar yüzde 0.70 ve 120 aya kadar yüzde 0.80 sabit faizli konut kredisi kampanyasını devam ettirdiklerini açıklayan Demir, şu an kredi kullanmaya hazır olmayanlar için de yüzde 30 peşinat vererek, 20 ay sonra yani evlerine taşındıklarında kredi ödemeye başlayabileceklerini söyledi.

Sancaktepe’deki projede site içine özel okul kurdu

İstanbul Sancaktepe’de geliştirilen Rings İstanbul projesi, eğitim alanında adım attı. Yapımcı firma Selin Yapı’dan yapılan açıklamaya göre, eğitim kurumu Bilfen ile yapılan anlaşma doğrultusunda projede Bilfen Anaokulu ve İlköğretim Okulu yer alacak. Açıklamada, böylece çocukların çocuklar sitenin dışına çıkmadan, kapalı yüzme havuzu, müzik odası, resim atölyesi, bilgisayar laboratuvarı, fen laboratuvarı ve etüt odalarından oluşan 6 bin 100 metrekare alanda eğitim görebileceği belirtilerek, “Rings İstanbul Bilfen Anaokulu ve İlköğretim Okulu, ilk etabın teslimiyle paralel olarak eğitim-öğretim hayatına başlayacak” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı