Gazete Vatan Logo

Şişli’deki lisede heyelan kâbusu bitti

İstanbul Valiliği, yanındaki AVM ve rezidans inşaatı nedeniyle heyelan riski bulunan Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerin, başka atölyelere taşındığını açıkladı.

Şişli’deki lisede heyelan kâbusu bitti

İstanbul Valiliği, yanındaki AVM ve rezidans inşaatı nedeniyle heyelan riski bulunan Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerin, başka atölyelere taşındığını açıkladı. İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında, yeni yapılan inşaat nedeniyle Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin riskli duruma gelen binalarında eğitim öğretime devam edildiği yönünde haberler yapıldığı belirtildi. Arsa sahibi Bulgar Eksarhlığı Vakfı ile varılan mutabakat doğrultusunda yeni okul yapılana kadar, öğrencilerin aynı arsanın bir başka bölümünde yapılan alt katı atölye, üst katı dersliklerden oluşan 2 katlı 50 derslikli prefabrik binalarda eğitim göreceği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Yeni okul bedelsiz yapılacak

“Geçici prefabrik okul binalarının teslim alma ve kabul süreci sürmektedir. Bu aşamada hafta sonu meydana gelen yağışların yol açabileceği herhangi bir risk ihtimaline karşın, 5 Mart 2018 günü saat 14.00 itibarıyla haberlere konu binadaki öğrencilerin diğer mevcut atölyelere taşınma işlemi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Bulgar Eksarhlığı Vakfı ile yapılan protokol kapsamında kamunun herhangi bir zararı söz konusu olmayıp, riskli duruma gelmiş eski okul binaları yıkılarak aynı kampüs içinde yeni okul binaları yüklenici tarafından bilabedel yapılacak.”

Haberin Devamı

Arazinin hikayesi

2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, azınlık vakıflarının sahip olduğu malların iadesi gündeme geldi. 1936 beyannamesine sahip olan bütün azınlık vakıflarına, mallarının iade edileceği açıklandı. Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı da, 1936 yılındaki beyannameye dayanarak Şişli’de şu anda üzerinde Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu 59 bin metrekarelik arazinin belgelerini Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sundu. Vakıflar Genel Müdürlüğü de yaptığı incelemeden sonra hazineye ait olan arazinin tapusunu Eylül 2012’de Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı’na verdi.
AVM ve rezidans inşaatı
Arazi Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı’na geçtikten sonra yeni imar planı yapıldı. Yeni planda vakfın 59 bin metrekarelik arazisinin 36 bin metrekaresine imar izni verildi. Kalan alana otel, AVM, mağaza ve rezidans yapma hakkı tanındı. İnşaat emsali de 2,9 olarak belirlendi. Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin arazisi korunurken yaklaşık 23 bin metrekarelik arazinin bir kısmı yeşil alan olarak kaldı, bir kısmına ise cami yapılmasına karar verildi. Projeye göre 36 bin metrekarelik araziye 531 bin 306 metrekarelik inşaat yapılacak. Arazi üzerinde katları 32 ile 37 arasında değişen 4 kule yapılacak. Bu kulelerin altında ise 9 kat bodrum yer alacak. Proje bittiğinde ortaya 470 daireden oluşan rezidans ve 240 odalı otel çıkacak.

Haberin Devamı