Gazete Vatan Logo

Şişli’de her 100 evden 62’sinde kiracı oturuyor

İstanbul’daki ev sahipliği oranları ilk kez açıklandı. Elektrik aboneliklerinden elde edilen verilere göre, her 100 kişiden 54’ü kendi evinde oturuyor. Hem merkezi hem de değerli ilçeler kiracıların akınına uğramış durumda. Şişli, % 62 ile en yüksek kiracı nüfusuna sahip.

Şişli’de her 100 evden 62’sinde kiracı oturuyor

İstanbul Avrupa yakasında hizmet veren CK Boğaziçi Elektrik, 4.5 milyon abonesinin verilerinden yararlanarak hazırladığı Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’nda ilk kez ev sahipliği oranlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’un yüzde 53.6’sı kendi evinde oturuyor. İlçelere göre bakıldığında da merkezi konumdaki gayrimenkul değeri yüksek ilçelerde kiracıların yoğunlukta olduğu görülüyor. İstanbul’da kiracıların en yüksek olduğu ilçe yüzde 62 ile Şişli. Başka bir deyişle Şişli’deki her 100 haneden 62’si kiraya verilmiş durumda. Şişli’yi yüzde 58 ile Beyoğlu, yüzde 57 ile Beşiktaş takip ediyor. Ev sahipliği oranın en yüksek olduğu ilçe yüzde 71 ile Çatalca olurken, ardından yüzde 69 ile Arnavutköy, yüzde 64 ile Sultangazi geliyor.

CK Enerji Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal, “Veriler gösteriyor ki İstanbul Avrupa Yakası’ndaki abonelerin yaklaşık yüzde 53’ü ev sahibi. Bizim tahminimiz bu rakamın bir miktar daha aşağıda olduğu yönünde. Çünkü bazı abonelerimiz ne yazık ki evlerini kiraya verirken aboneliklerini kendi üzerinde tutuyor. Ancak bu durum, usulsüz elektrik kullanımına ve ileride birtakım mağduriyetlere neden oluyor. Ben bir kez daha bu vesile ile tüketicilere elektrik aboneliklerini kendi üzerlerine almaları yönünde çağrıda bulunmak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

70 bin yeni ev

Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’nun 2018 yılı ilk 6 aylık verileri açıklandı. Bakal’ın verdiği bilgilere göre, yılın ilk 6 ayında toplam taşınma hareketi 272 bini aştı. Bu taşınma hareketinin 201 bin 554’ü ikinci el gayrimenkullerde yaşanırken ilk yarıda 70 bin 520 gayrimenkulün kapısı da ilk kez açıldı. Bu durumda her gün ortalama 392 evde ışıklar yandı. Toplam taşınma sayısına göre ilk 6 ayda her gün ortalama 1.512 taşınma hareketi yaşandı. İlk yarıda en hareketli bölge 43 bin 381 taşınma ile Esenyurt oldu. Esenyurt’u Küçükçekmece ve Fatih izledi.

Raporda, kentsel dönüşüm istatistikleri de yer aldı. Kentsel dönüşümde Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Küçükçekmece öne çıktı. Gaziosmanpaşa’da 1.984, Bayrampaşa’da 1.735, Küçükçekmece’de de 1.273 hane tahliye talebinde bulundu. Kentsel dönüşüm çerçevesinde 2018’in ilk yarısında tahliye edilen 11 bin 217 aboneliğin 6 bin 799’u mesken, 4 bin 393’ü ticarethane, 25’i ise sanayi tesisi oldu. En çok tahliye talebi Mayıs’ta alındı.

Haberin Devamı

İstanbul’da en çok Sivaslı ve Kastamonulu yaşıyor
- Raporda ilk kez abonelerin nüfusa kayıtlı olduğu illerin dağılımı ilçe bazında analiz edildi.
- Buna göre, İstanbul’un Avrupa yakasındaki mesken abonelerinin 405 bin 419’u İstanbul nüfusuna kayıtlı.
- İkinci sırada 110 bin 793 abone ile Sivaslılar, üçüncü sırada
85 bin 980 ile Kastamonulular yer alıyor. Malatyalılar 73 bin 844 ile dördüncü, Giresunlular 73 bin 586 ile beşinci sırada bulunuyor.
- İlçe bazında da İstanbullulardan sonra Sivaslıların yoğunluğu dikkat çekiyor.
- Nüfus yoğunluğu olarak Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Çatalca, Eyüpsultan, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli’de Sivaslılar ikinci sırada.
- Sultangazi’de Sivaslılar yüzde 10.48 ile İstanbulluların da önünde yer alıyor.
- Bakırköy ve Fatih’te Malatyalılar; Bayrampaşa, Esenler ve Gaziosmanpaşa’da Kastamonulular; Başakşehir, Küçükçekmece ve Silivri’de Tokatlılar; Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Güngören’de Trabzonlular; Beyoğlu ve Zeytinburnu’nda Giresunlular; Arnavutköy’de Erzurumlular; Beşiktaş’ta İzmirliler; Esenyurt’ta Ardahanlılar ikinci sırada bulunuyor.
65 bin yabancının 30 bini Suriye’den
İstanbul’da 155 ülkeden yabancı elektrik aboneliğine sahip. CK Boğaziçi Elektrik’in şu anda 65 bin 421 yabancı abonesi bulunuyor. İlk 6 ayda abonelik için 23 bin 359 yabancı başvuru yaptı. 2017 yılının ilk 6 ayında 20 bin yabancı abone kayıt yaptırmıştı. İlk yarıda en büyük hareket Mayıs ayında yaşandı. Yabancı abonelerin yaklaşık 30 bininin Suriyeli olması dikkat çekiyor.

Haberin Devamı