Gazete Vatan Logo

Şişkinlik yapan 10 besin

Şişkinlik yapan 10 besin

Şişkinlik gündelik hayatta kadın ve erkeğin şikayetçi olduğu rahatsızlıklardan biri. Eğer tıbbi bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyorsa, şişkinliğin sebebi yediklerimizin veya yanlış besin kombinasyonlarının oluşturduğu gaz. Cnnturk, şişkinlikle ilgili araştırmaları çeşitli kaynaklardan araştırdı ve buna neden olan 10 besini açıkladı.

1- Fasulye ve nohut: Aslında genel olarak harika birer lif ve protein kaynağıdırlar. Ancak, sindirimi zor olan bazı şekerler barındırdıklarından şişkinlik yapabilirler.

2- Mercimek: Mercimek fitik asit denilen insan vücudunun sindiremediği bir çeşit fosfor içerir. Bu da pek çok kişide şişliğine sebep olabilir.

3- Buğday ve işlenmiş beyaz unlu ürünler: İşlenmiş buğdaydan üretilen beyaz unlu ürünlerin sindirimi zordur. Gün geçtikçe daha çok insan glüten ve buğdaya karşı intoleransları olduğunu fark ediyor. İşlenmiş buğday yerine sağlıklı alternatifler deneyin. Kinoa, darı ve esmer pirinç gibi.

4- Soğan: Birçok insan soğanı sindirmekte zorluk yaşar, özellikle de çiğ tüketildiğinde. Rahatsızlığı minimuma indirmek için, daha küçük boyutlarda ve iyi pişirilmiş bir şekilde yiyin.

Haberin Devamı

5- Süt: İnek sütü yerine çok daha sağlıklı bir alternatif olan badem sütünü denebilirsiniz. Bunu evde yapmanız çok kolay. Bir bardak bademi geceden ıslatın. Ertesi gün üzerine 3 bardak su ekleyip 3 dakika blenderdan geçirin. Sonra biz süzgeç yardımıyla süzün. Nefis lezzette badem sütünüz hazır!

6- Elma: Elma, sağlıklı bir atıştırmalık olarak harikadır. Ancak birçok insanda şişkinlik ve gaz yapar.

7- Kurutulmuş Meyveler: Çok miktarda früktoz içerir. Mideniz hassassa früktozun sindirimi zor olabilir. Eğer kuru meyve yedikten sonra şişkinlik hissediyorsanız, yerine taze meyve yemeyi deneyin.

8- Trans yağ asitleri, doymuş yağlar ve Omega-6 yağları: Omega-6 yağı, sağlık için son derece gerekli ve faydalı Omega-3 yağları ile beraber ve dengeli seviyede tüketilirse sorun teşkil etmez. Ancak çoğumuz farkında olmadan Omega-3’den çok daha fazla Omega-6 tüketiyoruz. Bu dengesizlik midenizi rahatsız edebilir.

Haberin Devamı

9- Sakız: Şekersiz sakızlar sindirimi zor bir madde olan sorbitol içerir. Eğer sakız çiğnemek sizin için vazgeçilmezse, sorbitol içermeyen sakızlar seçmeye özen gösterin.

10- Brokoli, Lahana ve Brüksel Lahanası: Gaz yapan şeker ve nişasta türleri içerir. Ama son derece faydalı olan bu besinlerden vazgeçmek yerine onları haşlamayı veya kavurmayı deneyin.

Şişkinliği azaltmanın 6 yolu

Şişkinliği azaltmak ve gazı engellemek için ne yapabiliriz. İşte bu sorunun cevapları:

1. Yavaş yiyin ve iyice çiğneyin: Şişkinliği ve gazı minimuma indirmek için daha yavaş yemeyi ve iyice çiğnemeyi deneyin. Küçük porsiyonlar tüketin ve gereğinden fazla yemeyin.

2. Sindirime yardımcı bitki ve baharatlar deneyin: Sindirimi kolaylaştıracak birçok bitki ve baharat var: Yıldız anason, kimyon, kakule, tarçın, kişniş, rezene, sarımsak, zencefil gibi.

3. Nane çayı: Şişkin hissettiğinizde nane çayı deneyin, iyi gelebilir.

4. Sebzeler: Pırasa, salatalık, ıspanak gibi sebzeler şişkinliği hafifletebilir.

5. Sebzelerinizi pişirin: Sebzeleri pişirmek lifleri kırdığı için sindirimi kolaylaştırır.

Haberin Devamı

6. Probiyotikler: Probiyotik açısından zengin besinler tüketmek veya probiyotik takviyesi almak bağırsaklarınıza iyi gelir ve şişkinliği önlemede yardımcı olabilir.