Gazete Vatan Logo

Sırtladığı top mermisinin ağırlığı net 215 kilo

Çanakkale Savaşları kahramanı Seyit Onbaşı’nın kaldırdığı top mermisi kayıtlardaki ağırlığın çeşitli kaynaklarda farklı yer alması üzerine hassas teraziyle bir kez daha tartıldı

Sırtladığı top mermisinin ağırlığı net 215 kilo

Çanakkale’de, 1915 yılında Mecidiye Tabyasındaki 3 No’lu topunda görevli Havranlı Seyit Onbaşı’nın sırtlayarak kaldırdığı, İngiliz Ocean zırhlısının batıran merminin ağırlığının Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarındaki gibi 215 kilogram olduğunu göstermek isteyen Alan Kılavuzları Emekli Topçu Yüzbaşı Rıdvan Arı ile Emekli Öğretmen Zafer Aydoğan hassas kantarla ölçüm yaptı. Çanakkale Savaşları’na ait çok sayıda basılı kitapla internet sitelerinin yanı sıra bölgede ziyaretçi gezdiren rehberlerin de Seyit Onbaşı’nın kaldırdığı merminin 276 kilo veya daha farklı olarak gösterilmesine ilişkin düzeltmelerin yapılması amacıyla çalışmayı gerçekleştirdiklerini belirten Arı ve Aydoğan, iki arkadaşının da yardımıyla mermiyi battaniyeye sarıp hassas kantarın üzerine aldı. Hassas tartının göstergesi 219 kilo 200 gramı işaret etti. Battaniyenin ağırlığı düşüldüğünde 100 yıl önce Seyit Onbaşı’nın sırtladığı merminin de ağırlığının bir kez daha 215 kilo olduğunun ortaya çıktığı kaydedildi.

4 kişi zor taşıdık

Haberin Devamı

Restorasyon çalışmasından sonra İzmir Narlıdere’deki askeri depolardan getirilerek Mecidiye Tabyası’na konulan top ve iki merminin orijinal olduğunu kaydeden Alan Kılavuzu Rıdvan Arı, şöyle konuştu: “Seyit Onbaşı’nın taşıdığı top mermisinin farklı rakamlarla ifade edilmesi dikkatimi çekti. Tarih kitaplarında birçok araştırma yaptım. Ancak net bir rakama ulaşamadım. Alan kılavuzu arkadaşımla birlikte Mecidiye tabyasındaki top mermilerini tartarak sonucu bulmaya karar verdim. Bu top mermilerinin orijinal olduğunu, Seyit Onbaşı’nın kullandığı ile aynı olduğunu biliyorum. Çanakkale’den emaneten dijital bir tartı alarak bunu Mecidiye Tabyasına götürdük. Burada, mermiyi bir battaniyenin üzerine koyup, 4 kişi güçlükle tartıya taşıdık. Tartı aleti, 219’u gösterdi. Ardından darasını almak için battaniyeyi boş olarak tarttık. Karşımıza 215 çıktı. İşte belge, işte kaynak işte net rakam.”