Gazete Vatan Logo

Sirtaki patlaması

Sirtaki yapmak isteyenlerin sayısı arttıkça İstanbul ve İzmir’de birçok kurs açıldı.

Sirtaki patlaması

Sirtaki’ye Türkiye’de gün geçtikçe ilgi artıyor. Yunan ezgileriyle dans etmek isteyenler de sirtaki kurslarına akın ediyor. Kadıköy Bahariye’deki FasaFisa Sirtaki Dans Kursu özellikle Yunan dansları konusunda İstanbul’un önde gelen dans merkezlerinden biri. Emekli büyükelçi Yalım Eralp’te 5 yıldır FasaFisa’da Yunan dansları eğitimi alıyor. Eralp, 22 farklı dans öğrenmiş, zeybek ve sitrakinin tüm çeşitlerini ustalıkla oynuyor.

FasaFisa’nın sahibi ve eğitmeni Nurşen Bayburan sirtakinin birçok çeşidi olduğuna dikkat çekerek, “Sirtaki dansında birkaç farklı stil var. Klasik Sirtaki, Modern Sirtaki, İstanbul Sirtakisi, Atina Sirtakisi gibi. Sirtaki danslarını figür, stil ve duruş olarak analiz ederek, bu isimler altında kategorize ettik. Bunların içerisinde en temel olanı Klasik Sirtaki’dir. Eğitimlere Klasik Sirtaki ile başlıyoruz. Normal olarak bu dansı öğrenmeye başladığınızda ilk dersten itibaren dans etmeye başlıyorsunuz. Ancak bütün figürleri ve bütün tavrı ile oturması ve tam olarak eksiksiz uygulanması için yaklaşık olarak bir 10 ders gerekiyor” diyor.

Haberin Devamı

1964 yapımı Zorba filminde Anthony Quinn’in kumsaldaki sirtaki sahnesinden sonra dünyada Yunan dansı sirtaki adıyla bilinmeye başladı. Dans kasap havası yani hasapiko’yla başlıyor ve hızlı kasap dansıyla devam ediyor.

Kurslar İstanbul ve İzmir’de arttı

Asıl adı “arğo hasapiko” olan sirtaki, 1900’lerin başında İstanbul Balat’ta yaşayan kasapların hayvanlarını kesmeden önce yaptıkları şükür ritüellerinden ortaya çıkmış bir kasap havası. Son olarak Avcılar Belediyesi’nin ücretsiz olarak açmış olduğu sirtaki kursuna 1500 kişinin başvurması dikkat çekti. Sirtakiye olan bu ilgi artışını değerlendiren sirtaki eğitmenleri ilginin nedenini hem yıllar önce Bulgaristan ve Yunanistan’dan Türkiye’ye zorunlu göçe zorlanan 1 milyon 500 bin Rum’un etkili olduğunu, hem de Rum tavernalarının artışının etkili olduğunu belirtiyor. Türkiye Dans Sporları Federasyonu Başkanı Tolgahan Çinkitaş dansa olan ilgi artışını ortak ritim ve ezgilerimiz olduğuna bağlıyor ve şöyle diyor; “Sirtaki en fazla İstanbul ve İzmir’de artışta. Türkler bu dansın hem müziklerini hem de ritimlerini kendi kasap havamıza benzettiği için daha çok tercih ediyor. Zaten bizim kendi harmandalı ve zeybek gibi Ege danslarımız sirtakiye yakın görülür.” Bayburan ise, “Rum tavernalar arttıkça, sirtakiye ilgi arttı. Müziği tanıdık, dansı havalı ve çok kolaydır” diyor.

Haberin Devamı

Erkekler daha çok ilgi gösteriyor

Siyah pantolon ve beyaz gömlek geleneksel kıyafeti ama giymek zorunlu değil. Sirtaki bir topluluk dansı olsa da yapmak için iki kişi yeterli. Sirtaki öğrenmek isteyenlerin yaş grubu 30 yaş üzeri. Ancak sirtakiye erkekler kadınlardan daha çok ilgi gösteriyor.

Kurs süresi ve ücretleri

Başlangıç Sirtaki-Hasapiko ve Yunan ada dansları ile eğitimler 10 haftalık program şeklinde veriliyor. Eğitimler genelde haftada 2 gün olup bir ders bir pratik şeklinde devam ediyor. Ders ve pratik çalışmalarının her biri 1.5 saat sürüyor. Sirtaki kurslarının ortalama ücreti ise 120 ile 350 lira arası değişiyor.

Haberin Devamı