Gazete Vatan Logo

Şirket alıp satmayı 10 yılda sindirdik

Bizden Haberler Dergisi, Koç Topluluğu’nun 90. yılına özel sayı yayınladı. Dergide Mustafa Koç’un vefatından sonra yönetime giren Caroline Koç ve İpek Kıraç’ın da görüşlerine yer verildi. Rahmi Koç, “Şirket alıp satma alışkanlığını son 10 senede ancak içimize sindirebildik. Büyüklüğün ve kurumsallaşmanın getirdiği külfeti, küçük ve tek adam idaresindeki kıvraklığa tercih ettik” dedi.

Şirket alıp satmayı 10 yılda sindirdik

Koç Topluluğu, 90’ıncı yılını kutluyor. Topluluğun yayın organı Bizden Haberler Dergisi, 90’ıncı yıla özel sayı hazırladı. Dergide Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’tan Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’a, Fiat Chrysler Automobiles CEO’su ve CNH Industrial Yönetim Kurulu Başkanı Sergio Marchionne’den Ford Motor Yönetim Kurulu Başkanı William C. Ford’a, bayilerden iş dünyasından isimlere kadar birçok kişinin görüşlerine yer verildi.

Sermayemiz adımız

Dergide, “Koç Topluluğu olarak 90 yıldır ülkemiz için çalışmaya, üretmeye, fark yaratmaya gayret ettik. Bu yolculuğun başlangıcından bugüne elde ettiğimiz tüm başarılarda bizlere yol gösteren, ilham veren yöneticilerimiz, çalışanlarımız, bayilerimiz, iş ortaklarımız, tedarikçilerimiz ve elbette ülkemiz oldu. Bizden Haberler Dergisi olarak 90’ıncı yıl özel sayımızda da başarımızda payı olan herkesle bu gururu paylaşmak istedik” denildi. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, özel sayıda topluluğun 90 yıllık yolculuğunu şöyle değerlendirdi:

“Hiçbir zaman politik nüfuz kullanmadık, her zaman kanunlara riayet ettik. Kültürümüzden vazgeçmedik. Topluluğu bir yandan aile anlayışı ile idare ederken, öte yandan da iş disiplinini ihmal etmedik. Öte yandan böyle büyük kurumsal yapının da bazı dezavantajları yok değil. Bürokrasi ister istemez kendini gösterdi, karar mekanizması tek patronlu şirketlere nazaran daha zaman alıcı hale geldi. Şirket alıp satma alışkanlığını son 10 senede ancak içimize sindirebildik. Başka bir deyişle büyüklüğün ve kurumsallaşmanın getirdiği külfeti, küçük ve tek adam idaresindeki kıvraklığa tercih ettik. Her zaman konulara uzun vadeli baktık ve uzun vadeli düşündük. Koç ismi en büyük varlığımız, en büyük sermayemizdir, en ufak bir halel gelmemesi için büyük fedakârlıklarda bulunduk, bulunuyoruz ve bulunmaya da devam edeceğiz. Önümüzdeki nesillere tavsiyem, nasıl 90 yılda bu hale geldiysek bir 90 yıl daha aynı azimle, aynı işbirliği ile aynı kültür anlayışı ile devam etmemiz ve Koç Kültürü’nü yurt içi ve yurt dışında daha da yükseltmemizdir.”

Haberin Devamı

Üretmeye devam...

Haberin Devamı

Derginin önsözünde CEO Levent Çakıroğlu’nun görüşleri yer aldı. Çakıroğlu, “Koç Topluluğu’nun 90 yılda ortaya koydukları, sadece ticari bir başarının sonucu değildi. Topluluğumuzun bugün ulaştığı büyüklük; ülkesine bağlılığın, insanına ve değerlerine sahip çıkmanın, çok çalışmanın sonucudur. Tüm bu nedenlerle gururla karşıladığımız 90’ıncı yılın anlamı bizler için çok daha derin. 100’üncü yılımıza doğru emin adımlarla ilerlerken; kurumsallaşmaya, küreselleşmeye, yenilikçiliğe, Ar-Ge’ye ve inovasyona verdiğimiz önemle büyümeye devam ediyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda, ilke ve değerlerimizden aldığımız güçle elde ettiğimiz başarılarla yurt içinde ve yurt dışında itibarımızı daha da artırıyoruz. Bundan sonra da 90 bini aşan çalışanımız ve 10 binin üzerindeki bayimiz ile, Topluluğumuzu her geçen gün daha da güçlendirmek ve yukarıya taşımak için var gücümüzle çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Ülkemizden aldığımız gücü ülkemize vermeyi sürdürerek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Liderliğimizi yurt dışına taşımak önceliğimiz olacak

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Topluluğu’nun bugünkü başarısında köklü kurumsal kültür ve güçlü insan kaynağının büyük payı olduğunu belirtti. Koç, şöyle devam etti:

“Sevgili Ağabeyim Mustafa V. Koç, Türkiye’nin en büyük satın alımlarını gerçekleştirerek Topluluğumuzu Türkiye’de çok güçlü bir konuma taşıdı, uluslararası arenadaki gücümüzü pekiştirmeyi hedefledi. Önümüzdeki dönemde de önceliğimiz uluslararası alanda başarılı olmuş küresel şirketlerimizin sayısını artırmak ve yurt içindeki liderliğimizi yurt dışına taşımak olacak. Hedeflerimize ulaşmak için dünyadaki değişimi, küresel rekabet ve fırsatlar ortamını yakından izleyecek ve planlarımızı, dünyanın bu hızlı gelişimine paralel olarak yapacağız. Yurt içinde liderliğimizi sürdürerek faaliyet gösterdiğimiz alanlarda pazar payımızı artırmayı hedefleyeceğiz. İnovasyon ve yeni teknolojiler konusunda cesaretli adımlar atacağız. Eğitim, sağlık, kültür odağında önceki yıllardan devraldığımız projelerimizi hayata geçirmeye devam edecek, yeni projelerle hayatlara dokunmayı sürdüreceğiz.” Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç da “Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda yeni yatırımlarla büyüyor, daha büyük hedeflere doğru yol alıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kadın istihdamı çalışmalarıyla fark yaratıyoruz

Merhum Mustafa V. Koç’un “kadınların istihdama katılması” konusuna öncülük ettiğini belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Caroline N. Koç, Koç Topluluğu’nun da 90 yıllık tarihi boyunca kadın istihdamını önemseyen, fark yaratacak projeler ortaya koyduğunu söyledi. Koç, şöyle konuştu: “Tüm sosyal sorumluluk projelerini, iş yapış anlayışının en önemli parçası haline getiren Koç Topluluğu, bundan sonra da global vizyon ve hedefleri doğrultusunda, gerek ekonomik alanda gerekse sosyal alanlarda ülkemize önemli bir değer katmaya devam edecektir.” Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç da Koç Topluluğu üyelerinin en büyük sorumluluğunun bilim, eğitim, kültür ve sanat alanlarında da hizmet ederek Türkiye’nin itibarını yükseltmek olduğunu vurguladı.