Gazete Vatan Logo

Sıra orta gelirlide

KONUTDER’in yeni başkanı Altan Elmas, gayrimenkulün Türkiye ekonomisini sırtladığını belirterek yeni dönemde orta gelirliye odaklanacaklarını ifade etti. Elmas, “Metrekaresi 8-10 bin liradan satılan evlerde öyle bir talep yok. Orta gelirli bekliyor ama üretim yok” dedi.

Sıra orta gelirlide

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) yeni başkanı Sur Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas oldu. Derneğin yeni hedeflerini açıklayan Elmas, ulaşılabilir fiyatlı konut üretimine odaklanacaklarını belirtti. Bu konuda sektörün kamu ile ortak çözümler geliştirmesi gerektiğini ifade eden Elmas, “Orta gelirli kesimin konuta ciddi talebi var. Biz üreticiler piramitin üstüne doğru itiliyoruz. Bunu biz de istemiyoruz. Metrekaresi 8-10 bin liradan satılan evlerde öyle bir talep yok. Orta gelirli bekliyor ama üretim yok. Bu üretimin olmamasında en önemli faktör arsa maliyeti, sonra da inşaat maliyeti. Uygun maliyetli arsa bulunur ve buna uygun fiyatlı malzeme seçimi ve mimari çözümler geliştirilirse ulaşılabilir fiyatlar yakalanır. Biz dernek olarak önümüzdeki dönemde bu konuya odaklanacağız” diye konuştu.

Dönüşüm hızlanmalı

İnşaat sektöründe bir başka önemli gündem maddesinin kentsel dönüşüm olacağını söyleyen Elmas, şunları söyledi: “Türkiye’de yenilenmeyi bekleyen 7 milyon konut bulunuyor. 2012’de çıkan yasa sonrası istenilen hızda dönüşüm yapılamadı. Türkiye’de inşaat sektörü yılda 950 bin yeni konut üretiyor. Bunun 300 bini dönüşüm kaynaklı olmalı ki biz bu işi 20 yılda yapalım. Bugüne kadar yılda 100 bin konutu dönüştüremedik. Hızımız en az 3 kat artmalı. İşte tam bu noktada Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın, Tip İmar Yönetmelik Çalışması çok büyük önem arz ediyor.”

Haberin Devamı

Yabancıda hedef 10 mİlyar dolar

Altan Elmas, son dönemde azalan yabancıya mülk satışı konusunda da çalışmalar yapacaklarını belirtti. Elmas, “Maliye Bakanlığımızın verdiği yeni teknik uygulamalar ile gelecek

5 yılda hedefimiz yılda 10 milyar dolar seviyesine çıkmak. Yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesi ve KDV muafiyeti sağlanması da önemli bir adım oldu” dedi.

Türkiye ekonomisini gayrimenkul sırtladı

Altan Elmas, Türkiye ekonomisini 2016 yılında gayrimenkul sektörünün sırtladığını ifade etti. Altan Elmas, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkemiz geçtiğimiz yıl yüzde 2.9 büyüme gösterirken gayrimenkul sektörü 7.2 büyüme oranıyla en çok büyüme kaydeden sektör oldu. 15 Temmuz hain darbe girişimi sürecinde yani üçüncü çeyrekte dahi sektör 1.8 büyüme gösterdi ve küçülmeyen tek sektör oldu. Öte yandan istihdama da en çok katkı sağlayan sektör olduk. 15 Temmuz sürecinde gelecek endişesi yaşanırken, milletimiz hala sokaktayken 1 Ağustos tarihinde en büyük kampanyamızı başlattık. Bu kampanya ile en çetin şartlar altında dahi her birimizin çok şey yapabileceğini gösterdik. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hem ülkemizin hem de sektörümüzün moralini düzelttik ve sektörü hareketlendirerek Türk ekonomisinin ayağa kalkmasına en büyük katkıyı verdik. Aralık ve Ocak aylarındaki karamsarlık tablosunu da ikinci kampanya dönemi ile Şubat ve Mart aylarında gerçekleştirerek başarılı bir kampanya sürecini daha sonlandırdık.”

Haberin Devamı