Gazete Vatan Logo

Sıra dışı insanlar film festivalinde

'Sıra Dışı İnsanlar' belgeselinin yönetmeni Orhan Tekeoğlu, Karadeniz'de yaşayan insanlar için “Olmaz denilen işleri yapıyorar. Azimle ortaya çıkan sıra dışı yaşamları var" diyor.

Sıra dışı insanlar film festivalinde

Yönetmenliğini Orhan Tekeoğlu'nun, yapımcılığını ise Avrupa Film Akademisi'ne (EFA) kabul edilen üç Türk'ten biri olan eşi Nurdan Tümbek Tekeoğlu'nun yaptığı 'Sıra Dışı İnsanlar' belgeseli, Doğu Karadeniz'de sıra dışı insanların yaşamlarını ve yaratıcılıklarını kullanarak yaptıkları işleri anlatıyor. Belgeselin ilk gösterimi, 'Uluslararası Antalya Film Festivali' çerçevesinde yarın saat 17:00'da Migros AVM'de gerçekleşecek. Yönetmen Orhan Tekeoğlu sorularımızı yanıtladı.

'Sıra Dışı İnsanlar' belgeseli nasıl ortaya çıktı?

Farklı bir iklimi ve farklı bir coğrafyası bulunan Karadeniz ve dolayısıyla Karadenizliler benim her zaman ilgimi çekmiştir. Sıra dışı düşünen ve sıra dışı işler yapan pek çok insanla tanıştık. Yaşam tarzları çok farklı. Bu renkli insanları, bu zengin kültürümüzü özellikle başka ülkelerin insanlarına tanıtmak istedim.

Belgesel için çekim yapılan yerleri anlatabilir misiniz?

Belgeselin merkezi Doğu Karadeniz. Rize, Trabzon, Giresun. Doğaya karşı en çok mücadele edenler Rizeliler. Pratik zeka, inat ve azimle ortaya çıkan sıra dışı yaşamları var.

Haberin Devamı

İzleyici nelerle karşılaşacak bu yapımda?

Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde doğanın, orada yaşayan insanlara yaratıcılık konusunda zorlaması var. Araştırma sırasında çok güzel hikayeler dinledik, ilgimizi çekenleri seçtik .

Peki yapımın bütçesi ne kadardı?

Belgeselin bütçesi yaklaşık 30 bin dolar. Bu bütçenin bir kısmı Fongogo üzerinden toplandı. Çebi Vakfı ve Bizim Neslin Uşakları Derneği de STK olarak destek oldu.

Çekimler ne kadar sürdü?

Zamanımızı en çok, çekim öncesi hazırlıklar aldı. Çekimler yaklaşık üç hafta sürdü. Bazı etkinliklerin tarihleri daha önceden belirlendiği için bölgeye bir kaç kez gitmek zorunda kaldık. Sisdağı şenliklerinin 4-5 yıldır sis ve yağmur altında yapıldığını duymuştuk. Şenlikler bu yıl gökyüzünde tek bulutun olmadığı ve güneşin tüm gün tepemizde olduğu bir günde yapıldı. Bu bizim şanslı olduğumuz bir gün olurken, Çamlıhemşin'de sis nedeniyle çekimlerde yaşadığımız bir başka gün oldu.

Haberin Devamı

Daha çok hangi konular üzerine yoğunlaştınız? Belgeseli çekerken amacınız neydi?

Zorlu bir coğrafyası, farklı bir iklimi bulunan Karadeniz bölgesi ve burada yaşayan insanların kendine özgü yaşamları ve hayata farklı bakışlarını başka başka insanlarla paylaşmak istedik.

Belgesel nerede ve ne zaman gösterilecek?

Sıra Dışı İnsanlar belgeselinin galası 18 Aralık 2015 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak. Bu tarihten önce, Uluslararası Antalya Film Festivali'nde 29 Kasım'da saat 17:00'de Migros AVM'de ve 30 Kasım saat 12:30'da Akdeniz Üniversitesi'nde gösterimi var.