Gazete Vatan Logo

Sıra beyaz yaka teşviğinde

Yakın zamanda uçak ve kruvaziyere sağlanan turizm teşviklerine yeni bir alan daha ekleniyor. Plana göre kongre turizmi için turist getiren acentelere de turist başına destek sağlanacak.

Sıra beyaz yaka teşviğinde

Rusya ile girilen siyasi gerilimin azalması ve Avrupa pazarından gelen geri dönüş turist sayısında hızla yükselişe neden olurken turizmciyi sevindirdi.

Turist sayısındaki toparlanma ne kadar güzel görünse de turizm sektörü ve hükümet için asıl önemli olan buradan elde edilen gelirlerdeki artış. Türkiye için en önemli öncelik kriz döneminde kaybedilen harcama alışkanlığı yüksek olan turistleri Türkiye’ye geri getirmek. İşte bu noktada pazardaki rekabetçi gücünü kaybetmek istemeyen Türkiye, geçtiğimiz günlerde hem uçakla turist getiren hem de kruvaziyer yolcusu getiren acentelere çeşitli destekler sağlamıştı. Ancak turizmdeki teşvikler bunlarla sınırlı kaymayacak.

Uçak ve kruvaziyer desteklerinin yanında Türkiye turizmi için çok önemli olan yeni bir teşvik daha yolda. Türkiye Seyahat Acanteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya Ankara’da Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nı ziyaret etti. Özellikle TÜRSAB heyetinin Maliye Bakanı Naci Ağbal ile yaptığı toplantıda turizm sektörünü sevindirecek yeni bir teşvik planının detayları konuşuldu. Turist sayısında yaşanan artışı aynı şekilde turizm gelirlerinde de sağlamaya çalıştıklarını belirten Firuz Bağlıkaya, detayları şöyle anlattı:

Haberin Devamı

300 dolar fark

“Türkiye kriz döneminde rekabetçi gücünü kaybetti.Desteklerle bu güce tekrar kavuşuyoruz. Bizim için çok önemli olan kongre turizmi konusunda bakanlarımızdan destek istedik. Pazarda rakibimiz olan İtalyan ve İspanyol acentelerle rekabet edemiyoruz. Kongre turizmi için yapılan ihalelerde kişi başı fiyat 1.500 dolar. Ancak rakip ülkeler burada acentelere KDV iadesi uygulaması yapıyor. Biz de bu durumda ihalelerde 300 dolar fazla fiyat vererek şansımızı kaybetmiş oluyoruz.

Konuyu Maliye Bakanı Ağbal’a anlattık. Kendisi bizden kısa sürede bir çalışma yapıp kendilerine sunmamızı istedi. Biz de 2 hafta içinde rapor hazırlayıp kendilerine ileteceğiz. İlk teşvik paketinde kongre turizmi için teşvik uygulamasının yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Ancak Ağbal, buradaki teşvikte KDV iadesi gibi bir uygulamanın mümkün olamayacağını aynı miktara denk gelecek şekilde gelen turist başına bir destek verilebileceğini iletti.”

Haberin Devamı

2 bin dolar gelir

Kongre turizminin segment olarak en pahalı turizm olduğunu ifade eden Firuz Bağlıkaya,”Kongre turizmi için gelen bir turist harcaması ortalamanın 2-3 kat yukarısında. 2 bin dolardan az değil. Bu destek bizim için çok önemli ve destek sayesinde diğer ülkelerle çalışan acenteler rotayı buraya çevirecek. Ayrıca yine pahalı turizm segmentlerinden golf, cruse seyahati ve futbol kampları konusunda da yeni çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.