Gazete Vatan Logo

Sıra alacaklıda

Zor günler geçiren teknoloji marketi Bimeks, 1 ay önce tedarikçilerine ‘Gelin şirkete ortak olun’ demişti. Şimdi aynı teklifi 700 milyon liranın üzerinde borcun ödenmesini bekleyen alacaklılarına sundu

Sıra alacaklıda

Bimeks’e borç veren bankalara ve tahvilini alan yatırımcılara Bimeks’ten yeni bir teklif geldi. Uzun süredir mali açıdan zor günler yaşayan ve birçok mağazasını kapatmak zorunda kalan Bimeks, kurtuluş için alacaklılarına 2 alternatifli bir plan sundu.

Buna göre ya borçlu firmalar alacakları ölçüsünde şirkete ortak olacak ya da alacaklarını bir şirkete devredip o şirket vasıtasıyla hissedar olacaklar. Bimeks, içinde bulunduğu ticari ve finansal darboğazı aşmak ve normal ticari kapasitesine tekrar dönmek ve sorunlara bir çözüm oluşturmak maksadıyla, ticari alacaklıların, finansal kuruluşların ve tahvil yatırımcılarının davet edildiği bir toplantı düzenledi.

Şirketten KAP’a gönderilen açıklamaya göre, bu toplantıda faaliyetlerinin devam edebilmesine ve bu sayede finansal/ticari tarafların alacaklarını tahsil edebilmesine imkan sağlamak amacıyla 2 alternatifli bir çözüm paketi sunuldu.

Tahsisli sermaye artışı

Açıklamaya şöyle devam edildi:

“1. alternatifte, ticari alacaklılar, finansal kuruluşlar ve tahvil yatırımcıları, şirketten alacaklarını, şirketin gerçekleştirmeyi planladığı tahsisli sermaye artışına iştirak ederek, nominal bedel üzerinden sermaye payına çevirecekler. Bir diğer ifade ile şirketin ticari ve finansal borçları özsermayeye dönüşecek ve alacaklı firmalar şirket ortağı olacaklar.

Haberin Devamı

2. alternatifte, ilk alternatife teknik veya idari sebeplerle dahil olamayan alacaklılar, alacaklarını, kurulacak bir Özel Maksatlı Şirkete (ÖMŞ) devredecekler. ÖMŞ, 1. alternatifte izah edilen tahsisli sermaye artışına katılacak ve Bimeks hissedarı olacak. Bilahare ÖMŞ, sahibi olduğu hisseleri, alacaklarını devreden alacaklılara, prorata olarak rehin verecek.”

Borç 700 milyon liranın üzerinde

Bimeks’in 2017 yılı 9 aylık bilançosuna göre, kısa ve uzun vadede 778 milyon liranın üzerinde borcu bulunuyor. Son bilanço verilerinde 252 milyon lira eksi özkaynağı olduğu görülen şirketin hasılatı 130 milyon lira oldu. Ancak 130 milyon liralık hasılata karşılık satışların maliyeti 200 milyon lira oldu. Finansman giderleri 70 milyon lira olan şirketin pazarlama gideri olarak da hanesinde 91 milyon lira eksi yazması dikkati çekmişti. Şirketin finansman gideri öncesi zararı 190 milyon lira, net dönem zararı 262 milyon lira seviyesinde bulunuyor. Analistler, bu şartlarda Bimeks’in kurtuluşunun pek de mümkün olmadığı görüşünde.

Haberin Devamı