Gazete Vatan Logo

Sır küpü gibi

Fed Başkanı Janet Yellen, piyasaların gözlerini çevirdiği Jackson Hole toplantısında para politikasına ilişkin mesajlar vermekten kaçındı. Dolar/TL, 3.43 ile dip yaptı

Sır küpü gibi

Küresel piyasaların iki dudağının arasına baktığı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, tüm dünyayı merakta bıraktı.

Kansas City Fed’in ev sahipliğinde 1978’den bu yana Wyoming eyalatinin Jackson Hole kasabasında düzenlenen ve ‘Merkez bankacılarının Davos’u olarak kabul edilen Ekonomi Politikaları Sempozyumu’nda konuşan Yellen, faiz artışlarına ilişkin yeni ipuçları yerine ekonomik bilgiler vermekle yetindi.

Aralarında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın de yer aldığı 40’tan merkez bankası başkanının katıldığı Jackson Hole toplantısının açılışında konuşan Janet Yellen, “Finansal kriz sonrası reformlar ABD ekonomisini güçlendirdi, değişiklikler sınırlı olmalı” diye konuştu.

Riskler hâlâ sürüyor

Yeni bir krizin olup olmayacağından hiçbir zaman emin olamayacaklarını belirten Yellen, “Ancak son krize dair alınan dersleri hafızalarımızda taze tutarsak finansal sistemimiz ve ekonominin daha az krizlerle karşı karşıya kalacağını umabiliriz” değerlendirmesini yaptı. Kriz sonrasındaki düzenlemelerin finansal sistemin esnekliğini artırdığının altını çizen Fed Başkanı, regülatörlerin finansal kriz sonrasında aldığı önlemlerin sistemi daha güvenli hale getirdiğini söyledi. Ancak risklerin hâlâ devam ettiği konusunda da uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Yellen’in konuşmasını değerlendiren Saxo Bank Döviz Strateji Şefi John Hardy, “Fed’in kredibilitesini korumak için ileriye yönelik mesajlar verebileceği beklentisi bulunuyordu. Yellen’dan açıklama gelmemesi ile Aralık’ta faiz artırımı beklentisi değişmediği için bu durum dolar için negatif olarak görülebilir” yorumunda bulundu.

Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın Eylül ayında bilançonun daraltılmasını ve faiz artışı için Aralık ayına kadar bekleyeceğini öngörüyor.

Kademeli faiz artışı olmalı
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, parasal gevşemeden kademeli olarak çıkılmasını kesinlikle desteklediğini ve para politikasını normalleştirmenin doğru bir karar olacağını belirtti. Jackson Hole’de konuşan Mester, hisse fiyatlarına ilişkin çok fazla endişe duymadığını, enflasyonun hala yüzde 2 hedefine geri döneceğini beklediğini bildirdi. Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy kullanma hakkına sahip olan Cleveland Fed Başkanı Mester şahin üyeler arasında bulunuyor.
Dolar yılın en düşük seviyesinde: 3.43
Dolar/TL, Fed Başkanı Janet Yellen’in konuşmasının ardından yılın en düşük seviyesine indi. Yellen’in para politikasına değinmemesiyle dolar yaklaşık yüzde 1 düşüşle 3.43’ü gördü. Dolar, yen ve euro karşısında değer kaybetti.

Haberin Devamı