Gazete Vatan Logo

Siparişe 'IŞİD' engeli: İsmi yüzünden ayakkabı alamadı

Hollanda'nın Enschede kentinde yaşayan 16 yaşındaki bir kız, 2012 yılından bu yana ismi nedeniyle zor anlar yaşıyor

Siparişe 'IŞİD' engeli: İsmi yüzünden ayakkabı alamadı

Hollandalı kız, "isim engeliyle" son olarak internet üzerinden ayakkabı almak isterken karşılaştı, adını yazdırmak istediği ayakkabı siparişi geri çevrildi.

Genç kızın adı Isis. Anne ve babası, eski Mısır'da bereket ve aşkı simgeleyen tanrıça Isis'ten esinlenerek kızlarına bu adı vermişler.

Ancak Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kurulmasından sonra, adı Isis için sorun olmaya başlamış.

Çünkü Isis, İngilizce'de IŞİD'in karşılığı olarak kullanılıyor. Batı dünyasında IŞİD, "Isis" olarak biliniyor.

"Uygunsuz isim"

Isis, internet üzerinden Nike firmasına "kişiselleştirilmiş" yani üzerinde müşterinin adının yazıldığı bir çift ayakkabı sipariş etti.

İnternet sitesindeki ilgili bölüme istenilen tüm bilgileri girdi. Ancak, ayakkabı üzerinde olması istenen isim bölüme "Isis" yazınca siparişi reddedildi. Gerekçe olarak da, girdiği ismin şirket kurallarına aykırı olması gösterildi.

Nike firması, kişiselleştirilmiş ayakkabıların üzerine uygunsuz, ayrımcılık ve hakaret içeren isimlerin yazılmasına izin verilmiyor.

Haberin Devamı

'Beni görünce silah sesi çıkarıyorlar'

Isis, RTV Oost kanalına, okulda arkadaşlarının kendisini görünce silah sesi taklidi yaptıklarını söyledi. İsminin altına, "Allahüekber" yazıldığını ve sık sık alay edildiğini belirten Isis, artık ismini değiştirmek istediğini anlattı.

Isis ismini anne ve babasının severek koyduğunu belirten genç kız, özellikle Paris saldırları sonrası ismine yönelik tepkilerin arttığını vurguladı.

Hollanda ve Belçika'da bazı aileler kız çocuklarına Isis ismini veriyor

Çocuklarına Isis adını koyanların sayısı azalıyor

Hollanda kültürü ile ilgili çalışmalar yapan Meerteens Enstitüsü'nün araştırmasına göre 2012 yılında 201 kız çocuğuna Isis ismi verildi. Geçen yıl bu sayı 101'e geriledi.

IŞİD'in kısaltması ile aynı isme sahip olan Belçika kökenli çikolata üreticisi de, geçen yıl isim değişikliğine gitmek zorunda kalmıştı.
Belçikalı Libeert ailesinin 90 yıldır ürettiği, masal figürlerinden oluşan Isis çikolataları, IŞİD'in ortaya çıkmasından sonra ciddi oranda müşteri kaybına uğradı.
Bu nedenle Belçikalı aile Isis çikolatalarının adını Libeert olarak değiştirdi.

Haberin Devamı