Gazete Vatan Logo

ŞİÖ alternatif değildir!

Davutoğlu, ŞİÖ ile diyalog ortaklığını değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Şangay İşbirliği Örgütü ile diyalog ortaklığını değerlendirirken “Soğuk savaş prangalarını ayağımızdan çıkardık” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkistan’da Anadolu Ajansı ve TRT’nin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kazakistan ziyareti sırasında Türkiye ile Şanhay İşbirliği Örgütü arasında işbirliği mutabakat belgesi imzalanmasını değerlendiren Davutoğlu, örgütün, Haziran 2012’de Türkiye’nin diyalog ortaklığını onayladığını anımsattı:

“Bundan iki yıl önce talimatı vermiştik ve bu konuda bir çalışma yapmaya başlamıştık. İmzası kalmıştı. Afganistan toplantısı vesilesiyle ŞİÖ genel sekreteri de burada bulunduğu için örgüt üyelerinin dışişleri bakanlarının katılımıyla işbirliği mutabakat muhtırasını ve diyalog ortaklığı konusundaki süreci tamamlamış olduk.”

“AB üyeliği

Türkiye’nin çok boyutlu bir coğrafyada yaşadığına ve birçok dış politika konusuyla aynı ölçüde ilgilendiğine dikkati çeken Davutoğlu, bu konumundan dolayı ülkenin pek çok uluslararası irtibat kurduğunu ve uluslararası örgütlere üye veya ortak olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, şunları söyledi:

“Bunların hiçbirisi bir diğerine alternatif teşkil eden yapılar değil. Türkiye’nin AB süreci çok eskilere dayanan ve belli teknik bir süreç içinde de işleyen bir stratejik hedef olarak da her zaman gözettiğimiz bir hedeftir. Ama Türkiye’nin AB üyesi olması, ŞİÖ gibi Asya’nın en kapsamlı güvenlik ve işbirliği yapılanmasına bigane kalması, uzak kalması anlamına gelmez. Bunlar bir diğerine alternatif değil. Çok önemli ve Türkiye’nin farklılığını ortaya koyan bir husustur.”

İlk NATO üyesi

Hafta başında NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldığını, hafta sonunda ise ŞİÖ ile mutabakat belgesi imzalandığını kaydeden Davutoğlu, “ŞİÖ ile bu şekilde ilişkiye giren ilk NATO üyesiyiz. Soğuk Savaş döneminden gelen kutuplaşmalar içinde değerlendirilirse birbirini dışlayan yapılar gibi gelebilir bu. Halbuki Soğuk Savaş bitti. Türkiye, Soğuk Savaş mantığının kölesi olmayacak. Soğuk Savaş prangalarını ayağımızdan çıkardık” dedi.

Gurur duymalı

Türkiye’nin NATO başta olmak üzere pek çok kuruluşun üyesi olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Birçok yapıya üye olması, aktif olarak öncülük etmiş olması, Türkiye’nin gücüdür. Türkiye’nin coğrafyasından ve tarihinden gelen bir özelliğidir. Sorulması gereken, ’Türkiye alternatif mi arıyor?’ sorusu değil, ’Türkiye nasıl bütün bu örgütlerle ilişki kurabiliyor ve başka hiçbir ülkenin yapamadığını yapabiliyor?’ sorusunu sorup, bununla gurur duymak icap eder.”

Haberin Devamı