Gazete Vatan Logo

Sinüzit ne zaman ameliyat gerektirir?

Sinüs kanallarının çeşitli sebeplerle iltihaplanması sonucu oluşan sinüzit özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteriyor. Genellikle ilaçlarla tedavi edilen sinüzit kronikleştiğinde ise cerrahi müdahale gerekebiliyor.

Sinüzit ne zaman ameliyat gerektirir?

Sinüsler, kafa kemiklerinin içine yerleşen ve kanalları burun içine açılan, içi hava dolu kemik boşluklar. Sesin tınısını, karakterini sağlamasının yanı sıra burundan geçen havanın nemlenmesine ve vücut ısısına yaklaşmasına, içi hava dolu olduğu için kafanın ağırlığını azaltıp ve başın dik durmasına yardımcı oluyorlar.

Sinüs kanalları iltihaplanınca da sinüzit sorunu baş gösteriyor. KBB Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, sinüzit oluşumunu etkileyen en önemli faktörleri; bağışıklık sistemi ve buna bağlı sık üst solunum yolu enfeksiyonları, burun ve sinüs anatomisi (burun kemiği veya kıkırdağının eğri olması burun eti büyüklüğü veya sinüs kanallarının kapalı olması, burun ve sinüs tümörleri), özellikle çocuklarda geniz eti büyüklüğü, nezle ve kirli hava, olarak sayıyor.

SİNÜZİT HANGİ BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR?

Bir haftadan fazla devam eden nezlelerin büyük çoğunluğu sinüzit göstergesidir.

Erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yüz-diş-göz ağrısı ve öksürük en çok gözlemlenen belirtileridir.

Haberin Devamı

Çocuklarda huzursuzluk, inatçı öksürük ve geniz akıntısına bağlı kusma olabilir.

Tüm yaş gruplarında kısmen daha az rastlanan belirtiler; ateş, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığıdır.

Rahatsızlığın devamı sırasında ortaya çıkan alın ve gözde ağrılı şişlikler, çift görme ve genel durum bozukluğu da sinüzit belirtileri arasında yer alır.

“SİNÜZİT TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

Soğuk algınlığı, nezle durumunun 10 günden uzun sürmesi halinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Cengiz, “Sinüzit pek çok kişinin sandığı gibi tedavisi mümkün olmayan bir hastalık değildir. Özellikle kronik sinüzitlerde en önemli konu sinüzite neden olan ana nedenin ortadan kaldırılmasıdır. Akut sinüzitlerde ilaç tedavisi üç haftaya kadar çıkabilen antibiyotik, burun damlaları ve alerji önleyici ilaçlarla yapılır. Ancak hava yollarını tıkayan burun eti büyümesi, burun kemiği ve kıkırdağında eğrilik, alerji gibi nedenler varsa tedavi sonrasında bu nedenlerin ortadan kaldırılması sinüzitin kronik bir hastalık halini almasını önleyecektir” diyor.

Haberin Devamı

KRONİK SİNÜZİTTEN NE ZAMAN BAHSEDİLİR?

12 haftadan uzun süren şikayetlerin sebebinin kronik sinüzit olabildiğini aktaran Cengiz, kronik sinüzüt hakkında ise şunları anlatıyor:

-Boğaz ağrınız varsa,

-Burnunuzda kuruma ve kabuklanma oluyorsa,

-Ağız ve diş sağlığınıza dikkat ettiğiniz halde ağız kokusu problemi yaşıyorsanız,

-Geceleri horluyorsanız,

-Burun tıkanıklığınız varsa,

-Koku alamıyorsanız,

-Son dönemlerde sürekli yorgunsanız,

-Kuru öksürüyorsanız,

-Sesiniz değişmeye başladıysa,

-Geniz akıntınız varsa,

-Boğazınızda batma gibi bir rahatsızlık hissi oluşuyorsa,

Üç haftadan uzun süren üst solunum yolu şikayetlerinizde doktora görünmeniz önerilir.

- Kış enfeksiyonlarını 10 günden çok daha fazla bir sürede atlatıyorsanız; hastalıklarınız kısa aralıklarla tekrarlıyorsa ve en önemlisi bu şikayetleriniz 3 aydan fazla süredir varsa kronik sinüzit hastası olabilirsiniz.”

AMELİYAT GEREKTİREN KRİTERLER NELER?

Haberin Devamı

KBB Uzmanı, sinüzit tedavisinde ameliyat seçeneğinin şu durumlarda öne çıkabileceğini aktarıyor:

“Hastanın kronikleşmiş bir sinüziti varsa ve tomografi ile bu tespit edilirse, polip, konka hipertrofisi gibi sinüsleri tıkayan mekanik sebepler ve sinüslerde ileri derecede enfeksiyon varsa cerrahi kararı verilir. Cerrahide öncelikli amaç; sinüslerdeki iltihabı temizlemekten ziyade, sinüzite yol açan engelleri ortadan kaldırmak ve sinüslerin havalanmasını sağlamaktır. Sinüslerin içerisindeki iltihabi oluşumlar temizlenebilir. Endoskopik sinüs cerrahisi ile hastalar günlük yaşamlarına dönerler.”

Fotoğraflar: Getyy Images Turkey