Gazete Vatan Logo

Sinüzit hastalarına körlük uyarısı

Halk arasında çok sık görülen sinüzitin körlüğe neden olabileceği açıklandı.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Halis Pınarcı, yağışlı havalarla birlikte artış gösteren sinüs iltihaplanmalarına karşı uyardı.

Sinüzitin özellikle hasta, yaşlı ve çocuklar için büyük risk taşıdığını açıklayan Op. Dr. Halis Çınarcı sinüzitten korunmak için soğukta kalınmaması, saçların ıslak kalmaması, yaşanılan ortamın nemi ve ısısının uygun olması, sigaranın dumanına dahi maruz kalınmaması, kış aylarında artan kahve ve çay tüketimiyle birlikte su tüketiminin de artırılması gerektiğini bildirdi.

Sinüzitün genel olarak akut ve kronik (müzmin) olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyen Pınarcı, şöyle devam etti: "Akut sinüzit yeni oluşan sinüzit anlamına gelir. Uygun tedavi edildiğinde tamamen iyileşir. Ancak kronik sinüzit sinüslerde sürekli bir iltihap anlamına gelir ve tedavisi de zordur. Uzun süreli antibiyotik tedavisi veya ameliyat gerektirebilir."

Sinüzit ile ortaya çıkan komplikasyonları sıralayan Pınarcı, "Bunlardan en önemlileri iltihabın göz çukuru içine yayılması ve körlüğe kadar gidebilen hastalıklar, beyin zarına veya beyin içine yayılarak apse oluşması, iltihabın sinüs içinde apseleşmesi ve kemik iltihabı sayılabilir. Bu tür durumlar oluştuğunda tedavi daha ciddi yapılmalıdır ve ilaç tedavisiyle birlikte ameliyat gerektirir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı