Gazete Vatan Logo

Sinop, Akkuyu’dan 2.5 milyar $ ucuz!

Sinop’ta Japonlar’ın inşa edeceği nükleer santralin 1 megavatı 3.6 milyon dolara mal olacak. Bu durumda Japonlar’ın yapacağı santral, Ruslar’ın yapacağından 2.5 milyar $ ucuz kalıyor.

Sinop, Akkuyu’dan 2.5 milyar $ ucuz!

Türkiye’de Ruslar ve Japonlar tarafından inşa edilecek 2 nükleer santralda maliyet hesabı, 2.5 milyar dolar gibi büyük farkla Japonlar lehine çıktı. Japonya’da yayımlanan Nikkei gazetesi, Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralin maliyetinin 16.3 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini yazdı. İki ülke başbakanları tarafından 2013’te imzaları atılan ve Türkiye’nin ikinci nükleer santrali olacak Sinop Santrali’nin maliyeti daha önce 22 milyar dolar olarak öngörülmüştü. Türkiye’nin ilk nükleer santrali ise 20 milyar dolarlık yatırımla Ruslar tarafından Mersin Akkuyu’ya yapılacak.

2.5 milyar $ cepte kalırdı

Bu durumda, 4.800 megavatlık Akkuyu’da 1 megavatlık enerji 4.16 milyon dolara, 4.480 megavatlık Sinop’ta 1 megavatlık enerji yaklaşık 3.64 milyon dolara malolacak. Eğer Sinop bu maliyetle Akkuyu kadar yani 4.800 megavatlık santral olsaydı, toplam maliyeti 20 milyar dolar değil 17.46 milyar dolar düzeyinde kalacaktı. Dolayısıyla 2.5 milyar dolar cepte kalacaktı.

Sinop nükleer santralı için pazarlıklar, Güney Kore, Japonya, Kanada, Çin ve Fransa ile sürdürüldü. Daha sonra Çin ile Japonya arasında süren rekabet, Japonlar’ın zaferiyle sonuçlanırken, Fukuşima faciasından sonra ilk kez bir Japon şirketi nükleer santral ihalesini kazanmış oldu. Sinop’ta yapılacak santral Japon Mitsubishi ve Fransız Areva ortaklığı tarafından inşa edilecek.

Haberin Devamı

4 milyar $’lık inşaat pastası Türkler’e açık

Sinop Santrali’ni yapacak konsorsiyum Japonya, Fransa ve Türkiye’den oluşuyor. Türkiye’den kamu adına Elektrik Üretim A.Ş. hissedar olacak. Nikkei gazetesinde Cumartesi günü yayımlanan haberde, santralin 2 trilyon yen, yani yaklaşık 16.3 milyar dolarlık maliyetinin yüzde 20-25’inin inşaattan oluştuğu tahmin edildi. Habere göre, kısa süre içinde kurulması beklenen proje yönetim şirketinde Mitsubishi Heavy Industries hissedar olacak. İnşaatta ise Japonya’da Taisei ve Obayashi şirketleri rol alacak. Fransız inşaat şirketi Bouygues ve 2 veya 3 Türk şirket Japon şirketlerle ortaklık kuracak.

Abe’den garantili

Haberin Devamı

2023’te elektrik üretimine başlaması planlanan Sinop santralına imza koyan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkesinin geçirdiği ciddi kazalardan gerekli dersleri çıkardığını vurgulayarak, Türkiye’ye nükleer enerji konusunda “en üst düzey güvenliği” sunacakları garantisini vermişti. Nükleer santral halesini kazanan konsorsiyumda yer alan Mitsubishi Heavy Industries de, 9 şiddetinde yaşanan depremin ardından yaşanan Fukuşima felaketinden hareketle ve Türkiye’nin sismik faaliyetlerin yoğun olduğu bir coğrafyada yer almasını da dikkate alarak, Sinop’ta kurulacak santralin güvenliğini artırmak için bir dizi yeni teknolojiyi hayata geçirme kararı aldı.