Gazete Vatan Logo

Sınırlar 4 yıl önce çizilmiş

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın 4 yıl önce yayımladığı haberde Ortadoğu’nun alacağı şekil gösteriliyor.

Sınırlar 4 yıl önce çizilmiş

28 Eylül 2013 tarihli Robin Wright imzalı analizde Ortadoğu’da 5 devletin nasıl 14 çıkacağı anlatılıyor. “Yavaş yavaş Ortadoğu'nun haritası yeniden çizilebilir” denilen analizde Suudi Arabistan, Yemen, Suriye, Irak, Libya gibi ülkelerin bir kaç parçaya ayrıldığı görülüyor.

New York Times'ın yeni Ortadoğu öngörüsüne göre, 5 ülkeden 14 ülke çıkacak. Irak'ın doğusunda bir Kürt bölgesi, ortasında bir Sünni devleti, başkent Bağdat'ın güneyinde de bir Şii devleti kurulacak.

DAEŞ terör örgütünün Irak ve Suriye'deki stratejik öneme sahip bölgeleri ele geçirmesi, New York Times gazetesinin yayımladığı ve olası Ortadoğu senaryolarını içeren haritayı da gündeme getirdi. "5 ülkeden 14 ülke çıkabilir" başlığıyla yayımlanan harita ve Robin Wright imzalı Ortadoğu analizi, Libya, Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve Yemen'deki etnik ve mezhepsel gerginlikleri ele alıp, bölgeyi bekleyen ekonomik ve siyasi krizlerin üzerine eğiliyor.

ÇÖZÜLMENİN BAŞLANGICI SURİYE

Wright'ın makalesine göre Suriye içsavaşı Ortadoğu'nun kaderini değiştirecek çözülmenin başlangıç noktası olacak. Kopuşların ve yeni oluşumların temelinde ise mezhep çatışmaları, aşiret ve kabileler arasındaki uyuşmazlıklar ve etnik farklılıkların yanı sıra Arap Baharı'nın öngörülemeyen sonuçları bulunuyor. Geçtiğimiz yüzyılın başında Avrupalı devletler tarafından çizilen haritanın önümüzdeki dönemde ciddi değişikliklere sahne olabileceği söyleniyor. Yeni harita sadece Ortadoğu'yu etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda uluslararası arenadaki ekonomik işbirliklerini, enerji yollarını, güvenlik anlaşmalarını ve siyasi dengeleri de değiştrecek.

Haberin Devamı

Suriye'deki etnik ve dini farklılıklar aynı zamanda bu ülkenin yumuşak karnı olarak gösteriliyor. Mart ayında 4'üncü yılına giren ve en az 160 bin kişinin ölümüne, 9 milyon kişinin de evlerini terk etmesine neden olan iç savaşın yarattığı durum Wright'ın analizini destekler nitelikte. Suriye'yi 1971'den beri yöneten Esad ailesinin de bir parçası olduğu Nusayri azınlığın dar bir kıyı şeridinde bağımsız devlet kurması, kuzeyde Kürtlerin yaşadığı otonom bir bölgenin ortaya çıkması ve orta bölümleri de içine alan geniş bir Sünni devletin yer alması ön görülüyor.

Haberin Devamı

Kaynak: Sabah