Gazete Vatan Logo

Sınırda tam siper!

300 özel harekat polisi sınırda!

Sınırda tam siper!

Suriye’nin Resulayn ilçesinde Esad’a bağlı askerlerle muhalifler göğüs göğüse çarpışıyor. Türk askerleri ise sınırın sıfır noktasındaki siperlerde tetikte bekliyor.

Resulayn’da muhaliflerin önemli oranda kontrolü ele geçirdiği iddia edildi. Özgür Suriye Ordusu mensubu olan muhaliflerin, ilçedeki stratejik öneme sahip noktaların önemli kısmını çatışmaların ardından ele geçirdiği ve bu nedenle silah seslerinin azaldığı ileri sürüldü. VATAN’a bilgi veren Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, ilçenin tamamının muhaliflerin ele geçtiğini söyledi. Likoğlu, ilçedeki PYD üyelerinin ise Resulayn’ın doğusundaki Derbesiye bölgesine doğru gittiğini belirtti. PYD üyelerinin Türkiye sınırına girmemesi için Ceylanpınar’a önceki gün Mersin, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’dan 300 özel harekat ve çevik kuvvet ekibinin geldiğini belirteren Likoğlu, sınırda 26 zırhlı aracın da devriye gezdiğini kaydetti.
Sınırda tam siper
PYD doğuya kaydı

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD üyelerinin, Resulayn kentinin doğusundaki Derbesiye’ye yönelmesi üzerine alarm verildi. Ceylanpınar’a 300 özel harekat ve çevik kuvvet ekibi geldi.

Likoğlu ayrıca, muhaliflerin Şenyurt’un karşısında yer alan Derbesiyan ilçesine doğru hareket ettikleri yönünde haberler aldığını da kaydetti. Resulayn’dan Mardin’in Şenyurt beldesinin karşısında yer alan Derbesiyan ilçesinde PYD zaten etkin durumda. İlçeye giden PYD üyeleri ile beraber, 2 bin nüfuslu Şenyurt beldesindeki riskin artığı kaydediliyor. Diğer yandan askeri kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, Resulayn’daki Esad güçlerine karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu güçlerinin, Türkiye sınırına paralel bir şekilde savaştıkları kaydedildi.

Sırtlarını sınıra veriyorlar

Buna göre, sırtlarını Türkiye sınırına, Ceylanpınar’a çevirerek çatışan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin üyelerine karşı ateş açan Esad güçleri, bu nedenden dolayı Ceylanpınar’ı da hedef almaya başladı. Muhalifler sırtlarını Ceylanpınar’a vererek savaşması ise önceki gece saatlerinde termal kameralarla tespit edildi.


‘Kürtler Türkiye’ye gelmiyor’

Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan da, dün binlerce mültecinin giriş yaptığını söyledi: ”Ama Türkiye’ye gelmek istemeyen Kürtler, Suriye’nin doğu tarafına gidiyor. Amude’ye veya Kamışlı’ya gidenler olduğunu öğrendik. Kürtler PYD bayrakları geziyorlar. PYD kendi hakimiyet alanını belirlemek için araçlarına bayraklar asıp doğu yakasını turluyor.”

Sınırda panik anları

Şiddetli çatışmalar sırasında seken kurşunların Türkiye tarafına gelmesi, sınır hattında gelişmeleri izleyen meraklı vatandaşlar arasında panik yaşanmasına neden oldu. Öğleden sonra yoğun olarak duyulan silah seslerinden korkan aralarında çocukların da bulunduğu onlarca vatandaş, başlarını yere eğerek açık alanlardan koşarak uzaklaştı. Yaşanan panik sırasında bazı kişiler yere düşerken, polisler de zırhlı araçlardan sık sık sınır hattından uzak durulması yönünde uyarı anonsları yaptı. İspanya’daki programını yarıda keserek önceki gece Şanlıurfa’ya dönen Vali Celalettin Güvenç, Ceylanpınar ilçesine gelerek incelemelerde bulundu.

24 saatte 9 bin mülteci!

Şanlıurfa sınırının hemen öte yanında önceki gece başlayan çatışmalar tüm hızıyla sürüyor. Okulların dün de tatil edildiği Ceylanpınar ilçesinde halk panik halinde. Çatışmaların ortasında kalan Suriyeliler ise Türkiye’ye akın ediyor. BM, 24 saat içinde 9 bin Suriyelinin Türkiye’ye sığındığını açıkladı.

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin birkaç yüz metre uzağında bulunan Suriye’nin Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesinde ordu birlikleri ile muhalifler arasında önceki gün başlayan çatışmalar gece boyu ve dün de sürdü. Ceylanpınar’da tedirginliğe yol açan çatışmaların şiddeti sabah saatlerinden itibaren artarak devam etti. Silah seslerinin susmadığı ilçede, dün yaşanan çatışmalarda önceki güne göre daha fazla patlama sesleri duyulmaya başladı.

Evler boşaltıldı

Sınır ötesinde yaşanan çatışmalardan seken kurşunlar ve şarapnel parçalarının 3 kişiyi yaralaması ve güvenlik güçlerinin uyarısının ardından sınır hattında yaşayan vatandaşlar evlerini boşalttı. Tedirgin anların yaşandığı ilçede çok sayıda vatandaş sınır hattındaki evlerini boşaltıp, geçici olarak ilçe merkezindeki veya farklı bölgelerdeki yakınlarının yanına yerleşti. Şiddetli çatışmaların başlamasıyla okulların tatil edildiği Ceylanpınar’da eğitime bugün de ara verildi. Yetkililer, ilçe merkezi ve bağlı tüm köylerde tatil edilen okulların açılmasının, Resu-layn’daki çatışmaların durumuna göre belirleneceğini kaydetti.

Askerler de geliyor

Ülkelerindeki şiddetten kaçan Suriyeliler ise, yanlarına alabildikleri eşyalarla birlikte sınırı aşıp Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Sınırda karşılanan Suriyeliler, işlemleri yapıldıktan sonra çadır kentlere yerleştiriliyor. Birleşmiş Milletler (BM), son 24 saat içinde 9 bin Suriyelinin Türkiye’ye sığındığını açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Panos Moumtzis, Türkiye’ye giriş yapan 9 bin Suriyelinin dışında, aynı süre içinde 1.000 mültecinin Lübnan’a, 1.000’inin de Ürdün’e sığındığını belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada isyancılarla Esad’a bağlı askerler arasında yaşanan çatışmalardan kaçan 8 bin Suriyelinin önceki gece Türkiye’ye geldiğini söylemişti. Yetkili son akınla Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı sayısının 120 bini geçtiğini ifade etmişti. Suriye’den Türkiye’ye en son sığınanlar arasında ordusu mensubu iki general, 11 albay, iki yarbay, iki binbaşı, dört yüzbaşı, beş üsteğmen ile asker ve asker ailesi 71 kişi olduğu da bildirildi.

Bir nesil kayboluyor

Amerikan Associated Press ajansı çatışmalar nedeniyle evlerini terk edip Suriye ile Türkiye arasındaki Azaz bölgesindeki kamplarda yaşamaya mecbur kalan çocukların dramını görüntüledi. Okullarından, arkadaşlarından ve en önemlisi çocukluklarından uzak yaşayan bu çocuklar için ‘Suriye’nin kayıp nesli’ deniyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu da (UNICEF) de komşu ülkelerde sığınmacı olan çocukların eğitim hizmetleri için 40 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirtti. UNICEF yayınladığı raporda, 75 bin Suriyeli çocuğun okula dönmesine imkan sağlandığı ve 30 bin okul çantasının temin edildiğine işaret edildi. Raporda ayrıca, kurumun, çocuklara psikolojik ve sosyal destek sunan 100 bin okula sürekli hizmet verdiği ama finansman yetersizliği nedeniyle bu hizmetlerin tüm çocuklara ulaşamadığı ifade edildi.

VALİLİK: EN ÜST DÜZEYDE TEDBİR ALINDI

Yaşanan gelişmelere ilişkin Şanlıurfa Valiliği’nden de yazılı bir açıklama yapıldı. Suriye’de devam eden çatışmalarda Ceylanpınarlı vatandaşların etkilenmemesi için en üst düzeyde tedbirler alındığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Suriye Arap Cumhuriyeti Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesinde yaşanan iç çatışmalar ilimiz sınır hattında bulunan Ceylanpınar ilçemizden takip edilmektedir. Yaşanan bu olumsuz süreçten vatandaşlarımızın etkilenmemesi için devletimiz tüm kurum ve kuruluşları ile gerekli tedbirleri en üst düzeyde almaktadır. Ayrıca alınan tedbirler çerçevesinde, sınır hattında yaşayan vatandaşlarımızın da gerekli hassasiyeti göstermeleri önem arz etmektedir."

Öte yandan İspanya’da bulunan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in de çatışmalar üzerine programını yarıda kestiği ve dün gece kente döndüğü bildirildi.

Haberin Devamı