Gazete Vatan Logo

Sınırda takas bekleyişi

IŞİD’in esir aldığı pilot ve Japon gazeteciyi, Ürdün’de tutuklu bulunan Sacide Rişavi’yle Türkiye sınırında takas etme teklifinin ardından başta Japonya olmak üzere çok sayıda ülkeden basın mensubu Akçakale Gümrük Kapısı’na akın etti.

Ürdün hükümeti önceki gün, savaş pilotu Muaz Safi el Kesasibe ve Japon gazeteci Kenji Goto’nun karşılığında, kendini patlatmak üzereyken yakalanan canlı bomba Sacide Rişavi’yi teslim etmeye hazır olduğunu duyurmuş, bunun üzerine IŞİD militanları da takas için öne sürdükleri süreyi bir gün daha uzatmıştı. Aralık ayında Suriye’nin Rakka kenti üzerinde uçağının düşmesi sonucu IŞİD tarafından esir alınan 26 yaşındaki Ürdünlü pilot Muaz Safi el Kesasibe’nin ailesi, Türkiye’nin Amman’daki Büyükelçiliği’ne bir mektup yazarak, Türk yetkililerden pilotun bırakılması için arabuluculuk etmesini istemişti.
Önce para, sonra Sacide
IŞİD, 20 Ocak’ta internet üzerinden, Haruna Yukava ve Kenji Goto adlı iki Japon rehinenin görüntüsünü yayımlayarak, rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükümetinden 72 saat içinde fidye olarak 200 milyon dolar istedi. İstekleri yerine getirilmeyen örgüt, Yukava’nın öldürüldüğünü duyurdu, daha sonra, 2005’te Amman’da 57 kişinin öldüğü “Kara Çarşamba” saldırılarına katılan Irak uyruklu Sacide Rişavi’nin 24 saat içinde serbest bırakılmaması durumunda Goto ve pilot Kesasibe’nin de öldürüleceğini açıkladı.
Gazeteci akını
Ürdün hükümeti önceki gün takasa hazır olduğunu duyurdu. Takasın Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde yapılacağı haberlerinin ardından da çok sayıda gazeteci dün sınıra akın etti. Başta Japonya olmak üzere birçok ülkeden gelen gazeteciler tüm gün takasın gerçekleşmesini bekledi. Ancak dün takas yapılamadı. Pilot ile Japon gazetecinin salıverilmesi halinde IŞİD’in kontrolündeki Telabyat Sınır Kapısından Türkiye’ye geçmesi bekleniyor.
ZERKAVİ’NİN SAĞ KOLUNUN KARDEŞİ
Sacide IŞİD için neden önemli?
IŞİD, 2005’ten bu yana Ürdün’de tutuklu bulunan intihar bombacısı Sacide Rişavi’nin karşılığında elindeki iki önemli esiri bırakmaya razı oldu. Peki bu kadın IŞİD için neden bu kadar önemli? 2005’te, eşi Hüseyin Ali el-Şamari’yle birlikte Amman’daki bir otele intihar saldırısı yapmıştı. Ancak eşinin bombaları patlamış, kendisinin düzeneği çalışmayınca sağ ele geçirilmişti. 38 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan sadece 5 gün önce evlenen Rişavi’nin 2006’da ABD saldırısında ölen El Kaide lideri Ebu Musab el-Zerkavi’nin sağ kolu Samir Atruss Rişavi’nin kız kardeşi olduğu anlaşıldı. Zerkavi’nin bir başka yardımcısı ise IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’ydi. Dolayısıyla, terör örgütü El Kaide mensubu Rişavi’nin IŞİD’le de bağlantıları olduğu düşünülüyor. Rişavi, kardeşinin Zerkavi’nin sağ kolu olması nedeniyle uzun süre boyunca, Felluce’de El Kaide liderine yakın konumda bulundu. Washington Post gazetesinin haberine göre uzmanlar, Zerkavi’nin sağ kolunun kız kardeşi olan Rişavi’nin serbest bırakılmasını sağlamanın, El Kaide’ye karşı prestiji artırmaya ve örgütün eski liderinin “mirasını canlandırmaya” yardımcı olacağının altını çiziyor.
Saray önünde gösteri
IŞİD’in rehin tuttuğu Ürdünlü pilot Muaz Safi el Kesasibe’nin ailesi ve yakınları, oğullarının IŞİD’den kurtarılması talebiyle başkent Amman’daki Kraliyet Sarayı önünde protesto düzenledi. Yönetimden IŞİD’in teklifini kabul ederek pilotu kurtarmasını talep eden göstericiler, Kral Abdullah’a, oğullarının serbest bırakılması için çabalama ve Ürdün’ü, IŞİD’e yönelik oluşturulan uluslararası koalisyondan çekme çağrısında bulundu. Kral Abdulah gösterinin ardından Kesasibe ailesinin önde gelen üyeleriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Pilot Muaz’ın babası Safi el Kesasibe, Kral Abdullah’tan, krizin biteceği yönünde olumlu yanıtlar aldığını söyledi.

Haberin Devamı