Gazete Vatan Logo

Sınırda sürpriz buluşma

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Trump’ın iki görüşmelerini erteleme kararının ardından Güney Kore’li mevkidaşı Moon Jae-in ile sürpriz bir buluşma gerçekleştirdi

Sınırda sürpriz buluşma

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in dün ikinci kez, bu kez sınırın kuzey tarafında bir araya geldi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kim Jong ile 12 Haziran’da Singapur’da düzenlenmesi planlanan zirveyi önce ertelemesi, ardından da yine yeşil ışık yakması sonrası durum belirsizliğini korurken Kore Yarımadası’ndan sürpriz bir görüşme haberi geldi. Moon ve Kim’in yine sınırdaki Panmunjom Köyü’nde, ancak bu sefer sınırın kuzey tarafında bir araya geldiği açıklandı. Güney Kore Devlet Başkanlığı’nda göre yerel saatle öğleden sonra gerçekleşen zirvede Kuzey Kore ve ABD arasındaki olası görüşmeyle ilgili fikir alışverişlerinde bulunuldu. İki lider daha önce 27 Nisan’da Panmunjom’daki Barış Evi’nde ilk kez bir araya gelmişti. Buluşma, bir Kuzey Kore ve Güney Kore lideri arasında 2007’den bu yana gerçekleşen ilk görüşme olarak tarihe geçmişti. Trump önceki gün Kim ile yapmayı planladığı görüşmeyi iptal etmesine karşın, zirvenin hala gerçekleşebileceğini söylemişti. Trump gazetecilere yaptığı açıklamada “Neler olacağını göreceğiz. 12’sinde bile olabilir. Kendileriyle görüşüyoruz. Zirveyi yapmayı çok istiyorlar. Biz de istiyoruz” demişti.

Haberin Devamı

‘Biz hazırız’

Trump hafta içinde, Kuzey Kore’nin gösterdiği ‘açık düşmanlığı’ gerekçe göstererek Kim ile görüşmeyi iptal etmişti. Kuzey Kore yönetimi ise daha sonra, ‘ne zaman ve ne şekide olursa olsun’ görüşmeye hazır olduklarını duyurmuştu. Singapur’da yapılması planlanan görüşme, görevdeki bir ABD Başkanı’nın bir Kuzey Kore lideriyle yapacağı ilk tarihi görüşme olacaktı. Görüşmenin gündemine dair detaylar belirsizdi, Ancak Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması ve bölgedeki gerilimin azaltılması üzerine odaklanılması bekleniyordu.

ABD Ay’a geri dönüyor

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ABD’nin uzay şirketleri ticari ortaklıklarını geliştirmek amacıyla Ay’a yeniden uzay aracı fırlatmaya hazırlandığını açıkladı. NASA, ABD’nin ‘Ay üzerinde varlığını sürdürülebilir’ kılmak amacıyla 2019 yılından itibaren bir dizi robotik uzay misyonu gerçekleştirecek. Bir sonraki aşamada ise Ay’a insanlı uzay aracı gönderilecek. ABD, Ay’a en son 1972’de astronot göndermişti. ABD Başkanı Donald Trump Geçen yıl NASA’ya Ay’a insan gönderilmesi için talimat vermişti. NASA’nın yaptığı açıklamaya göre astronotların birinci görevi, Ay’ın yüzeyinde ABD’nin gelecek uzay keşifleri için gereken bilim ve teknoloji araçlarını kurmak olacak. NASA’nın Bilim Görevleri Müdürlüğü’nün yöneticisi Dennis Andrucyk, “Gelecekte Ay’a Ticari Taşıma Hizmetleri’nin (CLPS) görevleri için uzay araçlarının inebileceği alanlarla ilgili de bilimsel veriler sağlanacak. Böylece NASA da Ay ortamını daha iyi tanıyacak” diye konuştu.

Haberin Devamı