Gazete Vatan Logo

Sınırda soğuk savaş

Sınırda soğuk savaş

Sınır ihlali sonrası uçağı düşürülen Rusya, Suriye’de gerilimi daha da artıracak hamleler yapıyor. Lazkiye’deki hava üssüne S400 füzeleri yolda. Benzer sisteme sahip Moskva kruvazörü de Suriye açıklarında demirleyecek. TSK ise 18 F16 ile devriye atarken, sınıra tank sevkiyatına da hız verildi.

Sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi sonrası Ankara ile Moskova arasında ipler iyice gerildi. Türkiye ile bütün askeri ilişkilere son verdiğini açıklayan Rusya, Suriye'deki hava üssünü S-400 füzeleriyle donatma kararı aldı. Ayrıca, S-300 füzelerinin gelişmiş versiyonu 'Fort' sistemini taşıyan Moskva kruvazörü de Lazkiye açıklarında demirleyecek. Rus Savunma Bakanlığı 'potansiyel tehdit oluşturan tüm hedeflerin yok edileceği' mesajı verirken Türkiye ise sınırda tam teyakkuz durumuna geçti. 18 F16'dan oluşan filo, gece boyunca Suriye sınırında devriye attı. Bölgeye zırhlı araç ve tank sevkiyatı da gün boyunca sürdü.

AKDENİZ İYİCE ISINACAK

SU-24 uçağının angajman kuralları çerçevesinde F16'larca düşürülmesinin ardından Rusya'nın yaptığı hamleler, Hatay'ın güneyindeki sıcak atmosferi daha da ısıtacak. Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu, Beşşar Esed'in memleketi olan Suriye'nin sahil kenti Lazkiye'deki 'Himeymim Üssü'ne hava savunma füzeleri yerleştirileceğini açıkladı. Rusya'nın kullandığını hava üssüne S-400 SAM sistemi yerleştirilecek. Bu sistem şu anda hava savunmaya ilişkin Rusya'nın elindeki en ciddi silah olarak biliniyor. S-400'lerin, 400 kilometre yarıçapındaki her türlü hava hedefini vuracak kapasiteye olduğu belirtiliyor. Moskova buna ek olarak içinde S-300 füzelerinin gelişmişi 'Fort' sistemleri bulunan Moskva kruvazörünü de Lazkiye açıklarında konuşlandıracak. Buna ek olarak Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye-Suriye sınırında hava operasyonlarına devam edeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

AGİT'TE GÖRÜŞECEKLER

Askeri alanda bu gelişmeler olurken Ankara-Moskova hattında ilk diplomatik temas da gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la telefonda görüştü. Sınır ihlallerine ilişkin muhatabına kaygılarını ileten Çavuşoğlu'nun, düşürülen uçakla ilgili bilgiler de verdiği öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Görüşmede, konuya ilişkin detayların diplomatik ve askeri kanallardan paylaşılması hususunda mutabakata varılmıştır. Her iki bakanın önümüzdeki günlerde biraraya gelmesi de kararlaştırılmıştır" dedi. Ankara ziyaretini iptal eden Lavrov ile Çavuşoğlu'nun, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) 3-4 Aralık'ta Belgrad'da bakanlar seviyesinde düzenlenecek zirvede biraraya gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

SEVKİYAT VAR

Yük vagonuyla batı illerinden Gaziantep ve Hatay'a getirilen tanklar, askeri TIR'larla konvoy halinde sınır bölgelerine sevk ediliyor. Çok sayıda zırhlı araç ve tankın sevkiyatı sırasında geniş güvenlik önlemi alındı.