Gazete Vatan Logo

Sınıra patriot Berlin'i gerdi!

Türkiye'nin başvurusu siyasi çalkantıya yol açtı

Sınıra patriot Berlin'i gerdi!

Türkiye’nin Suriye’den yönelen füze tehdidine karşılık Diyarbakır’a Patriot bataryaları konuşlandırmak için NATO’ya başvurusu Almanya’da siyasi çalkantıya yol açtı. Alman hükümeti, Türkiye’ye Patriot gönderilmesine karşı çıkan muhalefet için ‘Bizi utandırmayın’ yorumu yaptı...

Suriye sınırına konuşlandırılacak özelliklere sahip Patriotlar NATO içinde sadece Hollanda, ABD ve Almanya’da bulunuyor. Daha önce Birinci ve İkinci Körfez Savaşları sırasında Irak’tan yönelebilecek tehditlere karşılık Türkiye’ye iki kez Hollanda‘ya ait Patriotlar sevk edilmişti. Bu kez Türkiye’nin talebinin Almanya ve Hollanda tarafından ortak karşılanması düşünülüyor. Yerleştirilecek 2 Patriot bataryası için Husum kentindeki hava alayından bir ya da iki bölüğün yani 85 ila 170 askerin de Diyarbakır’a gideceği haberleri, Almanya’da tartışmaya sebep oldu. Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere Türkiye’nin talebine NATO’dan çıkacak karar ışığında hareket edeceklerini vurgularken ülkedeki muhalefet partileri ise Alman askerlerinin ve Patriot füzelerinin Türkiye’ye gönderilmesini ‘savaşa müdahil olmak’ olarak yorumladı ve karşı çıktı.
Sınıra patriot Berlini gerdi
Patriotlar meşru mu?

Maiziere herhangi bir katkının sadece Türkiye’nin korunmasına yönelik olacağını ve asla Suriye’deki iç savaşa karışmak anlamına gelmeyeceğini belirterek endişeleri gidermeye çalıştı. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’nin savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold ise öncelikle olası senaryolar üzerine açık bir tartışma yürütülmesi gerektiğini belirterek, Suriye’deki iç savaşın füze kullanımını meşru kılmayacağını kaydetti. Arnold, ‘Bu şekilde gerçek bir savaşın içine sürükleniriz’ uyarısında bulundu. Sosyal Demokrat Parti’nin dış politika sözcüsü Gernot Erler ise bu tür bir misyon için meclisten yetki alınması çağrısında bulundu. Erler, “Türkiye-Suriye sınırındaki manzarayı biliyoruz. Sürekli olarak sınır ötesi eylemler, çatışmalar var. Ve bu bağlamda tabii ki bir tehlike söz konusu ve Alman askerleri de bunun içine sürüklenebilir” diye konuştu.

Yeşiller de karşı çıktı

Yeşiller partisinin güvenlik politikaları sözcüsü Omid Nouripour da BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan Suriye’deki çatışmaların içine sürüklenmenin delilik olduğunu söyledi. Nouripur, Yeşiller partisi olarak Almanya’nın devletler hukukuna aykırı bir Suriye savaşının içine sürüklenmesini engellemek için mecliste mümkün olan her tür araca başvuracaklarını açıkladı. Sol Parti de Alman askerlerinin Türkiye-Suriye sınırına gönderilmesinin kabul edilemez olduğu görüşünde. Parti Yönetim Kurulu üyesi Wolfgang Gehrcke, böyle bir önlemin dile getirilmesinin bile şiddet sarmalını derinleştireceği uyarısında bulundu.

‘İmajımıza zarar vermeyin’

Bu eleştirilere hükümetteki Hristiyan Demokrat ve Hür Demokrat koalisyonu ise sert yanıt verdi. Hristiyan Demokratlar’ın Dış İlişkiler Sorumlusu Philipp Missfelder, Der Spiegel’de yayınlanan açıklamasında muhalefete yüklendi: Muhalif partiler Almanya’nın NATO’daki güvenli müttefik imajına zarar veriyor. Parlamentodaki bu arkadaşlarımdan utanıyorum. NATO üyeleri arasında bir ülke kendisini güvende hissetmeyip yardım isterse ve bu yardım kendisine verilmezse benim yüzüm kızarır... Hür Demokratlar’n Avrupa Parlamentosu’ndaki grup başkanı Alexander Graf Lambsdorff da, ‘Türkiye’nin sınırına savunma amaçlı bir sistemin yerleştiriliyor olmasının Suriye’deki krizi artıracağına yönelik düşünceyi de anlayamıyorum’ ifadesini kullandı.

Patriotlar gözden düşüyor

2003’teki Körfez Savaşı’nda İsrail’i Saddam Hüseyin’in Scud füzelerinden koruyan Patriotların becerisi de aradan geçen zamanda sorgulanmaya başladı. Patriot uçaksavar füze sisteminin Almanya’daki geleceği belirsiz. Pek çok politikacı tarafından, Soğuk Savaş’tan kalma, ömrünü doldurmuş bir sistem olarak görülen Patriot’un, Alman ordusundaki reform çerçevesinde büyük ölçüde tasfiye edilmesi planlanıyor. 2015 yılına kadar 24 bölükten eski teknolojiye sahip 12’si tasfiye edilecek, kalanlar Kuzey Almanya’ya toplanacak. ABD’de 70’lerde geliştirilen Patriot sistemi, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından kısa bir süre önce, 1989’da Alman ordusuna girmişti.

Haberin Devamı