Gazete Vatan Logo

Singapur’da Papaz zirvesi

Çavuşoğlu: Tehdit diliyle, yaptırımlarla hiçbir sonuca varılamaz. Yapıcı görüşme oldu. Diyalog konusunda mutabıkız Pompeo: Yaptırımlar ne kadar ciddi olduğumuzun göstergesidir. Pastör Brunson’un evine dönmesinin zamanı geldi

Singapur’da Papaz zirvesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Singapur’da ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüştü. Son 15 günde 4 kez telefonda görüşen iki bakanın dün Türkiye saatiyle 07.30’da başlayan basına kapalı görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.

İlk açıklama Çavuşoğlu’ndan

Görüşmenin ardından ilk açıklamayı Çavuşoğlu yaptı. “Bugünkü (dünkü) görüşme yapıcı bir ortamda sorunları çözme odaklı bir görüşme oldu” diyen Çavuşoğlu şunları söyledi: Ülkeler arasında görüş ayrılığı olabilir. Biz Türkiye olarak sorunları diplomasi, mütabakatla çözmeyi arzu ettik. Tehdit diliyle, yaptırımlarla hiçbir sonuca varılamayacağını başından beri söyledik. Bugün yine bunu tekrarladık. Bunun da çok iyi şekilde anlaşıldığını düşünüyoruz. Bugün Mike Pompeo ile yaptığımız görüşmede var olan sorunları nasıl çözeceğimizi, birlikte nasıl adım atacağımızı değerlendirdik. Bu anlamda son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim.

Münbiç ve PKK

Bir görüşmede bu krizlerin ya da sorunların hepsinin birden çözülmesinin beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: Sorunların çözülmesi için bundan sonraki süreçte de yakın işbirliği, diyalog içinde yakın çalışma konusunda mutabık kaldık. Ülkelerimize döndüğümüz zaman da bu sorunların çözülmesi için birlikte adım atmaya ve çalışmaya devam edeceğiz. Çavuşoğlu, sorunları çözerken iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için Münbiç’teki yol haritası, PKK’ya yönelik bir çalışma grubu, İdlib gibi birçok alanda adım atılabileceğini de görüşmede değerlendirdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Zirve öncesi konuştu

Çavuşoğlu’nun ardından ABD’den de açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, “Çok sayıda konuyu ele aldılar ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiler. İki ülke arasındaki sorunların ortadan kaldırılması için çaba göstermeye devam edileceği konusunda fikir birliğine vardılar” diye konuştu. Pompeo da görüşme öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yaptırımlar ne kadar ciddi olduğumuzun göstergesi” dedi, ekledi: Pastör Brunson’ın evine dönmesinin zamanı geldi. Umuyorum bunun ne olduğunu anlıyorlardır. Bu, çok ciddi olduğumuzun göstergesi. Bu, Türklerle aramızdaki birçok sorundan biri. Brunson’ın eve dönmesi gerekiyor. Bu, Türk hükümeti tarafından diğer tüm Amerikalılar için de geçerli. Gayet açık. Bu kişileri, bu masum kişileri çok uzun zamandır tutuyorlar.

Haberin Devamı

AVUKAT HALAVURT: ‘Brunson ABD-Türkiye geriliminden tedirgin’

Amerikalı pastör Andrew Brunson’un avukatı İsmail Cem Halavurt, BBC Dünya Servisi’nin Newshour programına yaptığı açıklamada, Brunson’un ABD ile Türkiye arasında yaşanan siyasi gerilimden “tedirgin olduğunu” söyledi. Avukat Halavurt, hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirilen ve elektronik kelepçeyle ev hapsinde tutulan Brunson için “Pastör Brunson cezaevindeki durumundan daha iyi bir durumda şu an. Cezaevindeyken ciddi psikolojik sorunlar yaşıyordu. Ciddi sağlık sorunları var. Ama şu anda evinde biraz daha kendisini iyi hissediyor” dedi. Avukat, ABD ile Türkiye arasındaki gerilime ilişkin şunları söyledi: Kendisi tüm bu siyasi gelişmelerden tedirgin. Tabii ki Amerikan hükümetinin haklarını savunmasından memnun ancak olayda gerilim tırmandıkça o da rahatsızlık duyuyor. Durumun öznesi durumunda kalıyor. Bu da onu tedirgin ediyor, rahatsız ediyor. Ama bir an önce ülkesine Amerika’ya dönmek istiyor.

Haberin Devamı

Gizli tanıklar var

Avukat Halavurt, bir sonraki duruşmaya kadar kadar adli kontrol kararlarının kaldırılması için düzenli başvuruda bulunacaklarını belirterek, şunları vurguladı: Aldığımız bilgilere yöne yeni yeni gizli tanıklar dosyaya ekleniyor. Tanıklar dinlenecek ve delillerin toplanması devam edecek. Biz bu duruşmada yine adli kontrol kararlarının hem yurt dışına çıkış yasağı hem de ev hapsi kararının kaldırılmasını talep edeceğiz.