Gazete Vatan Logo

Sinemacılardan büyük tepki!

Sinema sektörü yeni alkol yönetmeliğiyle ilk kez yüzleşti

Kağıt filminin Ankara’daki özel gösteriminde alkol servisi yapılmadı. Uygulamanın dünyada örneği olmadığını belirten sinemacılar yönetmeliğe büyük tepki gösterdi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun tartışma yaratan yeni yönetmeliğinin etkili oldu, yönetmenliğini Sinan Çetin’in yaptığı Kağıt filminin Ankara gösterimi öncesi alkol servisi yapılamadı. Gösterimin yapıldığı Büyülü Fener Sineması yetkilileri, “Gala olmadığı için film şirketinin kokteyl talebi olmadı. Dolayısıyla biz de programa kokteyl koymadık” diyerek temkinli konuştu. Sinema yetkilileri şöyle konuştu: “Biz iki yıl önce içki ruhsatı için müracaat etmiştik. Ancak belediye çocukların da sinemaya gelmesini gerekçe göstererek, vermedi. Ancak galalar için durumun farklı olduğunu düşünüyoruz. Avrupa opera binalarının hepsinin barı var. Bu tür barlar orada özdeşleşmiş durumda. Türkiye’de de en azından galalarda içki servisi yapılabilmesi için özel izin verilebilir.” Bakanlık yetkilileri ise yeni yönetmeliğe göre sinema sahiplerinin galalarda içki servisi yapamayacaklarını ifade ederek, “Sinemaların çocuklar da dahil herkese açık olması içki ruhsatı almalarının önünde bir engel. Dolayısıyla sinemacılardan talep gelmesi halinde en azından galalarda içki servisi yapılması için özel izin alınması gündeme gelebilir. Veya yönetmeliğe bu yönde bir ekleme yapılabilir” değerlendirmesini yaptı.



BAKAN GÜNAY İPTAL ETTİ

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay programını iptal ederek, filmi izlememeye karar verdi. Bakanlık bürokratları, Günay’ın, özel bir programı nedeniyle gösterime katılmayı iptal ettiğini söyledi.

‘Satmıyoruz, ikram ediyoruz’

Murat Çiçek (Avşar Sinemaları Genel Müdürü) “İyi ama biz satmıyoruz ki ikram ediyoruz. Sinemelarda alkolle ilgili ruhsat olamaz zaten. Bunun nesi anormal? Bu yasak doğru bir şey değil. Öte yandan yurtdışı ortaklı bir sinema filmi için yabancı konuklar geldiğinde mutlaka soracaklar bu durumu. İmajımız da zedelenecek.”

‘Yönetmeliği henüz kabul etmedik’

Banu Berksoy (Cinecity Sinemaları Pazarlama Müdürü): “Hukukçularımızla oturup tartışacağız. Yönetmeliği kabul etmiş değiliz ama galiba sigara yasağında olduğu gibi yasanın gereği neyse onu yapacağız. Fakat hiç kolay olmayacak. Bizi tek sevinderen şey neyseki yakın zamanda bir gala veya özel bir etkinliğimizin olmaması.”

Yönetmelik ne diyor?

İçki ruhsatı bulunmayan sinemalar, galalar için içki ruhsatı bulunan catering firmalarından hizmet alıyordu. Ancak yeni yönetmeliğin 6. Maddesi’nde “Yetkili satıcılar tarafından satış belgesinde belirtilen işyeri adresi dışında satış veya sunum yapılamaz” ifadesi catering şirketlerinin bu hizmeti vermesini yasakladı.

Haberin Devamı