Gazete Vatan Logo
Sponsorlu

Sınavlara nasıl hazırlanmalısınız?

Üniversite sınavlarına hazırlanmanın püf noktaları

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 24 Mart 2013 Pazar günü yapılacak ve sınav 160 dakika sürecek. Peki bu zorlu maratonda sınavlara hazırlanırken nelere dikkat etmelisiniz? Sınavlara nasıl hazırlanmalısınız?

Başarının anahtarı “Sistemli ders çalışmak”
Düzensiz ders çalışmak, örneğin bir gün beş saat, bir gün bir saat çalışmak ya da hiç ders çalışmamak öğrencinin başarısını olumsuz etkiliyor. Süleyman Şah Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Serdar Gecü öğrencilere bu konuda şunları söyledi: “Kendinize bir zaman dilimi seçin. Örneğin günde 4 saat ders çalışırım gibi, her gün mütemadiyen 4 saat aksatmadan çalışın. Ders çalışırken alan derslerine rastgele çalışmayın. Ayırdığınız zaman dilimi içinde bütün alan derslerine ağırlıklarına ve şiddetine göre çalışın.” dedi.

Süleyman Şah Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Serdar Gecü bu yıl sınavlara hazırlananan öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

· Yapılan araştırmalar sadece ders çalışmanın öğrenciyi başarılı kılmadığını gösteriyor. Çözmeniz için günlük soru adedi belirleyin ve belirlediğiniz soru adedinin altına düşmeyin. Zaman içinde soru çözmedeki beceriniz ve hızınız artınca soru adedini de artırın. Bol bol soru çözün, çözemediğiniz sorular için ders çalışın, bu aynı zamanda tekrar yapmanızı da sağlar. Yine de çözemiyorsanız mutlaka unutmadan öğretmeninize sorun. Çalışmalarınızı ve problemlerinizi rehber öğretmeninizle paylaşın. Rehber öğretmeninizi önerilerini dikkate alın.

· Deneme sınavlarına özen gösterin. Her deneme sınavına gerçek sınav ciddiyetinde ve bilincinde girin. Çünkü deneme sınavları öğrencilerin bilgi ve yorum gücünü ölçer. Öğretmenleriniz ve rehberlik servisi sizin başarılarınızı bu sınavlarla belirler. Herhangi bir yanlış değerlendirme sizin için yapılacak çalışmaları olumsuz etkiler ve motivasyonunuzun düşmesini sağlar. Gerçek sınavda olacağı gibi deneme sınavlarında da bildiğiniz soruları yapın, bilmediklerinizi boş bırakın. Unutmayın ki yanlış bir cevap sizi on binlerce rakibinizin gerisinde bırakır.

· Dersi derste öğrenin. Her ders önce yerinde ve zamanında öğretmeninden öğrenilir. Derste anlamadıklarınızı hemen öğretmeninize sorun. Öğreninceye kadar da dersi çalışmayı bırakmayın, ertelemeyin.

· Rehberlik servisiyle barışık olun. Sınav kaygınızı, sınav sonuçlarınızı, ders çalışma programınızı ve sıkıntılarınızı rehber öğretmeninizle paylaşın.

Üniversite sınavlarına hazırlanırken neleri yapmamalısınız?
· Dinlenmeniz için kendinize zaman ayırın. Dinlenmeyen bir organizma öğrenmeye açık değildir, dersi algılamanızı önler.

· Geceleri ders çalışmayın, uykunuzu tam alın ve sabahları erken kalkın.

· Müzik dinleyerek ders çalışmayın ve kendinizi buna alıştırmayın. Zira gerçek sınavda böyle bir lüksünüz olmayacak.

· Her hafta mutlaka bir deneme sınavı çözün. Sınav sonrasında çözemediğiniz konuların alt başlıklarını çıkarıp tekrar ders çalışın. Bir daha aynı yerden yanlış yapmazsınız.

Haberin Devamı