Gazete Vatan Logo

Sınavdaki İstiklal Marşı'na hakarete ikinci soruşturma

Kayseri'deki bir dersanenin ÖSS deneme sınavında, İstiklâl Marşı dizelerindeki ifadeler üzerine Emniyet Müdürlüğü'nden sonra Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü de soruşturma açtı

Bir dersanenin İstanbul'daki genel merkezinde "ÖSS'ye Hazırlık-4' adıyla hazırlanan deneme sınavı kitapçıklarındaki edebiyat soruları bölümünde, "Bastığın yerleri "toprak' diyerek geçme/Sermayeye satılık her santimi, her gramı/Sen şehit oğlusun incitme yazıktır atanı/Kim çok verirse ona sat bu vatanı' dörtlüğü verilirken bunun hangi şiir türüne örnek olduğunun yanıtlanması istendi. A kitapçığına 4, B kitapçığına ise, 14'üncü soru olarak giren dörtlüğün yanıt şıkları arasında "satirik', "dramatik', "pastoral', "epik' ve "lirik' sayıldı.

Dersane genel merkezi tarafından tüm şubelere gönderildiği iddia edilen soru kitapçığı, dershanenin Kayseri'deki iki şubesinde 24 ve 26 Şubat'ta yapılan deneme sınavlarında öğrencilere dağıtıldı. Bir öğrencinin sorudaki dörtlüğün içeriğinin kabul edilemeyeceğini belirtmesi üzerine, olay dershane yetkililerine iletildi. Daha sonra bir grubun olaya tepki göstermek için eylem hazırlığında olduğu bilgisine ulaşan polis, dershane çevresinde önlem alarak konuyu araştırdı. Kayseri Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı'na, TCK'nın 300'üncü maddesinin 2'nci fıkrasında yer alan "İstiklâl Marşı'nı alenen aşağılayan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' maddesine dayanarak suç duyurusunda bulundu. Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü de dershane sorumluları hakkında idari soruşturma başlattı

Kayseri Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, dersanenin İstanbul'daki Genel Merkezi tarafından bastırılan ve şubelere dağıtılan deneme sınavı kitapçığında soru ile hakkında idari soruşturma açtıklarını belirtti. Ayata, kitapcıkdaki soruyu yeni öğrendiklerini, konuyu araştıracaklarını, sorumlular hakkında soruşturma açacaklarını açıkladı. Dersanenin Kayseri Müdürü Fatih Topaktaş ise, soruları kendilerinin hazırlamadıklarını, İstanbul'dan hazır olarak gönderildiğini söyledi.

TARTIŞILAN DİĞER SORU
Aynı dersanenin ÖSS'ye hazırlanan öğrencilere uyguladığı 26 sayılı 4-B ÖSS deneme sınavı kitapçığının 25'inci sorusunun içeriği de bazı öğrencilerin tepkisini çekti. Bu soruda "Tanrı'nın temel özelliği güçlülük ve iyilik değil midir? Oysa içinde yaşadığımız dünya sayısız kötülüklere sahne olmaktadır. Tanrı, bu kötülükleri önlemek istiyor da gücü mü yetmiyor? Öyleyse o "güçsüz'dür. Kötülükleri önlemeye gücü yetmesine rağmen kötülükler yaşanıyorsa o "iyi niyetli' değildir" paragrafına dayanılarak bu akıl yürütmenin şıklardan hangisini gerekçelendirmeye yönelik olduğu soruldu. Seçeneklerde "a)Tanrı'nın mutlak bir güç olduğunu, b)Tanrı'ya ilişkin bilgilere ulaşılamayacağını, c)Tanrı'nın var olmadığını, d)Tanrı'ya inanmanın gerekliliğini, e) Tanrı ile evrenin özdeş olduğunu' şıkları yer alıyor. Sorunun doğru cevabı olarak da "Tanrı'nın var olmadığını' yazılı "c' şıkkı gösteriliyor. Deneme sınavına giren bazı öğrencilerin sorunun içeriğine itiraz etmeleri üzerine, bu konuda tartışma başladı.

Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, din gibi hassas konularda öğrencilere bu tür sorular yöneltmenin yanlış olduğunu ve maksadını aştığını söyledi. Ayata, "Yanlış yönlendirmeye ve kafasını karıştırmaya yönelik soruların öğrencilere yöneltilmesi yanlıştır. Bu tür sorular öğrencilerin milli ve manevi değerlerini zedeler. Soru belki teknik olarak doğru olabilir. Ama, içerik olarak bu tür bir soru son derece yanlış. Bu tür sorular Milli Eğitim anlayışına uymaz. Toplumda istenmeyen tartışmalara öğrencileri özendirici sorular sorulması kabullenilemez. İçerik olarak doğru yönlendirici soruların seçilmesi daha uygundur" dedi.

Haberin Devamı