Gazete Vatan Logo

Sınav stresi nasıl yenilir? LGS sınavı öncesi öneriler

LGS sınavı için 1 milyon 800 bin aday yarın sınava girecek. Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Nesteren Gazioğlu, LGS öncesi adaylara ve velilere önerilerde bulundu. Peki, öğrenciler sınav günü ve sonrası neler yapmalı? Anne-babalar çocuklarına nasıl destek olabilir? Sınav stresi nasıl azaltılır? Sınav stresi nasıl yenilir? Sınav anında stresi yenmek için neler yapılmalı? İşte LGS sınavı öncesi öneriler ve son tüyolar...

Sınav stresi nasıl yenilir? LGS sınavı öncesi öneriler

Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sınavı yarın yapılacak. LGS sınavı için 1 milyon 800 bin aday yarın istediği okula yerleşebilmek için ter dökecek. Öğrencilerin sınav öncesi ve sınav sabahı yoğun stres içinde olmaları da malesef kaçınılmaz son. Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Nesteren Gazioğlu LGS öncesi adaylara ve velilere önerilerde bulundu. Peki, öğrenciler sınav günü ve sonrası neler yapmalı? Sınav anında stresi yenmek için neler yapılmalı? Anne-babalar çocuklarına nasıl destek olabilir? Sınav stresi nasıl azaltılır? Sınav stresi nasıl yenilir? İşte LGS sınavı öncesi öneriler ve son tüyolar!

Corona virüs nedeniyle LGS sınav sisteminde bazı değişiklikler yapıldı. Öğrenciler bu yıl ilk kez sınava kendi okullarında girecek ve yanlarında kalem, kalemtıraş, silgi, su ve kimlik belgelerini getirebilecekler. Kimliklerde bu seneye özgü olarak, 15 yaşını doldurmuş olan öğrencilerde fotoğraf şartı aranmayacak.

Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Nesteren Gazioğlu, sınava saatler kala öğrenci ve velilerin yapması gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

SINAV STRESİ NASIL AZALTILIR?

Öğrencilere sınavdan önceki son günlerde sosyal medyadan uzak durmalarını, uykularını alabilecek saatte uyumalarını, ağır yemeklerden uzak durmalarını öneren Gazioğlu, olumlu düşünmenin de sınav stresine olan katkısına dikkat çekti. Nesteren Gazioğlu, öğrencilerin kendilerine iyi gelecek cümleler bulması gerektiğini, “Elimden gelenin en iyisini yapacağım” gibi tekrarların yararlı olacağını vurguladı.

SINAV ANINDA STRESİ YENMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Öğrencilere, sınavdan bir gün önce yürüyüş yapmalarını, geç yatmamalarını, sabah kahvaltı etmelerini ve zamanlamalarını iyi planlamalarını da önerdiklerini ifade eden Gazioğlu, LGS adaylarına yönelik diğer sınav tüyolarını şöyle sıraladı:

- Stres olursanız, nefes tekniğini kullanabilirsiniz.

- Gözlerinizi 30 saniye kadar kapatıp yeniden odaklanmayı sağlayabilirsiniz.

- Zorlandığınız sorulara işaret koyun, sonra tekrar geri dönme şansı yaratın.

- Hareket etme ihtiyacınız olursa kollarınızı yukarı ya da yana uzatarak bedeninizi esnetebilirsiniz.

Haberin Devamı

- Gülümseyin. Yüzünüzdeki gülümseme bir süre sonra duyguları ve davranışı etkiler.

- Dikkat dağılırsa ya da mola ihtiyacınız olursa dik oturun. Derin bir nefes alın, hedefinizi hatırlayın.

- Sözel ve sayısal sınav arası 45 dakikalık sürede ise öğrencilere derin nefes alarak açık havada dolaşmalarının yararlı olacağına değinen Gazioğlu, öğrencilerin bu sürede sınav hakkında konuşmak istemiyorlarsa kendilerini buna zorlamamalarına, şekerli besinlerden de uzak durmaları gerektiğine dikkat çekti.

LGS'DE AİLELER NE YAPMALI?

LGS sınavına adayların tek başlarına değil aslında aileleri ile birlikte girdiklerine dikkat çeken Gazioğlu, sınav heyecanı ve coşkusunun hep beraber yaşandığını, ailelerin çocuklarına destek olmaları gerektiğini belirtti.

Ailelerin sınavdan çıkan öğrencilere “Nasıl geçti?”, “Sorular nasıldı?”, “Niye yapamadın?” gibi sorular sormaması gerektiğine dikkat çeken Gazioğlu, çocuğun duygularına odaklanılmasını, “seni anlıyorum” mesajı verilmesi gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

Ailelerin üzerine düşen görevin çocukların motivasyonunu sağlamak olduğunu belirten Gazioğlu, “Çok fazla bilgisi olan bir öğrenci morali bozulursa başarısız olabiliyor, başarabileceği güveniyle sınava giren öğrenci beklenenden iyi bir performans çıkarabiliyor. Bu sınav; hayat değil, hayatın sadece bir parçası.” diye konuştu.