Gazete Vatan Logo

Sinagog'a yumurtalı saldırı

Gazze’ye yönelik başlattığı operasyon sürerken İsrail yönetimine en sert çıkışı yapan Türkiye’de, Yahudilerin ibadethaneleri hedef haline geldi. Son olarak Ortaköy Sinagogu önündeki eylemde ibadethaneye yumurta atıldı.

CNN Turk'ün haberine göre İsrail’in Gazze operasyonunu başlatmasının ardından sinagogları ilk hedef gösteren Yeni Akit Gazetesi oldu. 11 Temmuz’da gazete, “İstanbul’daki sinagog görevlilerinden küstah sözler!” başlığıyla yayımladığı haberinde Aşkenaz Sinagogu’nu hedef aldı. Yeni Akit, “İnsanlıktan nasibini almamış, beyinlerini Siyonizm bürümüş Yahudi din görevlileri” diye tanımladığı sinagog görevlilerinin katliamları desteklediğini, “Türk askeri de, kaşındığı zaman, saldırdığı zaman PKK’nın kafasına vurmuyor mu?” dediğini öne sürdü. Ancak gazete görüştüğünü öne sürdüğü kişi ya da kişilerin ismine haberinde yer vermedi.

Bu süreçte Türk Musevi Cemaati 15 Temmuz’da yayınladığı yazılı açıklama ile sivil ölümlerle ilgili üzüntüsünü duyurdu: “Bölgemizde cereyan eden olaylarda, hayatını kaybeden ve yaralanan tüm sivillerin acısını kalben hissetmekte ve derin üzüntü duymaktayız. Barışın ve huzurun bir an önce tesis edilebilmesi için ilgili tarafların ve katkıda bulunabilecek herkesin tüm gayreti bir an evvel göstermesi gerektiği inancında ve beklentisindeyiz. Ayrıca her zaman olduğu gibi bu dönemde de kimlerden gelirse gelsin her türlü ırkçı, ayrımcı söylem ve demeçleri esefle kınıyoruz.”

Haberin Devamı

"İsrail'in şımarıklığını durdurmalı"

Fakat bu açıklama sosyal medyada sinagog önlerindeki eylem çağrılarını durdurmadı. Benzeri yönde bir başka çıkış 2010 yılında 1’i ABD vatandaşı 10 Türk’ün hayatını kaybetmesine neden olan Mavi Marmara olayında gemiyi Gazze’ye doğru yola çıkartan İnsani Yardım Vakfı (İHH)’dan geldi.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım 17 Temmuz’da TVNET'te yaptığı açıklamada Türkiye’deki Yahudi cemaatini İsrail’in operasyonundan sorumlu tuttu: “İsrail'in bu şımarıklığını durduracak tek bir yer var. O da Türkiye'deki Yahudi cemaatidir. İsrail'in parasının çoğu Türkiye'deki Yahudilerindir. Buradan MOSSAD'a devamlı vergi gidiyor. Buradan İsrail'e durmadan asker gidiyor. Bu Yahudi cemaati bir an önce harekete geçip İsrail'in şımarıklığını durdurmalı. Yoksa burada insanların hiç istemediği sonuçlarla karşılaşırız.”

Haberin Devamı

Yumurta fırlattılar

Yıldırım, eylemlerin İsrail konsolosluğunun yanı sıra sinagogların önüne de yayılabileceğinin ilk işaretini verdi: “İsrail konsolosluğunun önüne de taşıyacağız. Ve hatta çok açık söylüyorum Mescid-i Aksa'nın oraya şu yaştaki, bu yaştaki insanlar giremez diyorlar. Biz de sinagogların önüne insanlar mı yığalım? Şu yaştaki Yahudiler sinagoga girebilir, şu yaştakiler giremez mi diyelim? Ne istiyorlar bunlar?”

Sinagogların önünde başlayan eylemlerden yumurtalı saldırıya dönüşeni ise 22 Temmuz akşamı yaşandı. Bir grup Ortaköy Sinagogu önünde buluşarak İsrail karşıtı sloganlar attı. Grup daha sonra sinagoga yumurta fırlattı. Eylemcilere güvenlik güçleri müdahale etmezken, grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.