Gazete Vatan Logo

Şimşek’ten esnaf ve çiftçiye yeni yıl hediyesi

2018’de esnaf ve sanatkara verilecek kredi 28.5 milyar liraya çıkacak. Hayvan arzının artırılması için kredilerde tüm faizi Hazine üstlenecek. Tarımsal ürünlerin işlenmesi faaliyetleri de ilk defa faiz desteği kapsamına alınacak

Şimşek’ten esnaf ve çiftçiye yeni yıl hediyesi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, daha fazla tarımsal üretici, esnaf ve sanatkarın uygun koşullarda kredi faiz desteğinden yararlanmasını sağlamak amacıyla düzenleme hazırladıklarını açıkladı. Şimşek, buna ilişkin kararname taslaklarını Başbakanlık’a gönderdiklerinin müjdesini verdi.

Tarımsal üretimde verimlilik, kârlılık ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla finansman ihtiyacının uygun koşullarda karşılanmasına yönelik Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından düşük faizli kredi kullandırıldığını söyleyen Şimşek, konusuna göre faizlerin yüzde 25’i ile yüzde 100’ünün Hazine tarafından üstlenildiğini dile getirdi. Şimşek, üreticilerin ödediği faiz oranının da yüzde 0 ile 8.25 arasında değiştiğini ifade ederek, “Gelecek yıl için başta Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi olmak üzere farklı platformlarda gündeme gelen temel politikalarla uyumlu olacak ve tarımın orta vadeli planını ortaya koyacak şekilde 3 yıllık dönem için destekler belirlenecek” dedi.

Haberin Devamı

Hayvan arzı artırılacak

Bu kapsamda daha fazla üreticinin hayvancılık kredilerinden faydalanabilmesini sağlamak amacıyla 100 bin liraya kadar olan işletme ve yatırım kredilerinde tüm faizin Hazine tarafından üstlenileceğini vurgulayan Şimşek, bununla hayvan arzının artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Tarımsal ürüne ilk kez faiz desteği

Hayvansal üretimde önemli bir yer tutan yem maliyetlerinin azaltılması amacıyla da gerekli düzenlemelerin yapıldığının altını çizen Mehmet Şimşek, destekleri şöyle anlattı: “Tarımsal üretimde istenilen gelişmenin sağlanabilmesi amacıyla tarımsal ürünlerin işlenmesi faaliyetleri, yüzde 50 indirim oranı ve 5 milyon lira üst limitli olacak şekilde ilk defa faiz desteği kapsamına alındı. Lisanslı depoculuğun özendirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla söz konusu yatırımlardaki üst limit, deponun kapasitesine bağlı olarak kademelendirilmiş ve 10 bin tondan fazla kapasitesi bulunan depolar için 20 milyon liraya yükseltildi. Süs bitkisi üretiminin artırılarak ithalatın azaltılması amacıyla yerli üretimin teşvik edilmesi için süs bitkisi üretimine yönelik kredi limitleri yükseltildi. Ayrıca, sera modernizasyonuna yönelik olarak da kredi limitlerinde artışa gidildi.”

Haberin Devamı

2.6 milyar lira destek

Tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 2018’de 2.65 milyar lira ödenek tahsis edildi.

Esnafa 28.8 milyar lira kredi verilecek

Mehmet Şimşek, Halkbank tarafından, esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla düşük faizli kredi kullandırıldığını belirtti. Şimşek, faizin tamamı veya bir bölümünün de Hazine’ce karşılandığını ifade etti. Şimşek, “2018’de bu destek devam edecek. Söz konusu uygulama için 1.5 milyar lira ödenek tahsis edildi ve banka tarafından kullandırılacak toplam kredi bakiyesinin yüzde 20 artarak 28.8 milyar liraya ulaşması hedefleniyor” dedi.

0 faiz için ustalık şartı 1 yıla düştü

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnafa, usta girişimci ve genç girişimci esnaflara sıfır faizli kredi kullandırılmasına devam edileceğinin altını çizdi. Şimşek, şunları kaydetti: “2018’de yürürlüğe girecek kararnameyle ‘girişimci usta faizsiz kredi desteği’nin en az 3 yıl olan ustalık belgesi şartını 1 yıl olarak değiştirdik. ‘KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı’ kapsamında KOSGEB destekli kredilerden yararlanacak esnaf ve sanatkarların kararname kapsamında kredi kullanabilmelerine ilişkin istisna getirdik.”

Haberin Devamı