Gazete Vatan Logo

Şimşek’ten ‘vergi’ sinyali

Bakan Şimşek, seçim sonrası bazı maliye politikalarının devreye sokulabileceğini söyledi

Maliye Bakanı Şimşek güçlü iç talep karşısında para politikası tedbirlerinin az da olsa şu an çalıştığını düşündüklerini söylerken “Bunun çalışmadığı ortaya çıkarsa diğer politika tedbirlerini devreye sokarız. Maliye politikaları devreye girebilir” dedi. Maliye politikası denince akla, başta otomotiv ve demir çelik sektörlerinde olmak üzere ithalat vergilerinin artırılması, beyaz eşya ve elektroniğe ekstra ÖTV geliyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir türlü soğumayan ekonomiye yönelik olarak seçim sonrası bazı maliye politikalarının devreye sokulabileceğini söyledi. Şimşek’in bir televizyon kanalında söyledikleri bundan sonra devreye girebilecek maliye politikalarının neler olabileceği sorusunun sorulmasına neden oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de iç talebin çok güçlü olduğunu, mutlaka ve mutlaka bunun yavaşlatılması gerektiğini belirtirken şöyle konuştu:

“İç talep çok güçlü, mutlaka ve mutlaka bunun yavaşlatılması lazım. Bizim şu ana kadar tedbir almamamızın tek sebebi var. Para politikası gecikmeli çalışıyor. Para politikasının tedbirlerinin etkisi gecikmeli oluyor. 6 ayın sonunda para politikasının etkin şekilde çalışmadığı ortaya çıkarsa Maliye politikası tedbirleri devreye girebilir. Bu tedbirler gelir amaçlı değil ama cari açığı kontrol altına alma amaçlı devreye girer. Eğer makro dengeleri korumak için, makro ekonomik istikrarı korumak için, ihtiyati anlamda tedbir almamız gerekirse, bunu tabi Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda, Bakanlar Kurulu’nda tartışırız gereğini yerine getiririz. Para politikasına çalışması için gereken sürenin verilmesini istiyoruz. Elimizde bir problem var. O probleme ilişkin para politikası devreye girmiş durumda, para politikası gecikmeli çalışıyor buna müsaade etmemiz lazım. Bunun çalışmadığı ortaya çıkarsa ki biz nispeten de olsa, az da olsa şu anda çalıştığını düşünüyoruz, biz diğer politika tedbirlerini devreye sokarız.”

Şifre ne diyor?

Ekonomi uzmanları bu sözlerin şifrelerini çözmeye çalışırken şu yorumu yaptılar: Cari açık gerçekten büyük tehdit. Cari açığın milli gelire oranının yüzde 10’un bile üzerine çıkma ihtimali var. Cari açığı körükleyen en büyük sebep ise ithalat. Mart ayında dış ticaret dengesi 10 milyar dolara yakın açık verdi. 9.8 milyar dolarla tüm zamanların açık rekoru kırıldı. İhracatta da rekorlar kırılıyor ancak ithalatta kırılan rekorlara yetişemiyor. Cari açık için yılsonunda 60 milyar dolar rakamını telaffuz edenler daha 4 ay geçmişken “Acaba 60’ın da üzeri olur mu, 80 milyar doları görür müyüz?” demeye başladı.

Yandaki tabloya bakınca para politikasının özellikle krediler cephesinde, beklenen etkiyi yaratmadığı, istenen soğumanın gerçekleşmediği görülüyor. Kredilerdeki genişleme yıllık bazda halen yüzde 35’in üzerinde.

Para politikası iç talepteki rüzgarı kesmiyorsa, devreye girecek Maliye politikaları ne olur? Uzmanların bu noktada ilk aklına gelen 6 tedbir şöyle ortaya çıktı. Uzmanlar bu tedbirleri ortaya koyarken “Bunların tamamı olacak diye birşey söz konusu değil. Ancak bir ya da bir kaçı mutlaka devreye girecektir. Zira ne dış ticaret açığı, ne de cari açık bu haliyle sürdürülemez” dediler.

1.Otomotiv ithalatına ekstra vergi gelebilir.

2.Demir çelik ithalatına ekstra vergi gelebilir.

3.Beyaz eşya üzerindeki ÖTV artırılabilir.

4.Elektronik ürünler üzerindeki ÖTV artırılabilir.

5.Daha çok faiz dışı fazla verecek şekilde bütçenin harcamalar tarafında kesintiye gidilebilir.

6.Kur’u yukarı çekerek ithalatı cazip olmaktan çıkaracak tedbirler devreye girebilir.

Yapılandırmadan gelmesi muhtemel para 41.6 milyar TL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon programında cari açığa yönelik ilave tedbirlerle ilgili sinyallerin yanısıra güncel konularla ilgili de önemli bilgiler verdi. Mehmet Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında şimdiye kadar 22.7 milyar lira vergi, 18.9 milyar lira da Sosyal Güvenlik Kurumu alacağının tahsiline imkan sağlandığını bildirdi. Şimşek yapılandırmayı büyük bir başarı hikayesi olarak tanımlarken elde edilen sonuçlarla ilgili şöyle konuştu:

“Yeniden yapılandırma için şu ana kadar vergi boyutuyla 3 milyon 250 bin kişi başvurdu. Bazen bir kişinin birden fazla dosyası oluyor. Bu çerçevede dosya sayısı 3 milyon 600 bin. Bunlar çok ciddi rakamlardır. Ne kadarlık alacak yapılandırıldı? Yaklaşık olarak 43.3 milyar liralık Maliye Bakanlığı alacağı yapılandırıldı. İndirimlerden sonra bize ne kadar gelecek? Taahhüt edilen miktarlar ödenirse yaklaşık 22.7 milyar lira gelecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda da yapılandırılan 1 milyon 350 bin tane dosya var. Bu dosyalarda brüt olarak 25 milyar liralık alacak yapılandırılmış. Yaklaşık 18,9 milyar liralık tahsilat imkanı sağlanmış. Bunları topladığınız zaman 40 milyar liradan daha fazla tahsili mümkün alacak söz konusu.”

Maliye Bakanı Şimşek, bütçeyi yaparken yapılandırmadan 1 kuruş öngörmediklerini de hatırlatarak, buradan gelen geliri öncelikle Türkiye’nin kamu borç stokunun azaltılmasında kullanmak istediklerini bildirdi.

İmkanım olursa önce istihdam üzerindeki vergileri azaltırım

Kamu harcamalarını kontrol altında tuttuklarını vurgulayan Şimşek, gelen gelirleri de tasarruf ettiklerini ifade etti.

Akaryakıt ürünleri üzerindeki vergilerin yüksekliğine ilişkin muhalefetin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Bakan Şimşek, kendi dönemlerinde akaryakıt üzerindeki vergi yükünün artmadığını, aksine azaldığını söyledi. Kendilerinin vatandaşın vergi yükünü artırmadıklarını, bütün alanlarda vergileri azalttıklarını ifade eden Şimşek, ancak bazı alanlarda gerçekten vergilerin yüksek olduğunu, akaryakıt ürünlerinde de vergi yükünün yüksek olduğunu kaydetti.

Şimşek, “Akaryakıt ürünlerindeki vergi yükü yüksek mi? Yüksek, Bizim dönemimizde artmış mı? Hayır. Bizim dönemimizde azaldı. İmkanlar olsa vergi yükünü nereden azaltırım, benim önceliğim yine istihdam olur. İstihdam üzerindeki vergi yükü olur. Çünkü kayıtdışılığı azaltmamız, istihdamı artırmamız lazım” dedi.

Akaryakıtçılardan istediğimiz ahım şahım bir fedakarlık değil

Akaryakıt fiyatlarında vergi olduğunu ancak bunun yanı sıra bayinin, rafinerinin, distribütörün karının da Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Şimşek şöyle konuştu: Kârlar Avrupa’dan çok çok daha fazla, Türkiye’de akaryakıt sektöründe çalışanların karları çok yüksek. Biz vergiden fedakarlık yaptık, vergi yükünü azalttık, sabit tutuk, artırmadık ama onların kârları artmaya devam ediyor çünkü fiyata oran olarak sürekli artıyor. Herkes biraz fedakarlık yapacak. 74 milyon vatandaşımıza nefes aldırmak mı istiyoruz o zaman herkes biraz fedakarlık yapsın. Ki bizim sektörden istediğimiz ahım şahım bir fedakarlık değil. Sadece fiyatlar artarken, kârlarını, sabit tutsunlar. Çünkü marjları çok yüksek.”

Haberin Devamı