Gazete Vatan Logo

Şimşek: Pür dikkat dinlediler

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek CNN Türk'te Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. Şimşek Rus ile ilgili son gelişmeleri de aktardı.

Şimşek: Pür dikkat dinlediler

Şimşek canlı yayında darbe girişimi sonrasında yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Şimşek'in açıklamalardan satır başları şöyle;

* Reform süreci dinamiktir, asla durmamak lazım.

* G20 zirvesinde ben küresel ekonomi konuşulurken sözü aldım. Türkiye bir kabus görmüştür, uyandık ve geri de kaldı dedim. Türkiye'nin temelleri sağlam ve demokrasisi güçlenerek bundan çıkacaktır dedim. Bunu pür dikkat dinlediler. Toplantı sonrasında pür dikkat dinlendiğimi söylediler

* Darbe girişimi bir ülkeye yapılabilecek en kötü şeyydir. Türkiye reform yaparak bu süreci yönetirse kimse bu ülkeyi tutamaz.

* 100 liralık milli gelirimizin 85 lirasını tüketip 15 lirasını tasarruf ediyoruz.

* Darbe kötü ama siz diyenler bu memleket nasıl bir badireyi atlattı boyutunu düşünmüyorlar. Ülkemiz kendi yağı ile kavrulabilmeli.

DEVLET KATKISI

Vatandaşımız devletin detsklediği bireysel emeklilik sistemi ile tasarruf yapmalı. Biz bu sistemleri çalıştık. Bireysel otomatik katılım dünyada var. Devlet katkısı şöyle olacak. Emekli olacaksanız oran düşük olur.

Haberin Devamı

* Türkiye'ye para girişleri başladı. Türkiye'nin notunun indirilmesi için hiçbir sebep yok

RUSYA İLE İLİŞKİLER

* Dün çok yoğun bir gün yaşadık. Rusya bu konuda iyi niyetli. Atmosfer son derece olumlu. Bu normalleşme süreci şimdi hızlanacak. Türkiye yeni bir sayfa açıyor. Öncelikli amacımız 24 Kasım öncesine dönüş. Krizlerden önce 100 milyar dolarlık ticaret hacmi koymuşlardı. Bunun için çok daha güçü bir gelecek inşaa edecelim dedik.

- Birinci başlık turizm tarifeli seferlere izin verdiler. Charter seferleri bizim için daha önemli. Bizden bazı güvenceler istemişler, biz de bunu sağladık. Güvelik tedbirlerini görmek için dün onları davet ettik. Net olarak biz sizi bekliyoruz dedik.

- Yaş meyve sabze ihracatı da önemli.

- Müteahhitlik konusunda da ciddi yatırımlarımız var. Türk firmalarının çalışmaları sınırlandırılmıştı, o konuda da yapıcı bir tavır var.

- Vize uygulamalarının hızlı bir şekilde normalleşmesini istedik, biraraya geleceğiz.

- Enerji meselesi; Rusya açısından önemli bir alan. Çok önemli stratejik çalışmalar var. Meclis'te yaptığımız bir düzenleme yapmıştık ve önünde bir engel yok.

Haberin Devamı