Gazete Vatan Logo

Şimşek: Dolardaki düşüş kısmen bizden kaynaklı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, doların 3.41 ile bu yılın en düşük seviyesine inmesinin kısmen Türkiye ekonomisi, kısmen de dış gelişmelere paralel olduğunu söyledi

Şimşek: Dolardaki düşüş kısmen bizden kaynaklı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dolardaki düşüşü “ekonominin tekrar yüksek büyüme patikasına oturması”na bağladı. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Türkiye ekonomisi güçlendikçe Türkiye’ye güven, Türk Lirası’na güven de artar” dedi.

Çaba içindeyiz

Şimşek, dolardaki düşüşün nedeninin kısmen Türkiye ekonomisinin tekrar yüksek büyüme patikasına oturmasıyla ilgili olduğunu söyledi. Gaziantep’te konuşan Şimşek, günübirlik döviz hareketleri üzerine yorum yapmanın doğru olmadığını vurguladı ve “Bu ivmeyi reformlarla destekleyip, kalıcı hale getirme çabası içindeyiz” diye konuştu.

Dolar niye düştü?

Dolar Türkiye’de piyasaların bayram tatili nedeniyle kapalı olduğu önceki gün uluslararası piyasalarda 3.4115 seviyesini görerek yılın en düşük değerinden işlem görmüştü. Bir süredir 3.50 seviyelerinde tutunan dolar, bayram öncesi vatandaşların da dolar bozması sebebiyle 3.45 seviyelerini test etmişti. Türkiye’de piyasaların tatil olduğu önceki gün ABD’den tarım dışı istihdam verisi geldi. 190 bin artması beklenen verinin 156 bin artması beklentileri karşılamamış ve ‘ABD ekonomisi canlanmıyor, FED Eylül ya da Aralık aylarında faiz artıramaz, bilanço da küçültemez’ yorumlarına sebep oldu. Trump ile ilgili endişelerle zayıflayan dolara bir de tarım dışı istihdam verisi darbe vurunca dolar tüm gelişen ve gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer yitirdi. ABD’de tarım dışı istihdam verisi beklentileri karşılamazken Temmuz ayına ait verinin de 209 binden 189 bine revize edilmesi satışları artırdı.

Haberin Devamı