Gazete Vatan Logo

Şimdi sıra Wall Street’in iki ‘titan’ına mı geldi?

Piyasada gözler Bear Stearns ve Lehman Brothers’ın batmasının ardından Morgan Stanley ve Goldman Sachs’a çevrildi.

İki büyük yatırım bankasının iflas edenlerle aynı çalışma tarzlarına sahip olması panik havası yarattı. Hisseleri de taban yaptı

Dünyanın önemli ve saygın bankalarından Morgan Stanley ve Goldman Sachs da krizin salladığı kurumlar arasına girdi. Wall Street’in “titan” lakaplı iki yatırım bankasının, iflas eden Bear Stearns ile Lehman Borthers’la aynı çalışma tarzlarına sahip olması piyasalarda kaosa neden oldu. Amerika’nın 3’üncü büyük yatırım bankası Merrill Lynch’in batmamak için kurtuluşu Bank of America’ya 50 milyar dolara satılmakta bulması, önceki gün 639 milyar dolarlık aktifiyle iflas başvurusunda bulunan Lehman Brothers’tan sonra ’Sırada iki büyük yatırım bankası mı var?’ paniği yarattı.

Önceki gün beklentilerin üzerinde 3’üncü çeyrek bilançosu açıklayan Morgan Stanley hisseleri 42 oranında değer kaybetti. Yatırım bankasının hisselerindeki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 70 oldu. Morgan Stanley’in hisseleri yılbaşında 70 dolar seviyesindeydi. Goldman Sachs hisseleri ise dün yüzde 20 düştü.

Tahvil fiyatı da düştü

Hisselerinin tepetaklak olmasının yanı sıra dün akşamüstü saatlerinde Morgan Stanley’in piyasa sürdüğü tahvillerin fiyatlarında da dramatik düşüşler görüldü. Morgan Stanley’in yüzde 6 yıllık sabit faizli 100 ABD doları nominal değerli tahvillerinin fiyatı 61 dolara kadar geriledi. Bu tahvillerin fiyatı dün sabah saatlerinde 73 dolar, geçen hafta ise 94 dolar seviyesindeydi.

61 dolarlık fiyata göre tahvillerin 2015’e kadar yıllık ortalama getirisi aynı vadedeki ABD Hazine tahvillerinin 12.25 puan üzerine çıktı. Bir şirketin tahvilinin ikinci el piyasadaki faizi benzer Hazine tahvilinin faizini 10 puan aştığında, o tahvil “stresli yatırımlı aracı” sınıfına giriyor ve piyasanın tahvili ihraç eden şirketi “ödeme yapamayabilir” kategorisinde algıladığını gösteriyor.

900 milyar dolarlık kurtarma operasyonu

* 1930’dan sonra yaşanan en büyük ekonomik kriz, ABD’ye pahalıya patlıyor. Önceki gece AIG’ye aktarılan 85 milyar dolarlık krediyle birlikte ABD’de Hazine ve Merkez Bankası’nın kurtarma operasyonları için taahhüt ettiği kaynakların toplamı 900 milyar dolara yükseldi. Kurtarma için ayrılan fonların büyüklüğü 15 trilyon dolarlık ABD GSMH’sinin yüzde 6’sına ulaştı.

‘Bağımsız mı kalayım yoksa birleşeyim mi?’ ayrımında

YatIrIm bankası Morgan Stanley, bağımsız kalma veya başka bir banka ile birleşme seçeneklerini değerlendiriyor. Morgan Stanley’nin olası birleşmeyi, hisse senedi fiyatındaki oynaklık nedeniyle düşünmeye başladığı belirtiliyor. Morgan Stanley’nin üçüncü çeyrek bilançosu beklenenden iyi geldi, 3. çeyrek kârı yüzde 7 azaldı. Bankanın bir önceki yıl 3. çeyrekte 1.54 milyar dolar (hisse başına 1.44 dolar) olan kârı, bu yıl aynı dönemde 1.43 milyar dolar (hisse başına 1.32 dolar) oldu.

Barclays, Lehman’ın varlıklarını aldı

Hafta başından bu yana Lehman Brothers’la pazarlık eden İngiliz Barclays muradına erdi. Banka, iflasını isteyen Lehman Brothers Holdings ile şirketin ABD’de yer alan bazı varlıklarını 1.75 milyar dolara satın almak için anlaştı. Barclays, Lehman’ın Kuzey Amerika yatırım bankacılığı ve sermaye piyasaları işlerine 250 milyon dolar verecek. 1.75 milyar dolarlık satın alma bedelinin büyük kısmı ise Lehman’ın New York binası ile iki bilgi işlem merkezi için verilecek.

En fazla parayı Fannie ve Freddie yuttu

* AIG’ye 85 milyar dolar.

* Fannie Mae ve Freddie Mac’e 100’er milyardan 200 milyar dolar.

* Konut kredilerini ödeme güçlüğü olanların borçlarını yeniden yapılandırmaları için devlet desteği olarak 300 milyar dolar.

* Lehman Brothers’ın bazı borçlarının ödenmesi için aracılık yapan JP Morgan Chase’e 87 milyar dolar.

* JP Morgan Chase’e Bear Stearns’ü satın alması için 29 milyar dolar.

* Ödeme sıkıntısı olan bankalara 28-84 günlük kredi olarak 200 milyar dolar.

AIG Türkiye: Sıkıntı yok

AIG Sigorta A.Ş., firmanın, kanunlarla belirlenmiş sermaye ve teknik karşılık kriterlerine uygun bir şekilde işlemlerini yürüttüğünü ve herhangi bir kuşkuya yer vermeyecek şekilde operasyonlarını sürdürdüğünü bildirdi. Yapılan açıklamada, dış finansal piyasalardaki çalkantıların, AIG Sigorta faaliyetleri üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı kaydedildi.

Haberin Devamı