Gazete Vatan Logo

Şimdi sıra ‘Doğru Tercih’te

Sınavları tamamlıyoruz, artık yavaş yavaş tercih aşamasına geliyoruz. LYS sonuçları 11 Temmuz’da açıklanacak, sonra tercih koşuşturması başlayacak. İstedik ki, tercihlerle ilgili bir takım bilgileri, temel bilgileri şimdiden vermeye başlayalım. Siz de, ‘doğru tercih’ araştırması yaparken, bu verileri dikkate alın…

EN POPÜLER 5 MÜHENDİSLİK DALI

Mühendislik her zaman en gözde mesleklerden biri olmuştur. Doğru Tercih ekibi olarak sizin için Türkiye’nin en popüler ve öne çıkan mühendislik programlarını inceledik. Giriş zorluğundan, rekabete, toplam başvurandan akademik zorluğa kadar birçok değişken sonucunda ortaya çıkan sonuçlar şöyle:
-Mekatronik Mühendisliği
-Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
-Elektrik-Elektronik Mühendisliği
-Endüstri Mühendisliği
-İnşaat Mühendisliği
TERCİHLERDE EN POPÜLER 20 BÖLÜM
En popüler bölümler hukuk, tıp ve psikoloji... Hukuk ve tıp bölümleri geçtiğimiz yıl ilk 100’e giren adayların da en çok tercih ettikleri ilk 3 bölüm arasında yer alıyor. PDR bölümünün popülerliği ve mimarlık programlarının mühendisliklerden daha çok tercih edilmeleri dikkati çeken bir diğer nokta. Mühendislikler arasında ise en çok hedeflenen bölüm bilgisayar mühendisliği. İlk 100’ün en çok tercih ettiği üçüncü bölüm elektrik-elektronik mühendisliği ise adayların hedefleri arasında orta sıralarda yer alıyor.
1-Hukuk 2-Tıp 3-Psikoloji 4-Diş Hekimliği 5-Mimarlık 6-PDR 7-Bilgisayar Müh. 8-Hemşirelik 9-İnşaat Müh. 10-Makine Müh.
11- Beslenme ve Diyetetik
12- Elektrik-Elektronik Müh.
13- İşletme
14- Endüstri Müh.
15- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
16- Okul Öncesi Öğretmenliği
17- İlahiyat
18- Eczacılık
19- Uluslararası İlişkiler
20- Sınıf Öğretmenliği
TABAN PUAN MI, BAŞARI SIRASI MI?
Başarı sıralaması adayların, sınava giren tüm adaylar içinde gösterdiği başarıyı ifade ediyor. Her yıl taban ve tavan puanlar değişkenlik gösterse de programa yerleştirilen ilk ve son öğrencinin başarı sıralaması büyük değişiklik göstermiyor. Dolayısıyla, tercih listesi hazırlarken programların taban puanlarını göz önüne almak yanıltıcı olabilir. Taban puanların her yıl değişkenlik gösterdiğini düşünerek, geçen yıl programa yerleştirilen ilk ve son adayların başarı sıralamasına dikkat ederek bir liste hazırlamak daha doğru olur.
TABAN PUANLAR NASIL OLUŞUYOR?
ÖSYM, yayınladığı tercih kılavuzunda üniversite taban puanlarını her program bazında program taban ve tavan puanları olarak açıklıyor. Taban puan her programa, kontenjanına göre, bir önceki yıl en son yerleşen adayın, ilgili puan türüne göre puanını ifade ediyor. Fakat unutmamak gerek ki, üniversite taban puanları sabit değerler değil. Her yıl programa son yerleştirilen adayın puanına göre değişkenlik gösteriyor. Tavan puan ise, programa ilk olarak yerleştirilen öğrencinin, ilgili puanını ifade ediyor. Taban puanlar, öğrencilerin talebine göre belirleniyor. Kılavuzda gösterilen taban puanlar önceki senenin talebini yansıtıyor. Dolayısıyla bir adayın puanının kılavuzda gösterilen programın taban puanından daha yüksek olması, adayın o programa girebileceğini garanti etmiyor. Çünkü adayın tercih yaptığı senenin taban puanları o seneki yerleşme yapıldıktan sonra belli oluyor. Taban puanların her yıl değişkenlik gösterdiği göz önüne alınarak, bir önceki yıl programa yerleştirilen son adayın başarı sıralamasına dikkat ederek bir liste hazırlamak daha doğru olur. Yapılan incelemelerde, adayların %72’si nin ilk 9 sıradaki tercihlerinden birine yerleştiği görülüyor.
TERCİHTE EN ÇOK NEYE BAKILIYOR?
Üniversitenin İtibarı %33
Kampüs Olanakları %16
Eğitim Kalitesi %12
Eğitim Ücreti %9
Ödeme Koşulları %8
Lokasyon %8
Burs Olanakları %5
Kariyer Hizmetleri %5
Ulaşım Olanakları %4
TERCİHLERDE HANGİ KAYNAKLARDAN YARARLANMALISINIZ?
ODTÜ-URAP Sıralaması (www.urapcenter.org)
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi (www.tubitak.org.tr)
YÖK web sitesi ve YÖK-Atlas (www.yok.gov.tr)
ÖSYM web sitesi (www.osym.gov.tr)
Üniversitelerin web siteleri
Soru ve sorunlarınız için: dogrutercih@ntv.com.tr
TERCİH AŞAMASINDA HANGİSİ ÖNEMLİ?
Tercihte Benim İçin Bölüm Önemlidir %71
Tercihte İçin Üniversitenin Adı Önemlidir %21
Tercihte Puanımın Yettiği Yere Yerleşmek Önemlidir %8
TERCİH LİSTESİ HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI
Öncelikle kendi başarı sıranıza göre tercih yapacağınız aralığı belirleyin, alt ve üst sınırı seçin.
Bu sınırları belirlerken alt sınırı geriye almanın, yerleşebilmek adına kendinizi garantiye alma anlamına geldiğini unutmayın.
Kullanacağınız tercih sayısının üçte birini başarı sıranızdan gerideki bölümlere ayırmanız yerinde olur (Örneğin 24 tercihte 7-8 gibi).
Kişisel eğilim ve isteklerinize göre taban başarı sırası bu aralıkta olan bölümlerden bir liste oluşturun.
Bu listeyi başarı sıraları küçükten büyüğe olacak şekilde sıralayın.
Sonra listedeki bölümlerin yerlerini kişisel eğilim ve isteklerinize göre değiştirebilirsiniz.
l Eğer başarı sırası geride bir bölümü, daha öndeki bir bölümden daha çok istiyorsanız, geçersiz (ölü) tercih olmamasına dikkat edin.

Haberin Devamı