Gazete Vatan Logo

Şimdi herkes asker olmak istiyor

İsimsizler, Söz ve Savaşçı yeni bir dizi furyası başlatan üç iddialı yapım... Terörle mücadeleyi konu alan bu diziler ülkenin içinden geçtiği zor dönem dolayısıyla büyük ilgi görüyor

Şimdi herkes asker olmak istiyor

Kanal D’nin “İsimsizler”i, Star’ın “Söz”ü, en son da FOX’un“Savaşçı”sı... Asker ve polis özel timleri üzerinden ‘terörle mücadele’yi konu alan diziler ülkenin içinden geçtiği zor dönem dolayısıyla büyük ilgi görüyor. Milli duyguları besleyen ve daha da coşkulu yaşanmasına vesile olan yapımlar reytingleri de coşturdu ve en üst sıraya yerleşti. Askeri dizilerin ilk örneğini ekranda komedi olarak Emret Komutanım dizisiyle izlemiştik. Ardından gelen 2009 yapımı Nefes: Vatan Sağolsun filmiyle askerlerin komediden çok uzak bir durum içinde olduğu gözler önüne serilmişti. 2012 yılında çekilen Dağ filmiyle de askeri yapımlara bir yenisi daha eklendi. Ancak bu yapımlar 2016’da Alper Çağlar’ın yazıp-yönettiği, Dağ 2 filminin 3 milyondan fazla gişe yapmasına kadar pek fazla kimsenin ilgisini çekmedi. Dağ 2’nin reklamsız ve tanıtımsız elde ettiği 3 milyonluk gişe yapımcıları ve kanalları hemen harekete geçirdi. Böylece birbiri ardına askeri dizi siparişleri verildi ve bu furya da başlamış oldu.

Haberin Devamı

Askeri filmden askeri diziye transfer oldular

Dağ 2 filminde Yarbay Veysel’i oynayan Murat Serezli, gösterdiği başarılı performans sonrası Savaçcı dizisinde de karşımıza yine bir komutan rolüyle çıkıyor. Nefes: Vatan Sağolsun filminde rol alan genç oyuncu Doğukan Polat da Söz ile tekrar askeri üniforma giyiyor.

Ordu yüceltiliyor

Askeri dizilerin ortaya çıkmasını, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra askeriyeye karşı oluşan yargıyı yıkmak için bir adım olduğu söyleniyor. Bu yüzden amaç orduyu yüceltmek ve motive etmek. Söz konusu dizilerin yapımcı ve senaristleri bu konuda görüş bildirmek yerine genel olarak sessiz kalmayı tercih ediyor. Ancak dizilerde çizilen terörle mücadele eden kusursuz ordu ve asker, milliyetçi duyguları tetikleyen diyaloglar ve bertaraf edilmiş düşman profili, aslında terörle mücadelede teröristlere ve sempatizanlarına ciddi bir psikolojik baskı oluşturuyor deniyor.

Senaryo danışmanlarla yazılıyor

Televizyonlardaki tartışma programlarına sıkça güvenlik politikaları uzmanı sıfatıyla konuk olan Abdullah Ağar ‘Söz’, Mete Yarar ise ‘İsimsizler’ dizisinin senaryo danışmanlığını yapıyor. Türkiye’de ilk defa Genel Kurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’yla gerçekleştirilen iş birliği kapsamında hayata geçirilen dizilerin reyting sıralaması ise Söz, Savaşçı ve İsimsizler şeklinde...

Haberin Devamı

Seyirci yorumları

Dizi izleyicileri askeri dizilerin yayınlanmasına dair ikiye bölündü. Bir kısım seyirci bu dizilerin daha önce yayınlanmasını ve askerleri motive etmesi gerektiğini söylerken, bazı seyirciler ise milli duyguların sömürüldüğünü ve ajitasyon yapıldığı görüşünde. Seyircilerin sosyal medya yorumlarından bazıları şöyle;

- Bu dizilerin tek açıklaması askeri kurumlara duyulan güvensizliğin azalması/duyulan güvenin artması.

- ABD her sene kendi askerinin Irak’ta Afganistan’da filanca yerde sözde kahramanlık dizilerini filmlerini çeker çünkü medya en kolay propaganda aracıdır. Bizim ülkede bu gibi yapımların daha da artması gerekir özellikle daha somut şekilde ne kadar terör örgütü varsa hepsinden bahsedilmeli. Propagandayı her akıllı ülke yapıyor sen de yapmaya mecbursun.

Haberin Devamı

- Militarist bir toplum yaratılıyor. Kimi politik çıkar için yapıyor, kimisi bu işten ekmek yiyor, ama sonuçları itibarıyla ekranlarda savaşın gösterilmesi o kadar da iyi bir durum değil.

- Bu dizilerin hepsi yaşanan toplumsal olaylardan sonra insanların askerine, Mehmetçiğine, ordusuna güvenini ve sevgisini kaybetmemesini tazelenmesini sağlayan çok doğru bir davranış.

Gerçekten savaşmak istediler

Askeri dizilerin başrollerinde yer alan oyuncular diziyi çekerken çok etkilendiklerini, vatan sevdalarının daha da katlandığını ve gerçek bir asker veya bordo bereli olmak istediklerini her fırsatta dile getiriyorlar. Savaşçı dizisinin başrolü Berk Oktay çektikleri bir operasyon sahnesi sonrası duygularını şu şekilde tarif etmişti; Helikopterle bir operasyon sahnesi çekerken tüm mühimmatımızla 2,5 metreden aşağı atladık. O helikoptere bindikten sonra bütün arkadaşlarım ve ben öyle bir etkilendik ki “Elimizdeki silahları doldurun, götürün bizi savaşalım” dedik.

Haberin Devamı

İki hafta eğitim kampına girdiler

Bu dizilerde asker rollerine hayat veren oyuncular dizi çekimleri başlamadan önce iki haftalık sıkı bir kampa girdi ve emekli komutanlar tarafından eğitim gördü. Gerçek bir askerin aldığı her türlü eğitimden geçen oyuncuların eğitimi iki hafta boyunca sabah 7’de başladı ve akşama kadar sürdü. Oyuncular parkur eğitimleri dışında psikolojik eğitimlerden de geçerek yaşanmış birçok operasyon üzerinen ders aldılar.

Geç kalınmış bir tür

Berk Oktay askeri dizilerin geç kalınmış bir proje olduğunu da söyleyerek, “Neden bizim çocuklarımız başka ülkelerin kahramanlık hikayeleriyle büyüyor ki. Oysa bizde ne destansı hikayeler var. Ama biz tarihi bile olmayan ülkelerin askerlerinin öyküleriyle bugüne kadar çocuk büyütmüşüz. Bundan sonra çocuklarımız bizim hikayelerimizle büyüsün” diyor.