Gazete Vatan Logo

Şimdi de Türk dönerini tartışıyorlar

Avrupa Birliği şimdi de bir gıda krizine sahne oldu. Avrupa Parlamentosu bu hafta dönerde fosfat kullanımıyla ilgili bir yasayı oylayacak, konu manşetlerde

Şimdi de Türk dönerini tartışıyorlar

AB’ye tam üyelik, vize, Gümrük Birliği Güncellemesi gibi konular yetmiyormuş gibi Avrupa Birliği şimdi de Türkiye ile tartışacak yeni bir konu buldu kendine; Türk döneri.

BBC Türkçe’nin haberine göre AB geçtiğimİz haftayı Türk dönerini tartışmakla ve bu hafta Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yapılacak bir oylamayı konuşmakla geçirdi.

AP üyeleri, sağlık uyarılarının ardından ette sıklıkla kullanılan katkı maddesi fosfatın kontrolünü artırmayı tartışacak.

Tartışmanın nedeni?

Teknik olarak fosfat katkı maddesinin dönerde kullanılması zaten yasak, ancak donmuş etlerde sıklıkla kullanılıyor ve AB genelinde bu kural sıkı uygulanmıyor. AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, fosfat kullanımını serbest bırakmak ve denetlemek istiyor. Sosis gibi bazı diğer işlenmiş etlerdeki durum da bu. Ama AP’deki gruplardan Sosyalistler ve Yeşiller, Komisyon’un bu hamlesini engellemek için bir tasarı hazırladı.

Tasarı geçerse, döner büyük ihtimalle daha sıkı bir şekilde denetlenecek.

Fosfat kaygısı ne?

Fosfatın yüksek düzeylerde alınmasının özellikle kalp ve kronik böbrek hastalıkları olanlarda olası risk yaratabileceği yönünde uyarılar yapılıyordu. Gıda ürünlerinin paketlerinde E sembolüyle gösterilen katkı maddeleri sosis ve diğer işlenmiş etlerde de sıklıkla kullanılıyor.

Haberin Devamı

Etkileri araştırılıyor

AB Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) fosfatın etkilerini araştırmayı bir öncelik olarak belirledi ve gelecek yıl sonuna kadar bu konuda bilimsel bir görüş ortaya koymayı planlıyorlar.

Katkı maddeleri neden kullanılıyor?
Fosfat eti bir tutkal gibi bir arada tutuyor. Böylece döner şişe geçirildiğinde dağılmıyor. Su aynı zamanda, genelde kuzu eti olan etin daha eşit bir şekilde pişirilebilmesi anlamına geliyor. Fosfat aynı zamanda, et, balık, peynir ve meşrubatlarda asit dengesini korumada kullanılıyor. Aynı zamanda etin suyunu kaybetmesini önlediğine inanılıyor.
En çok Almanlar seviyor
Çalışmada, vücudun doğal fosfatın sadece yüzde 40 ila 60’ını sindirebildiği, ancak katkı maddesi olarak kullanılan fosfatın sindirim oranının çok daha yüksek olduğu vurguladı. “Fosfat katkı maddeleri kaygılandırıcı ve sağlığa olumsuz etkilerine şu ana dek çok dikkat edilmemiş olabilir” uyarısı da yapıldı. İşlenmiş et ürünlerinde, normal ete kıyasla yaklaşık yüzde 70 daha fazla fosfat bulunuyor.
1.5 litre kolanınkiyle aynı
Aslında kimse dönercileri yasaklamayı planlamıyor ancak dönerin üretilme biçimi değişmek zorunda kalabilir. AB’deki dönerin yüzde 80’i Almanya’da üretiliyor ve sektör 110 bin kişiye istihdam sağlıyor. Alman Hristiyan Demokrat AP üyesi Renate Sommer, Facebook’taki açıklamasında yasa tasarısını “saçmalık” diye tanımladı. Renate Sommer’e göre, ortalama bir AB vatandaşı bir yıl boyunca yediği dönerden aldığı fosfatın tamamını zaten 1,5 litre kola içtiğinde alıyor.

Haberin Devamı