Gazete Vatan Logo

Şimdi de 'playboy rahipler' skandalı

Din adamlarına yönelik cinsel taciz suçlamalarıyla savaşan Katolik Kilisesi’nde yeni bir seks skandalı soruşturuluyor.

İtalyan basınının “playboy rahipler skandalı” olarak adlandırdığı olay, ülkenin kuzey doğusundaki Albenga-Imperia piskoposluk bölgesinde patlak verdi.

Albenga-Imperia’da görev yapan bazı din adamlarının cemaat mensuplarına cinsel tacizde bulunduğu, çıplak fotoğraflarını Facebook’ta ve eşcinsel sitelerinde paylaştığı ve kiliseden para çaldığı iddia ediliyor.

Bazı rahiplerinse geceleri barlarda çalıştıkları, dövme yaptırdıkları ve eşcinsel ilişki yaşadıkları gerekçesiyle cemaatin tepkisini çektiği belirtiliyor.

Bölgeden sorumlu Piskopos Marco Oliveri’nin de iddialara kulaklarını tıkadığı öne sürülüyor.

25 yıldır bölgenin piskoposluğunu yapan Oliveri’ye herhangi bir suçlamada bulunulmuyor.

Ancak piskoposun, yeni din adamlarını göreve kabul ederken “düşük standartlar” uyguladığı ve “lekeli sicile” sahip rahipleri de bölgede görevlendirdiği iddia ediliyor.

Aynı bölgede görev yapan Peder Luciano Massaferro da bir çocuğa cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle 7 yıl 8 ay hapse mahkum edilmişti.

İhbarcının şüpheli intiharı

Haberin Devamı

Şubat ayında iddiaları Papa Francesco’ya bildiren bölge sakinlerinden Luisa Bonello’nun geçen ay intihar etmesi de şüpheli görülüyor.

Bonello’nun ölümü üzerine bölgeye ön inceleme için bir temsilci gönderen Papa Francesco’nun şimdi de soruşturma talimatı verdiği belirtildi.

Piskopos Oliveri iddialarla ilgili yorum yapmazken Vatikan sözcüsü de “Soruşturmanın sonunda bir karar alınırsa o zaman bir açıklama yaparız” dedi.

Papa Francesco, Mart 2013’te göreve gelmesinden bu yana kilise içindeki cinsel taciz skandallarının üzerine gitmesiyle dikkat çekmişti.

Vatikan’ın eski Dominik Cumhuriyeti Büyükelçisi Monsenyör Jozef Wesolowski, çocuklara cinsel tacizde bulunduğu iddiaları üzerine Papa Francesco’nun talimatıyla görevden alınmıştı.

Cinsel tacizden suçlu bulunan Wesolowski geçen ay ev hapsine alınmıştı.

Wesolowski, Katolik Kilisesi’nde böyle bir cezaya çarptırılan en yüksek rütbeli görevli olmuştu. (BBC Türkçe / Övgü Pınar)

Haberin Devamı