Gazete Vatan Logo

Şimdi de mevduat toplama peşinde

ÇalıkBank mevduat toplama izni için BDDK’ya başvurdu

Tam 4 yıldır hiçbir gruba yeni banka kurma ya da yatırım bankasını mevduat bankasına çevirme izni vermeyen BDDK, Çalık’ın başvurusu ile gerildi. Çalık Grubu’nun, ÇalıkBank’a mevduat toplama izni çıkarmak için Ocak ayında BDDK’ya başvurduğu anlaşıldı. BDDK’dan izin kararı çıkması için 7 kişilik kurulun 5 üyesinin olumlu oyu gerekiyor


ANKARA - Çalık Holding’in yatırım bankası ÇalıkBank’ın, mevduat toplama izni için BDDK’ya resmen başvurduğu ortaya çıktı. Çalık’ın mevduat bankası olma yolunda yaptığı resmi başvurunun ardından BDDK’nın, başvurunun uygunluğunu incelemek için 9 Ocak 2008 tarihinde bir murakıp görevlendirdiği anlaşıldı. Konuyla ilgili müzekkere hazırlayacak olan bankalar yeminli murakıbı, gruptan hem şirkete hem de şirket ortaklarına ilişkin belge ve bilgi istedi. İncelemenin tamamlanmasının ardından hazırlanacak müzekkere, üst kurul gündemine sunulacak. Başvuruyu görüşmek üzere toplanacak olan üst kurul, sözkonusu kararı oylayacak. Çalık’ın mevduat toplamasına ilişkin izin çıkabilmesi için 7 kişilik kurulun 5 üyesinin olumlu oyu gerekiyor.


Yıllardır izin yok

Çalık’ın mevduat toplama izni için yaptığı başvurunun ardından gözler BDDK’ya çevrildi. BDDK, yatırım bankalarına mevduat toplama iznini son olarak, 2004 yılında Deutsche Bank’a verdi. Türkiye’de uzun yıllar yatırım bankası olarak tek şube ile faaliyet gösteren Alman Bankası, 2004 yılında BDDK’ya mevduat toplama izni için başvuruda bulundu. BDDK da, 16 Ekim 2004 tarihli kararı ile Alman bankasına mevduat toplama ve ticari bankacılık yapma izni verdi. Ancak daha sonra BDDK, banka kurma iznini yıllardır hiç vermedi.


Uzun süre alabilir

Çalık Grubu da, mevduat izni alarak, bankacılık yapmak istiyor. Ancak kamu bankalarından aldığı toplam 750 milyon dolarlık kredi, haftalardır tartışılan Çalık’ın mevduat toplamak istemesi tartışma yaratacak gibi görünüyor. Bankacılık faaliyetleriyle izin konusunda son derece tutumlu davranan BDDK’nın Çalık’a izin verip vermeyeceği ise merakla bekleniyor.

Öte yandan BDDK sözkonusu izin başvurusunun henüz yeni olduğuna, uzun süren araştırmalardan sonra olumlu ya da olumsuz bir karar alınması aşamasına kadar biraz zaman alacağına dikkat çekiyor.


Verilen bilgilere göre, incelemeyi yürüten murakıbın banka ortaklarına ilişkin bilgi istediği bu kapsamda, ÇalıkBank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’tan, başkan yardımcısı Mehmet Usta ve üyeler Mehmet Ayhan Bolay, Ertuğrul Gürler, Mehmet İlhan Nebioğlu, Turgay Geçer ile Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesi Önder Halisdemir hakkında detaylı bilgi istedi. Mevduat kabul etme izni verilmesi de, Bankalar Kanunu’ndaki “kuruluş şartları ve kurucularda aranan şartlar” hükümlerine tabi. Öte yandan inceleme devam ederken, murakıbın yeni bilgi ve belgeler de isteyebileceği, bu durumda inceleme süresinin daha da uzayabileceği belirtiliyor.



Haberin Devamı