Gazete Vatan Logo

Şimdi de Kırklareli!

Tunceli'den sonra Kırklareli Valiliği de yardım konusunda Vakıf kesesinin ağzını açtı

TUNCELİ’de Valiliğin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla beyaz eşya ve mobilya dağıtması gündemdeki yerini korurken, bu kez Kırklareli Valiliği'nin, özellikle Roman vatandaşların yaşadığı mahalelerde yaptığı yardımlar dikkat çekti. Valilik önce nikahsız 77 çifte toplu düğün ve 50 çocuk için sünnet töreni düzenledi. Törene katılan Vali Hüseyin Avni Coş, yeni evli çiftleri ve sünnet çocuklarını tek tek kutlayarak birer çeyrek altın hediye etti. Törene AKP Milletvekili Gökhan Sarıçam davet edilirken, CHP Milletvekilleri Turgut Dibek ve Tansel Barş ise çağırılmadı. Valilik son olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile aynı mahallelerde yaşayan 215 ailenin evlerine, Kırklareli Belediyesi’nden ruhsat almadan tuvalet ve banyo yapmak için çalışma başlattı.

Kırklareli Valiliği, ekonomik durumu iyi olmayan ve resmi nikahsız yaşayan 77 çiftin nikahı ile 50 çocuğun sünnetini yaptırdı. Atatürk Kapalı Spor salonunda gerçekleşen düğün ve sünnet şölenine Vali Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, AKP Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, daire müdürleri, AKP belediye Başkan Adayı Cengiz Bağdan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende gelin ve damat adayları ile sünnet çocukları davul ve zurna eşliğinde alkışlar arasında salona girdi. Yerel sanatçıların verdiği konser sırasında gelin ve damat adayları ve sünnet çocukları hep birlikte salonun ortasında göbek attı. Düğün ve sünnet şöleninin ardından yeni evli çiftler ile sünnet çocuklarına Valilik ve Belediye tarafından birer çeyrek altın hediye edildi. Ayrıca Valilik yeni evli çiftlere 37 ekran televizyon hediye etti.

BU KEZ EVLERE BANYO VE TUVALET
Kırklareli'nde Roman vatandaşlara yardımlar bununla kalmadı. Vali Hüseyin Avni Coş’un başkanlığını yaptığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, çoğunluğu Roman vatandaşların yaşadığı ve alt yapısı tam olarak bitirilmemiş Yayla Mahallesi’ndeki 215 evin bahçesine tuvalet ve banyo yapımına başladı. Kamyonlarla mahalleye getirilen tuğlalar evlerin bahçelerine indirildi her birinin 3- 4 bin liraya mal olacağı belirtilen tuvalet ve banyoların yapımına başlandı. Alt yapısı tam olarak bitirilmediği için çamur deryasına dönen mahallenin cadde ve sokakları ise oturanları isyan ettirdi. Vatandaşlar bir an önce mahallelerinin alt yapısının da yapılmasını istedi.
Yıllardır evlerinde tuvalet ve banyo olmadığını söyleyen Roman vatandaşlar, “Bize evlerimizin bahçesine tuvalet ve banyo yapımı için 2 yıl önce söz verilmişti. Ancak seçimlere kısa bir süre kala inşaat çalışmalarına başlandı” dedi.
Kırklareli Belediye Başkanı CHP’li Cavit Çağlayan, mahalledeki evlere tuvalet ve banyo yapımı için belediyeden herhangi bir inşaat ruhsatı alınmadığını açıkladı.

SEÇİMLE ALAKASI YOK
Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca (SYDV) hazırlanan "Sağlıklı Banyo ve Tuvaleti Olmayan Fakir ve Muhtaç 215 Aileye Ayni Yardım Olarak Banyo-Tuvalet Kazandırılması Projesi"nin, sosyal amaçlı bir proje olduğunu, seçimle ilgisi bulunmadığını söyledi.

Vali Coş, "Bu da WC’li Vali" başlığıyla ulusal bir gazetede yayımlanan haber üzerine düzenlediği basın toplantısında, Roman vatandaşların barındıkları evlerde sağlıklı banyo ve tuvaletin bulunmadığı için arayış içine girdiklerini söyledi.

Bunun üzerine SYDV imkanlarıyla, "Sağlıklı Banyo ve Tuvaleti Olmayan Fakir ve Muhtaç 215 Aileye Ayni Yardım Olarak Banyo-Tuvalet Kazandırılması Projesi"nin hayata geçirildiğini bildiren Coş, "Proje kapsamında 215 ailenin
evine tuvalet ve banyo yapılmaya başlandı. Bu sosyal amaçlı bir projedir, seçimle alakası yoktur. Bizim zaten fakire fukaraya yapacağımız yardımın seçimle, siyasetle bir bağlantısı olamaz" dedi.

Tuvalet ve banyoların 5 metrekareden oluştuğunu, bu projeye 636 bin TL bütçe ayrıldığını bildiren Coş, şunları kaydetti:

"İhtiyaç sahiplerine yardım konularında siyasi çıkar beklemek bir insanlık suçudur. Benim yönetimimdeki valilik ve tahmin ediyorum hiçbir kamu kuruluşu böyle küçük hesap peşinde koşmaz. Biz çalışmalarımızı seçim olacak diye
durduracak değiliz. Mahalli seçimler olacaktır. Ama diğer tarafta çalışmalar devam edecektir. Hayat devam ediyor çünkü. Şunu diyebilir miyiz, ’Arkadaşlar seçim oldu, olacak. Siz bu tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını üç ay daha bekletin’ dememiz mümkün müdür?"

İNSANCA YAŞAMAK BİZİM DE HAKKIMIZ
Kırklareli Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Zafer Süpürgeci de kendilerinin de insanca sağlıklı ortamlarda yaşama hakkına sahip olduklarını bildirdi.Köşe yazısından Kırklareli’nde yaşayan vatandaşlar olarak büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Süpürgeci, "Bu hizmetleri övmek yerine siyasi polemik
malzemesi yaparak karıştıranları kınıyoruz" dedi.

Haberin Devamı